29 Nisan 2011 Cuma

GÖRMEDİM ÖMRÜMÜN ASUDE GEÇEN BİR DEMİNİ 2


ÇİZGİ-YORUM COŞKUN GÖLE

YGSL sınavındaki şifre skandalına ayırdığım geçen yazımı bugün bitireceğim. Kaldığımız yerden başlyalım.

Bakın bu kurum şimdiye kadar ne çok sınav yapmış. Ne hikmetse bütün sınavlar şaibeyle sonuçlanmıştır. Bu konuda internette yaptığım tarama sonucu ulaştığım bilgileri size sunmak istiyorum.

“Soruların çalındığı, şifrelerin ortaya çıktığı, kayırma, usulsüzlük gibi iddiaların ortaya atıldığı sınavlarda yaşananlar binlerce kişiyi mağdur etti. İddialar ve elde edilen kanıtlar, bazı sınavların iptaline de yol açtı. Çeşitli kamu kuruluşlarının yanı sıra, ÖSYM de her yıl, 41 adet sınav yapıyor. ÖSYM’nin yaptığı sınavlara 5 milyon aday giriyor. YGS-LYS (eski ÖSYM-ÖSS), KPSS, SBS, ehliyet, özel güvenlik sınavları ile, bu sınavlara dönük kurs veren dershaneler için trilyonluk bir pazar oluşuyor.

Son yıllarda yapılan ve usulsüzlük iddialarıyla gündemden düşmeyen sınavlar şöyle:

DIŞ TİCARET

Dış Ticaret Müsteşarlığının 2008 yılında dış ticaret uzman yardımcılığı sınavında sahtekarlık yaşandı. 30 kişinin alınacağı sınavın yazılısında 43 kişi 70 ve üstü puan aldı. Müsteşarlık sınava giren tüm adaylara 10 puan ekleyerek 180 kişinin sözlü sınava girmesini sağladı. Puan eklenerek sınavı kazananlar arasından müsteşar yardımcısının kızı da çıktı.

POLİS AKADEMİSİ

ÖSYM tarafından 13 Eylül 2009'da yapılan Polis Akademisi Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavında sorular çalındı. Sınav iptal edildi ve 1 Kasım 2009'da yeniden yapıldı. Soruların ele geçirildiğini ve deneme sınavı adı altında belli çevrelere yakın bazı dershaneler tarafından özel olarak seçilen öğrencilere iletildiği belirlendi. Deneme Sınavı’nda yer alan 103 sorudan 88’inin sınavda sorulan 120 sorudan 88’i ile çakıştı.

ABGS SINAVI

Kasım 2009’da yapılan AB Genel Sekreterliği uzmanlık sınavında, sınav ilanından sözlü sınava kadar geçen sürede aranan şartlara ilişkin yönetmelik değiştirildi ve bir daire başkanının eşinin de aralarında bulunduğu ve ilk yönetmelikteki şartları taşımayan kişiler sınavı kazandı.

SAĞLIK SINAVI

Kasım 2010’da yapılan Sağlık Bakanlığı özürlü Personel Alım sınavındaki sorular sınavdan 2 gün önce internete sızdı. 21’i ön lisans, 3’ü lise, biri de ilköğretimde olmak üzere 25 sorunun cevabı sınav öncesi yayınlandı.

TRT SINAVI

2009’da yapılan TRT sınav sonuçları internet sitesinden yayımlandı. Ancak TRT'nin Bilgi İşlem Dairesi, listenin Excel dosyasındaki gizli bölümünü silmeden, internet sitesine koyunca, skandal ortaya çıktı. Bu bölümde adayların “Kefil ve referansları” yer aldı. TRT ise iddiaları reddetti.

KPSS SINAVI

ÖSYM'nin 10-11 Temmuz 2010'da düzenlediği, Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) Devlet Denetleme Kurulu ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı, KPSS sorularını ÖSYM'nin içinden sızdıran bir şebekenin adaylara 10 bin dolara sattığını belirledi. Bazı adaylar tüm soruları bilip tam puan aldı. Milli Eğitim Bakanlığı, kopya iddiaları nedeniyle öğretmen atamalarını erteledi. Başbakan Erdoğan, MİT’i araştırma için görevlendirdi.

ALES SINAVI

Geçen yıl yapılan ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) soruları’nın da çalındığı ortaya çıktı. 2010 KPSS sınav skandalına karışan Ispartalı Baki Saçı, ALES sınav cevaplarının da e-mail yoluyla geldiğini itiraf etti ve üniversiteye hazırlanırken gittiği bir dershanedeki cemaat bağlantılarını anlattı.”

1 milyon 700 bin öğrencinin bütün çabalarının ve ana-babalarının, emeklerinin karşılığı olan maaşlarından ayırdıkları önemli bir miktarın heba edildiğini görüyoruz.

Yazımın sonunda ilk bölümdeki bir paragrafı tekrarlamadan önce sizleri son gelişme ile ilgili bir haberi duyurmak istiyorum.

ÖSYM şifreyi itiraf etti.

ÖSYM LYS’deki şifreli kopya iddiaları ile ilgili öğrencilere dün gönderdiği mektupta, sınavda “sehven” (yanlışlıkla) şifreleme yapıldığını kabul etti.

Son yıllarda en güvenilir sistemler bile zaafa uğratılmıştır. Şimdiye kadar herkes, her yerde rüşvet ve kayırma olur, eski kısaltılmış adıyla ÖSS’de, şimdiki kısaltılmış adıyla YGS’de kesinlike olmaz derdi. Olmazdı da. Sadece bu sınavlarda mı sorun var? Elbette hayır! Yukarıda da gördüğünüz gibi bir çok sınavda sorun var. Ne gariptir ki dış tehlikeler varken bunun sayısı arttı. Nasıl bir nesil yetiştirilmek isteniyor? Yolsuzluğa, usulsüzlüğe alışmış bir gençlikle erdemli toplum oluşmaz. Erdemsizlerden oluşmuş bir toplum yaşayamaz. Kenarda köşede kalan birkaç erdemli insana da “Görmedim ömrümün asude geçen bir demini” şarkısını söylemek düşer.

BİTTİ

Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com

Yayın Tarihi: 15.04.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder