4 Mart 2010 Perşembe

BİZE BİN YILLIK KOALİSYON GEREK

ÇİZGİ-YORUM COŞKUN GÖLE

  
            Hükümetler seçim sonrasında ülke şartlarına göre hizmet etmek, iş ve çalışma şartlarına uygun şartlar oluşturmak için kurulur. Bu her parti için değişmez kuraldır. Revizyon yapabilir, ama ihtilâl asla yapamaz. Ne hikmetse ülkemizde tek başına iktidar olan parti ve liderleri her zaman gemi azıya alıp işin içinden çıkılamaz duruma getirmişlerdir. Menderes, Demirel, Özal, Erdoğan bu konuda örnek gösterebileceğimiz liderlerdir. Öncelikle parti içi emir komuta zinciriyle adlarındaki tüm demokratlıklarına rağmen demokrat olamadıkları için (burada Demirel diğerlerinden biraz ayrılır, çünkü Adalet partisinde parti içi demokrasinin göstergesi olarak delegeli önseçim sistemi vardı) bu liderler, her dediklerinin padişah buyruğu gibi kabul görmesini ve ağızlarından çıkan her dilek ve isteğin kanunlar üstünde olmasını isterler. Son zamanların deyimiyle “karizmatik”, öz Türkçeyle “büyüleyici” liderler çağını dünya epey gerilerde bıraktı. Ortadoğulu oluşumuzdan mıdır nedir, büyüleyici lider olma vasfı bizde hala hüküm sürüyor. Oysa iktidar olmak bir ekip işi olmalıdır. “Benim kurtulmam, beni kurtaracaklardan kurtulmamla mümkün olacaktır” diyen seçmen olmadığı için bir liderin ardına düşüp her seferinde hüsrana uğramamız boşuna değildir.

            Sözü şuraya getirmek istiyorum:

            İktidarın ikinci beş yılından sonra uc veren anlaşmazlıklar bir kavgaya dönme eğilimini geride bıraktı. Artık gizlisi saklısı yok, hükümet kurum ve kişiler dahil herkesle kavga etmekten hoşlanıyor. Ortalık toz duman.

            Son general gözaltılarından sonra iki akp milletvekilinin söyledikleri niyet beyanından başka nedir ki? Kahraman Maraş milletvekili Avni Doğan “bizi fişleyenleri şimdi biz fişliyoruz”, Çorum milletvekili Ahmet Aydoğmuş iktidar karşısında olanlar için “kanı bozuklar” diyerek konuyu özetlemişlerdir. Daha öncede seçim mitinglerinde “Son Osmanlı Padişahı” ve ikinci Atatürk” pankartları açılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için AKP Aydın İl Başkanı İsmail Hakkı Eser’in 14 Kasım 2008’de yaptığı bir konuşmada “İkinci Peygamber gibidir” dediğini hatırlarsınız. Denizli’de eşi emekli imam olan ev kadını Fatma Durmuş’un yazdığı ‘İlahilerle Hakka Çağrı’ adlı ilahi kitabında  “Tayyip Allah yolunun bekçisidir. Tayyip’i üzmek Allah’ı üzmektir. Sevenlerini üzmek de aynıdır” demişti. Bunların sözü edildiğinde “Geçmişte edilmiş sözleri neden dikkate alıyorsunuz?” diyorlardı. Kendileri de şimdi, geçmişte, hemde gene iktidar oldukları dönemde, darbe yapacakları iddiaları üstüne bugün emekli olmuş, pijamasını giymiş generallerin peşine neden düşüyor? Bunu saklayarak emekliliklerini sağlayan Hilmi Özkök paşa Ergenekoncular kadar bu olaydan sorumlu değil mi? Yaşar Büyükanıt paşanın hiç mi dahli yok? Madem darbeler yada darbe girişimleri yargılanıyor neden 12 eylül darbesi yargılanmıyor?

            Ya AKP’li niyet beyancılarına yapıldığı gibi geçmişin söz ve hareketleri yargılanmaz, yada şimdi emekli generallere yapıldığı gibi şimdi ile geçmiş demeden yanlış olan her şey her zaman yargılanır denir.

            Herkes “Bir partinin tek başına iktidarı istikrar getirir” düşüncesindedir. Yaşananlar öyle söylemiyor ne yazık ki.. Rahmetli Adnan Menderes’in partisi Demokrat Parti, Süleyman Demirel’in partisi Adalet Parti, rahmetli Turgut Özal’ın partisi Anavatan Partisi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi Adalet ve Kalkınma partisi iktidarlarında çıkan ülke içi çekişmeler bu dediklerimi doğrulamaya yeter delillerdir.

            Bizim demokrasi anlayışımız trafiğimiz kadardır. Trafikte herkes kral, herkes en iyi araba kullandığı iddiasında. Onun için şoförler en önde yer almaya çalışırlar, onun için en hızlı giderler. Oysa sürat felaket getirir. Bu yüzden ülkemizin geleceği için artık bin yıl çok partili hükümetler kurulmalıdır. Bu zorunlu olarak bir ortak paydada buluşmayı sağlayacaktır. Kısacası bize bin yıllık koalisyon gerek.




Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com

Yayın Tarihi: 01.03.10


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder