10 Nisan 2010 Cumartesi

GSM ÖPERATÖRLERİNİN YÜZSÜZLÜĞÜ: GİZLİ ZAM

ÇİZGİ-YORUM COŞKUN GÖLE 


Geçtiğimiz hafta başında ön ödemeli cep telefonlarında kontör uygulaması kalktı. Kontörlerin seçilen tarifenin belirtilen süresinden önce yutulduğu gerekçesiyle şikayetlerin arttığına dikkat çekilerek, yeni uygulama başlatıldı. Kontör yüklü telefonların kontörleri kaybolmayacak denilerek, kontörlerin liraya ve kuruşa çevrileceği söylendi.

1 nisanda ilk görüşmede telefonlara gelen görüşme hesap bildirimi çoğu kişinin aklını karıştırmıştır. Ben de doğrusunu isterseniz anlamakta zorlandım. 0,034 stl, bedelinden 15:48 dk/sn 1 tl görüştünüz mesajı aldım. Sonuç olarak ödemede görünen 1 tl önemliydi benim için. Aylık yüklediğim kontörün toplam fiyatı olan 51 tl’yi kuruşa döndürerek elde ettiğim 5100 kuruşu yüklediğim 250 kontöre böldüm. Çıkan, 20.4 kuruştu. Bulunduğum tarifeyle on dakikası iki kontöre görüşüyordum. On dakikayı aştığım için ikinci on dakika ile toplam 4 kontör düştüğü mantığıyla bulunduğum tarifenin  kontör birim fiyatı olan 20.4’ü 4 kontöre çarptım. Çıkan rakam 81.6 kuruştu. Ama ben 1 tl ile yani bir kontör 25 kuruş ücretle, yani 4.6 kuruş zamlı ücretlendirilmiştim. Hiç duyurulmadan benden bir görüşmeden 18.4 kuruş, yani yuvarlak hesap 20 kuruş fazla almışlardı.

Bunun adı sizce nedir? Soygun değilse fırsattan istifade zam yapmak değimlidir? Ön ödemeli tarifede olan kontörlerin zamlanmaması gerekmez mi? Ben o kontörün parasını önceden ödemişim, yeni ücretlendirmeyle ücretlendirmekte neyin nesiydi? Düz tarifeden görüşenlere atılan kazık daha ağırdı. Bana kontör başına yaklaşık 5 kuruş zam gelmişken, onlara 9 kuruş, yani yaklaşık 10 kuruş zam gelmişti. Toplamda eski 100 kontör 21 tl’den 30 tl’ye yükselmiş oldu. 100 kontöre 50 kuruş bilemediniz 1 tl arasında gelen zam bu uygulamayla 9-10 tl zamlanmış, 250 kontörde 62.50 tl’ye ulaşmış oldu sessiz sedasız.

Bu GSM öperatörleri alemi sersem, kendilerini akıllı görüyorlar belli. Biz muz cumhuriyetinde mi yaşıyoruz Allah aşkına? Serbest piyasa adı üstünde kendi aralarında anlaşma olmadan rekabet edilen piyasadır. Peki bu beyler nasıl böyle hepsi aynı fiyatlarla ortaya çıktılar bilen var mı? Bunu önleyecek tüketici derneklerinin etkili biçimde halkı bilinçlendirmesini beklemek hakkımız.

Ülkemizde 65 milyon cep telefonu kullanıcısının 46 milyonu ön ödemeli, yani kontörlü hatlarla görüşme yaptıklarını düşünürseniz, ortaya çıkan kazancı düşünebilir misiniz? Daha doğrusu bu yoklukta bizim cebimizden çıkacak parayı tahmin edebilir misiniz?

Bu konuda Habertürk gazetesinde bu konu üstüne çıkan bir haberi sizlere sunuyorum.

Kontörden liraya geçişle birlikte birçok tüketicinin şikayette bulunduğu bildirildi. Tüketiciler, daha önce 20 kuruşa yapılabilen görüşmenin bugün 30 kuruşa yapıldığını, yüklü kontörlerin ise %33 eksiltilerek liraya çevrildiğini öne sürdü. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yaptığı açıklamada, cep telefonlarında kontör uygulamasına 1 Nisan'dan itibaren son verildiğini, yerine lirayla ön ödemeli konuşmanın başladığını anımsattı. Geçişle birlikte tüketicinin bazı beklentiler içine girdiğini dile getiren Kaya, şöyle konuştu: ''Tüketiciler, kontör atış periyotlarının saniye bazında yapılması, fiyat ve tarife karmaşalarından kurtulmayı, piyasaya 5 liralık kartların sunulmasını bekledi. Ancak bugün daha da karmaşık hale gelindi. Özellikle 1 Nisan öncesi 20 kuruşa yapılabilen görüşmenin bugün 30 kuruşa yapılabilmesi, hatlarında yüklü olan kontörlerin yüzde 33 eksiltilerek liraya çevrilmesi, birçok tüketicinin başvuru merkezimize ilettiği şikayetlerden anlaşılmaktadır. Yapılan gizli ve anlaşmalı zam, zam yapabilmek için kontörden kuruşa geçiş operasyonu yapıldığını göstermektedir.'' Ülkedeki 65 milyon cep telefonu kullanıcısının 46 milyonunun ön ödemeli kartlarla görüştüğünü ifade eden Kaya, ''Yapılan gizli zam acilen geri çekilmeli, 1 Nisan şakası yapmaktan vazgeçilmelidir. Aksi takdirde gerek Rekabet Kurumu ve diğer ilgili kurumlara şikayetlerimizi iletip, GSM sektörü ile davalarımıza bir yenisini ekleyeceğiz'' dedi.
KONTÖRLERİN LİRA OLARAK YÜKLENMESİSektör firmalarının kontörden kuruşa geçtiklerini belirten sloganlarına rağmen, ücretlendirmede kontör atış periyotlarının süresini uzun tutmaları nedeniyle 10 saniyelik görüşme için 60 saniye ücreti ödendiğini ileri süren Kaya, şunları kaydetti: ''Yine cazip görünen birçok tarife ve kampanyada 2 dakika, 3 dakika gibi süreler için düşük fiyat belirtilmektedir. Tüketiciler, bu gibi tarifelerde 10 saniye görüşseler bile 3 dakika ücreti ödeyeceklerini bilmeli ve tarifesini buna göre seçmelidir. Ancak piyasaya sunulan kartların üzerindeki fiyattan yüksek fiyata satıldığı yönünde ciddi şikayetler de alınmaktadır. BTİK'in bu konuda gerekli müdahalede bulunması gerekmektedir.'' Kaya, piyasada halen 100 kontörlük kartların 21 liradan satıldığını belirterek, ''Yükleme yapıldığında hatta 20 lira görünüyor. Yani tüketici 20 lirayı 21 lira karşılığında satın alabiliyor'' dedi.
Haberin sonunda belirtildiği gibi, 21 tl’ye satılan eski 100 kontörlerin yüklendiğinde hatta 20 tl görünmesi ayrı bir gariplik gerçekten. Görünen rakamda yukarda verdiğim fiyatlar dikkate alındığında gerçekçi değil.
Ne güzel oyun değil mi? Siz bu oyunu bir yerden daha hatırlarsınız, ama nerden? Serbest piyasada rekabet edenler ücretlendirmede nasıl oyun oynadılar? Aynı şekilde milletvekillerinin her konuda kavga ettikleri halde, konu maaşları olduğunda ortak tavır aldıklarını hatırlar mısınız? İşte GSM operatörlerinin fiyat belirleme oyununu bu yönüyle milletvekili maaş artırımındaki tutumlarıyla benzeştirerek hatırlarsınız.

Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

 Yayın Tarihi: 07.04.10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder