Sadettin Yılmaz Başkanlığındaki TSD Sakarya Şubesi olarak Sakarya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonuyla 10-16 mayıs sakatlar haftası nedeniyle düzenleyeceğimiz spor etkinlikleri öncesinde, engelli sporu hakkında yazmaya bugünde devam ediyorum sevgili okurlar. Tanıdıkça ve öğrendikçe bu spor dallarını daha çok seveceğinizi, ilgi göstereceğinizi umuyorum
BEDENSEL ENGELLİLER ve BADMİNTON
Badmintonda resmi yarışmalar kapalı alanlarda oynanır. Bu arada rekreasyon amaçlı ve plajlarda da yarışmalar özel şartlarda yapılabilmektedir. Ayakta oynanan Bedensel Engelli Badminton müsabakalarında, Badminton kortu 13.40 m uzunluğundadır. Genişlik teklerde 5.18 metre çiftlerde ise 6,10 m .dir. Teklerde servis atış alanı çiftlerdekinden daha uzundur ve arka dip çizgiye kadar gider. Sahayı iki eşit parçaya ayıran filenin yüksekliği 155 cm dir. Ağ gözenekleri 15 mm – 20 mm kadardır. Filenin takıldığı direkler, oyun alanı içine dış sınır çizgilerinin üzerine dikilmelidir. Oyun alanı çizgileri beyaz veya sarı renklerle belirgin olarak çizilmelidir. Kalınlığı 4 cm olan bu çizgiler oyun oynanan alanının içinde sayılır.
Tekerlekli Sandalye ve boyu 1.20 m . altında olan cüceler Badminton müsabakalarında tekler müsabakaları yarım kortta oynanır. Ve, servis çizgisi ile file arası, müsabakanın her anında oyuna dahil değildir.
BİLEK GÜREŞİ
Beraberliği olmayan tek spor diyebiliriz. Bilek güreşi; iki rakibin bilek güreşi masası denilen masanın üzerinde belli zaman süresi olmadan ve faul yapmadan (engellilerde oturarak) hakem gözetiminde rakin elinin dış yüzeyini bilek güreşi masasının üst yanlarında bulunan pete değdirmek suretiyle rakibi yıkmasıdır.
Bedensel Engelliler Bilek Güreşi müsabakaları oturarak,
Bayanlarda: 60 kg . ve artı 60 kg
Erkeklerde: 60 kg . 75 kg . 90. kg +90 kg yapılmaktadır.
HALTER
Halter bildiğiniz gibi ağırlık kaldırma sporudur. En fazla kiloyu kaldıran müsabakayı kazanır. Bedensel Engelli Halterde (Powerlifting) hareket 1 tanedir. BencPress ismiyle anılır. Bu harekette sporcunun olması gereken ölçüleri Uluslararası Paralimpik Komitesinin koyduğu (Engelli Olimpiyatları Komitesi) kurallar ışığında belirlenir.
Engelli Sporcu Sehpa üzerine yatarak yukarıda askıda duran kiloyu yardımcılar vasıtasıyla kaldırararak kiloyu göğsüne kadar indirip, tekrar askı pozisyonuna getirmesi sonucu yapılan bir harekettir.
Bu sporun sıkletleri şunlardır:
Bayanlarda: 40,44,48,53;57,63,67,74,75,+75 kg
Erkeklerde: 48,52,56,63,70,75,84,95,100,+100 kg
MASA TENİSİ
Sporcuların daha adil bir şekilde yarışmalarını sağlamak için engel durumlarına göre sınıflandırmaları yapılır. Erkeklerde ve bayanlarda olmak üzere (1-5) tekerlekli sandalyede yarışabilir ve ayakta olmak üzere ( 6-10 ) iki şekilde sınıflandırılırlar. Klasına göre belgelendirilirler.
Türkiye Bedensel Engelliler Masa Tenisi branşı ITTF ( Uluslar arası Masa Tenisi Federasyonu ) ve IPC ( Uluslar arası Paralimpik Komite ) kurallarına göre uygulanır.
OKÇULUK
Bedensel engelli okçuluğunda genel olarak 3 sınıf (ARST, ARW1, ARW2) bulunmaktadır. Bunlar; tekerlekli sandalyedeki tetraplajik okçuların veya benzer bedensel engele sahip okçuların yarıştığı ARW1 sınıfı, tekerlekli sandalyedeki paraplejik veya benzer bedensel engele sahip okçuların yarıştığı ARW2 sınıfı ve ayakta ya da sandalyede ok atan okçuların yarıştığı ARST sınıflarıdır.
Bu sınıflardan ayrı olarak görme engelli okçular da son iki Dünya Şampiyonasında (2005,2007) deneme amaçlı yarışmaktadırlar. Sporcuların engel durumlarının birbirlerine avantaj veya dezavantaj sağlamamasını temin etmek amacıyla oluşturulan bu sınıflar daha adil yarışma koşulları sağlamaktadır. (Türkiye'de sınıflandırma süreci Uzman Fizyoterapist Figen Özkan tarafından yapılmaktadır ancak bir okçunun uluslar arası bir yarışmaya katılabilmesi için en az 3 uluslar arası sınıflandırma uzmanından oluşan bir komite tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bu sebeple Uluslar arası Paralimpik Komitesinin (IPC) düzenlediği yarışmalardan önce okçuların sınıflandırılması bizzat IPC tarafından gerçekleştirilmektedir.) Engelli bir okçu, ilk olarak sınıflandırıldıktan sonra kullanmakta olduğu yay grubuna göre yarışma kategorisi belirlenir.
Okçulukta klasik yaylar ve makaralı yaylar olmak üzere 2 farklı yay sistemi bulunmaktadır. Dolayısıyla sınıflandırılması tamamlanan bir okçu, yarışmada seçmiş olduğu yay sistemine göre ilgili kategoride yarışır. Gerek Avrupa, Dünya Şampiyonalarında gerekse Paralimpik Oyunlarında sınıflandırmaları ve seçmiş oldukları yay sistemine göre yarışan okçular Dünya sıralaması ve Paralimpik Oyun kotalarında da ilgili sınıflarında değerlendirilirler. Hâlihazırda yapılmakta olan bütün bu sınıflandırma faaliyetleri sporda eşitlik unsurunu sağlamayı hedeflemektedir.
Bedensel Engelli okçular 2 çeşit yarışmaya katılmaktadırlar.
1: Kapalı salon şampiyonaları (18 metreye 60 ok atılmaktadır. Elemeler 18 metrede yapılır.)
2: Açık alan şampiyonaları
DEVAM EDECEK
Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com
Yayın Tarihi: 12.04.10
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder