18 Nisan 2010 Pazar

ENGELLİLER VE SPOR 3


ÇİZGİ-YORUM COŞKUN GÖLE



İki gündür süren yazı dizimizi bugünkü yazıyla bitiriyorum. Engelli dünyası için Sakarya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonuyla işbirliği yaparak, Sadettin Yılmaz başkanlığında,TSD Sakarya Şubesi olarak başlattığımız etkinlik 10-16 mayıs tarihlerinde yapılacak müsabakalarla kamuoyuna tanıtılacaktır. Bu yazının amacı hem bu etkinliği duyurmak, hem engelli sporlarını tanıtmaktır.

Kaldığımız yerden devam edelim.



VOLEYBOL

Bu oyunun uluslar arası komitelerce belirlenmiş çok uzun mevzuatlarıyla sizleri sıkmak istemiyorum. Genel olarak Engelli Voleybolü dendiğinde akla gelenleri aktarmayı yeğledim.

1: Amputasyonlar (uzuvların her hangi bir yerinden kesilmiş olması)
2: Hareket sistemine ait engeller: Bacaklarda ve kollarda felç olma hali, eklem ankilozları (hareket açıklığı kaybı), bacak boyu kısalığı, omurga eğriliği (skolyoz), cücelik, endoprotezler, Multipl Skleroz (MS), Polio, Serebral Palsi.

Bu saydığımız engelli guruplarına girenler oturarak voleybol oynarlar.

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOLU
Tekerlekli sandalye basketbolu engelli sporları içindeki lokomotif branştır. Ancak Amerika ve İngiltere gibi bazı ülkelerde engelsiz atletlerin de tekerlekli sandalye kullanma şartıyla katılıp oynayabildiği karışık takımlar da mevcuttur. Basketbol'un, temel kurallara uyarak, engelliler için uyarlanmış halidir. Maçlarda standart büyüklükteki bir basketbol sahası ve standart yükseklikte potalar kullanılır. Kurallarda bazı ufak değişikler vardır. Örneğin basketboldaki hatalı yürüme yerine, burada bir atlet topu sektirmeden veya elinden çıkarmadan tekerlekli sandalyenin çemberini arka arkaya 3 kez ittirdiğinde hatalı sürüş ihlali yapmış olur. Tekerlekli sandalye basketbolu dünya genelinde kayda değer bir ilgi ve rekabet alanıdır. Paralimpik Oyunlarında yer almaktadır. 2008 Pekin Olimpiyatlarında Avustralya eski Şampiyon Kanadayı yenerek altın madalyayı almıştır. Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbolu Federasyonu (IWBF) dünya genelinde bu sporun düzenleyicisi ve yöneticisidir. Türkiye'de tekerlekli sandalye basketbolu [değiştir]Türkiye'de de Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun düzenlediği Süper lig, 1. Lig ve 2. lig'den oluşan 3 ligde lig organizasyonu yapılmaktadır. Takımların yolluk ve harcırahları Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından karşılanmakta ve engellilerin spor yapması teşvik edilmektedir. Tekerlekli Sandalye Basketbolu A Milli Takımı Avrupa'nın ilk sekiz takımı içinde yer almakta olup, Genç Milli Takımı 2008'de Avrupa 2.liği kazanma başarısını yakalamıştır. Bayan Milli Takımı da yeni kurulmuş olup Avrupa'da 6 takım arasında mücadele etmektedir.  
TEKERLEKLİ SANDALYE TENİS
Tekerlekli Sandalye Tenis branşında sporcu sınıflandırması yoktur.
Sporcuların tekerlekli sandalye üzerinde yaptığı bu spor dalının normal tenisten tek farkı topu 2 defa yere sektirme hakkına sahip olmasıdır. Tekler ve çiftler olarak 2 set üzerinde oynanır ve 2 - 0 galip olan kişi maçı kazanmış olur.Sporcuların kullanmış oldukları sandalyeler tekerlekli sandalye basketbolunda kullanılan sandalyeler ile aynı olup sadece ön korumaları yoktur.
Tekerlekli sandalye tenisi ülkemizde yeni tanınmaya başlanmış bir spor dalı olmasına rağmen hızla ilerleme kaydetmiş sporcularımız yurt içinde ve yurt dışındaki çeşitli müsabakalara katılarak önemli dereceler elde etmişlerdir.


YELKEN

1996 Atlanta Paralimpik oyunlarında gösteri sporu olan yelken,2000 Sydney Paralimpik Oyunların da madalyalı bir spor olarak kabul edilmektedir. Bu oyunlarda kullanılan yatlar mavnalı olup aynı anda yarışır. Puanlama yatların yarış bitirme durumlarına göre hesaplanır. Uluslar arası yelken federasyonu, engelli yatçılar federasyonunu 1991’de üye olarak tanıdı ve ilk resmi Dünya Engelliler Şampiyonasını düzenledi(IFDS)
Türkiye ‘de ise engelli yelken sporu 8 Mayıs 2007’de (ISAF)’a üye olarak başladı. Federasyon eski Başkanımız Demirhan Şerefhan, branş sorumlusu Selma Öğütcen ve İYK başkanı Erol Türkmen diğer alt kurul üyelerimizin de desteği ile çalışmalar hazırlanmıştır.. Çalışmalar sonunda Uluslar arası hakemlerimizden Ahmet Mostar ‘in de organizasyon yardımı ile 1-10 Haziran ‘da Yunanistan ‘da düzenlenen Dünya Engelli Şampiyonasına katıldık. 9 ülke ve 22 sporcunun katıldığı 2007 Volos şampiyonasında tekne kiralayarak yarıştık.13.olarak ülkemize, derece ve madalya kazandırarak döndük. Bu şampiyonaya İstanbul Yelken Kulübünden katılan hem antrenör hem de sporcumuz olan Murat Etler ‘in de katıldığı ilk engelli yarışıydı.
Bu şampiyonadan edindiğimiz tecrübeler ışığında bundan sonraki yarışmalara kendi teknelerimizde katılmamız gerektiğini öğretti. Sebebine gelince ilk 10 sırada yarışmayı bitiren ülkeler kendi tekneleri ile katılmışlardır.(Challenger)

5–12 Temmuz 2008 tarihinde Portekiz’de düzenlenen Seth Cascais Worlds 2008 Şampiyonasına da katılmayı başararak ve 28 tekne 11 ülkede 14.olarak başarı belgemizi alarak döndük.(Hallenger)


YÜZME
Yüzme sporu Engellilerin en önemli rehabilitasyon araçlarından bir tanesidir. Bu nedenle de Dünyada yüzme sporu Engelliler için en büyük ilgi alanlarından birisidir. Her Engellinin rahatça yapabildiği spor dalıdır.
Bedensel Engelliler de yüzme yaş guruplarına göre değil, Engel durumlarına göre yüzülmektedir. Bedensel Engelliler yüzmede 10 kategori vardır. Bu kategoriler: 

            S 1- S 2- S 3- S 4- S 5-S 6-S 7- S 8- S 9- S 10

(S 1 En ağır engelli      -      S 10 En hafif engelli)

S Serbest-Sırtüstü-Kelebek
SB Kurbağalama
SM Karışık
S gurupları aşağıda belirtilen mesafelerde ve stillerde yüzerler.  

***   ***   ***

Buraya kadar gördüklerimizle Engelli Dünyasının spor dallarını tanımış olduk. Engellilerde normal bireyler gibi hayatın her evresinde yer alarak sağlık ve kişiliklerini geliştirebilir. Spor bu açıdan bakıldığında bütün bunları sağladığı gibi, toplumsal bir kişiliğe sahip olmamızı da sağlar. Nazım Hikmet’in şiirindeki mısra gibi “bir ağaç gibi tek ve hür/bir orman gibi kardeşçesine” yaşamamızın imkânını bizlere spor sunar.

Bütün çabamız daha yaşanabilir bir dünya için değil mi? Öyleyse spora mutlaka önem verelim.



BİTTİ


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

Yayın Tarihi: 14.04.10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder