31 Ocak 2014 Cuma

ENGELLİLER VE SPOR 1

Her insanın sağlıklı ömür sürmesi iki yönden sağlıklı olmasına bağlıdır.

1: Ruhsal olarak
2: Bedensel olarak

Bildiğiniz gibi sağlık her işin başında gelir. Bunun için ruhsal ve bedensel yönden sağlığımızı korumamız ve hatta daha üst seviyelere çıkarmamız gerekir. Peki bu nasıl olur? Hemen  cevabını verelim:

Ruhsal sağlık, bilgi ve inançla beslenerek sağlanır. İnancın doğru olması bilgiyle harmanlanmasına bağlıdır. Böylelikle doğru düşünen ve inandıklarıyla doğru karar veren
bireyler oluruz.

Bedensel sağlıkta, düzenli ve yeterli beslenmekle mümkündür. Düzenli ve yeterli beslenme kadar önemli bir şey daha var:  Düzenli ve ritmik hareket. Biz bunlara spor diyoruz. Hem besin yoluyla alınan enerjinin yakılması, hem eklem ve kasların rahat çalışması  için spor gereklidir. Ayrıca spor sosyal etkinlikler içinde kitleleri kaynaştıran önemli bir araçtır. Spor yapanların yardımlaşmaları, spor sahasındaki rekabeti sahada bırakıp dışarıda sıkı dostluklar kurmaları, bizlere bunu gösterir.

Sözün burasında yeri gelmişken bir etkinlikten söz edeyim. Amatör Sporlar Federasyonları ile 14 martta yapılan seçimle yönetim listesi olduğu gibi seçilen Sadettin Yılmaz başkanlığındaki TSD Sakarya Şubesinin düzenleyeceği ve 10 -16 mayıs tarihleri arasında sakatlar haftası nedeniyle gerçekleştirilmesi düşünülen spor etkinliklerini Sakarya Ortopedik Özürlüler Derneği de destekliyor. Bundan sonrada  yapılacak her türlü etkinlikte bizimle birlikte olacaklarını duyuruyorlar.

Bütün engelli derneklerinin bu konuya sıcak bakmalarını bekliyoruz. Farklı engelli guruplarının sözcüleri olsakta hepimiz genelinde aynı dünyanın, yani engelli dünyasının sözcüleriyiz. Bu dünyanın sadece kullandığı araçları değişik olabilir. Amaç, içinde yaşadığımız şartları kolaylaştırarak engellilerin mutluluğunu sağlamaktır.

Artık Sakarya’da engelliler kapalı kapıların ardında konuşulacak konu olmaktan bu etkinliklerle kurtulacak, direk konuyu üreten olacaktır. İnanıyorum, bu sporcular arasında şampiyonlarda çıkacaktır.



Engelli sporları şu dallardan oluşur:

Ampute futbol
Atıcılık
Atletizm
Badminton
Bilek güreşi
Halter
Masa tenisi
Okçuluk
Oturarak voleybol
TS Basketbol
TS Tenis
Yelken
Yüzme

Bu spor dallarını ilgili yerlerden aldığım kısa bilgilerle görelim.


AMPUTE FUTBOL NEDİR?

Kişinin kol, bacak, ayak veya elinin tümünün veya bir kısmının olmaması durumuna amputasyon denir. Ampute futbol bir bacağı olmayan sporcuların kanedyen kullanarak oynadıkları bir futbol türüdür. Dünyada yaygın bir şekilde oynanmakta olup, düzenli olarak Avrupa ve Dünya Şampiyonaları organize edilmektedir. Ampute futbolun aynı zamanda paralimpik (engelli olimpiyatları) oyunlarına katılabilmesi için çalışmalar  sürdürülmektedir. 

ATICILIK BRANŞI TANIMI
Atıcılık sporu Paralimpik ve Olimpik bir branştır.Atıcılık branşı iki ana disiplin ( Tabanca - Tüfek )ve 3 ayrı mesafeden ( 10m-25m-50m-) düzenlenen yarışmalarla yapılır.10m. Müsabakaları 0.177 cal.çapında havalı tabanca ile kapalı ve açık poligonlarda yapılır.
25m. Müsabakaları 0.22cal.çapında spor tabancalar ile kapalı ve açık poligonlarda yapılır.
50m.Müsabakaları 0.22cal.çapında tabanca ve tüfekle açık poligonlarda yapılır.

***   ***  

İki yazı daha bu konuyu anlatacağım. Yani bu yazının devamı var. Sizlerde göreceksiniz, engellilerde sözü edilen sporları yapabilir. Ülkemizde de bazı engelli spor dallarında müsabakalar yapılmakta hatta lig maçları düzenlenmektedir.


DEVAM EDECEK

06.01.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder