30 Mayıs 2011 Pazartesi

SAKATLAR HAFTASI ve ENGELLİ ADAY GÜRKAN CANOL

Bir sakatlar haftasını daha idrak etmeye başladık. Her yıl mayıs ayının 10 -16 günleri arası sakatlar haftasıdır. Bu yıl sakatlar haftasıyla seçim propaganda çalışmaları üst üste geldi. Sakatlar haftasının daha ilk gününde, önce MHP, ardından Sadet Partisi, son olarakta CHP, milletvekili adaylarıyla engellilerin sorunlarını dinlemek, bu sorunların çözümüne yönelik parti programlarını anlatmak için derneğimize geldiler.

Şunu hemen belirtmem gerek; bu seçim döneminde siyasi partilerimiz “engelliler” konularına özel yer vermişler. Geleceğin inşasında bizler için sevindirici bir gelişme. Ama ilimizde sadece CHP bir engeli kişiyi milletvekili adayı olarak gösterdi. Diğer partilerden de böyle bir davranış göstermelerini beklerdik. Çünkü engellinin halinden engelli anlar. CHP adayı Gürkan Canol’da bunu AKP engelli milletvekili Lokman Ayva’nın tekrar aday gösterilmemiş (bilmiyoruz; belki de kendisi aday olmak istememiştir, kimbilir?) olmasına üzüldüğünü, çünkü seçilirse parti ayırımı gözetmeksizin engelli sorunlarını halletmek için tecrübelerinden yararlanmak istediğini söyledi. Lokman Ayva’sız bir meclisin engelliler için büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı. Kendisini takdir ettim. Sırf bu sözleri için kendisine şapka çıkarılır. Nasıl ki devlette devamlılık esas ise, engelliler konusunda da devlet için durum aynıdır.

Gürkan Canol’u 1975’ten beri tanırım. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu yönetimini, karikatürleriyle köşemden tanıdığınız kardeşim Coşkun Göle ile birlikte, aynı sınıfta okuyarak bitirdiler. Yeminli Mali Müşavirliğinin yanı sıra Türkiye Sakatlar Derneğinde genel başkan vekilliğini sürdüren Gürkan Canol derneğimizi ziyaretinde hem engelli, hem şubesi olduğumuz federasyonumuzun Genel Başkan Vekili oluşu nedeniyle “evime geldim” dedi. Gerçektende öyleydi. Bizi sayarak geldikleri için, şükran duygularıyla karşıladığımız diğer adaylara gösterdiğimiz misafirperverlikten farklı olarak, aynı evin bireyleri içtenliğiyle söyleştik. Sakatlar haftasının son günü olan 16 mayısta Atatürk Kapalı Spor Salonunda gerçekleştireceğimiz “Engelliler Masa Tenisi” turnuvasınında içinde olduğu şenliklere katılacağını belirtti.

Bilindiği gibi sakatlar haftasının her günü bir engelli gurubuna ayrılmıştır. Buna göre gün gün sakatlar haftası şöyle bir sıra izleyecek.

10 Mayıs Sakatlar Haftasının açılışı

11 Mayıs Görmeyenler günü

12 Mayıs işitme ve Konuşma Kusurluları günü

13 Mayıs Ortopedik Sakatlar günü

14 Mayıs Zekâ ve Ruhsal Özürlüler günü

15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü

16 Mayıs Sakatlar Haftasına genel bakış.

Bu genel bakışla görülen güncedeki programda ilimiz ve ilçelerindeki ilgili dernekler etkinliklerde bulunacaklardır. Her birini milletvekili adaylarımız bu sebeple sanırım ziyaret edeceklerdir. Böylelikle sakatlar haftası sona erecektir. Seçim propagandaları 11 hazirana kadar devam edecek tabii.

Gürkan Canol’un gezi programını bilmiyorum. Belki seçim çalışmaları içinde bir iki kere daha “evini” ziyaret edebilir. Bildiğim bir şey var; engelli konusunda kesin taraf olduğudur. Çünkü kendiside bir engelli. Parti progamı içinde engelli konusuda var. Engelliler “aile sigortası” programı içinde ele alınmış. Buna göre engellisi olan aile, engellisi olmayan aileye göre daha çok destek alacak. Dikkat edin bu aile sigortası kapsamındaki bir destek. Engelli maaşı değil. Engelli maaşı verilmeye devam edilecek.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün kabul ettiği 9 sigorta dalından biri olan “Aile Sigortası” 1971 yılında 1451 sayılı kanunla yürürlüğe girdiği şekliyle 8 sigorta dalı uygulanıyordu. Onlarda şunlardı:

Yaşlılık

Malüllük

Ölüm

Hastalık

İş kazası

Meslek hastalığı

Analık

İşsizlik

İşte bunların içine aile sigortası da konmak isteniyor. Aile sigortasının içinde neler var onlarıda alfabetik sırayla görelim.

Çocuk desteği

Eğitim desteği

Engelli desteği.

Sosyal uyum desteği

Yetişkin desteği

Bütün bunları kapsayan parti programı içinde Gürkan Canol ne yapabilir? Eğer iktidar olurlarsa engelli konusunun daha acil, daha öncelikli ve daha kapsamlı yer almasını sağlayabilir. İktidar olmazlarsa da muhalefet olarak bu konuları iktidara sürekli hatırlatıp engelliler yararına kanunların çıkarılmasını sağlayabilir. Birde kartvizitindeki TSD Başkan Vekili sıfatınıda eklerseniz mecliste daha çok dikkate alınması gerektiği için dikkate alınacağını düşünüyorum.

Sakatlar haftasının tüm engelli gurupları, engellilerimiz ve derneğimiz için verimli geçmesi dileğiyle..

***

Not:

Sevgili okurlar, sizlerden izin istiyorum. Bir süre sizlerden ayrı kalacağım. Ne kadar süreceğini bilmiyorum. Uzun süredir gerçekleştirmek istediğim bir geziye çıkacağım. En kısa zamanda buluşmak üzere hoşça kalın.


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com


Yayın Tarihi: 13.05.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder