30 Ağustos 2011 Salı

DEMOKRATİK ÖZERKLİK Mİ BAĞIMSIZLIĞA GİDEN İMTİYAZ MI -1


Yazı dizimize başlamadan önce bugün ilk gününü idrak ettiğimiz ramazan ayınızı bu ayın hürmetine yaptığınız veya yapacağınız dua ve ibadetlerinizin makbul ve kabul olması dileğiyle kutlamak istiyorum. Her duamızın arasına ülkemizi de katalım. Bu yalnız ve güzel ülkemizi bizden başka düşünen kim olabilir? Gelecekte daha müreffeh, daha güçlü, dünyaya ve insanlığa örnek bir ülke olmayı başarabilecek yetenek ve imkânları yüce yaratan bizlerden eksik etmesin.   

***

20.yy başlarında imparatorlukların yıkıldığını yerine ulus devletlerin kurulduğunu görüyoruz. 1. dünya paylaşım savaşının ardından kurulan ulus devletlerin sınırları başka milletlerin bölünmesine yol açıp, kimi insanları bir gecede vatansız gezgin haline düşürünce Avrupa yeni bir savaşa sürüklenir olmuştu. 2. dünya paylaşım savaşı sınırları değiştirmiş, bir çok ülke bugün bildiğimiz sınırlarıyla devletler sahnesine çıkmıştı. Bugün o sınırlar (Avrupa’nın yüz ölçümüyle kıyaslanırsa küçük bir bölümü) bölünme veya birleşmeyle değişmiştir. Almanya iki Almanya iken birleşerek tek Almanya olmuştur. Çekoslovakya Vaclav Havel’in cumhurbaşkanlığı döneminde anlaşarak, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya adıyla ikiye bölünmüştür. Sovyetler Birliği ve Yugoslavya’nın da dağılıp içlerinden bir çok cumhuriyetin çıktığını görüyoruz. Uzun yıllardır Belçika’da Valon ve Flaman ayrışması var. İngiltere’de İra ve İspanya’da da Eta ayrılıkçı örgütleri, içlerinde bulundukları ülkelerden ayrılmak istemektedirler. Önceleri birer terör örgütü olan bu örgütler toplumsal lanetlenme sonucunda terörden vazgeçip siyasi örgüt olma yolunu seçtiler. Bugün mücadelelerini silahla vermemektedirler. Refah seviyesinin Ortadoğu ülkelerinden fazla olduğu Avrupa ülkelerinde terör örgütleri yaşam alanı bulamamaktadır.

Ülkemizde de otuz yıldır PKK terör örgütü toplumu meşgul etmekte. 35.000’i devletini savunanlardan en az 35.000’i de ayrılıkçılardan olmak üzere bu ülkenin 70.000 insanı hayatını kaybetmiştir. Gelinen noktada terör duracağa pek benzemiyor. Çünkü terörün amacıyla dış odakların amacı bir yerde birleşiyor. Adını andığım ülkelerde terör örgütleri bütün dünya ülkelerince dışlandığı için hareket sahası bulamazken, bizim gibi ülkelerde açık veya gizli teşvik edilmektedir.

Bundan cesaret alan içlerinde beş BDP’linin bulunduğu Demokratik Toplum Kongresi “Demokratik Özerklik” adıyla bir çeşit dokunulmazlık ilan etmiştir. Buna göre o bölgede Türkiye Cumhuriyeti asker ve polis kuvveti bulunduramayacak. Onlarda askere gitmeyecek, vergi vermeyecekler. Geçtiğimiz günlerde Taraf Gazetesinden Neşe Düzel’e Demokratik Toplum Kongresinin beş BDP’li üyesinden biri olan Bengi Yıldız bu konudaki görüşlerini anlatmış, Taraf gazetesi bunu yayınlamıştı. Yayınlanan o yazıdan alıntılar sunmak istiyorum.

***

DTK, demokratik özerkliği nerelerde ilan etti?

Tabii ki, Kürtlerin yaşadığı bölgede... Yani Barış ve Demokrasi Partisi’nin, Demokratik Toplum Kongresi’nin gücünün olduğu yerlerde... Biz, “Bu model Türkiye gerçekliğine uyuyor” diyoruz ama netice itibarıyla bunu Türkiye’ye dayatamayız tabii. “Türkler, Karadeniz’de demokratik özerkliğinizi ilan edin. İstanbul, demokratik özerkliğini ilan et” diyemeyiz.

Demokratik özerkliği ilan ettiniz yer hangi bölge peki?

Bu açıdan Kürdistan’dır bu... Biz bunu Demokratik Özerk Kürdistan olarak formüle ettik ve bunu üç, dört yıldır söylüyoruz.

Kürdistan denen bölge hangi illeri kapsıyor?

Tarihsel ve coğrafi olarak nereyi kapsıyorsa orayı kapsıyor. Bu, Sivas Koçgiri’ye kadar olan sınırdır aslında. Maraş’ın bir kısmı, Erzincan, Malatya... Elazığ... Tarihsel olarak Erzurum, Van, Ağrı... Batman, Diyarbakır... Aslında Doğu ve Güneydoğu’nun tamamıdır bu. Coğrafi olarak baktığınızda, Osmanlı zamanında da Kürdistan’ın sınırlarıdır bu.

Antep, Adıyaman, Siirt gibi iller de var mı bu demokratik özerklik ilan edilen bölgenin içinde?

Şimdi şüphesiz hedeflenen öyledir.

***

Soru cevaplar devam ediyor. Burada biraz ara veriyorum. Bu sorular ve verilen cevaplar özerkliğin sınırlarını çiziyor. Gelecekte bu sınırların genişleyeceğini yazının ilerleyen bölümlerinde okuyoruz. Sırada özerklikten beklentileri hakkında söyledikleri var. Bakın neler bekliyorlarmış.

DEVAM EDECEK



Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

Yayın Tarihi :01.08.2011


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder