21 Şubat 2011 Pazartesi

ENGELLİLER HAKKINDAKİ GENELGENİN GETİRDİKLERİ 2

Geçen hafta içişleri bakanlığının engelliler hakkında yayınlanan genelgesini sizlere sunmaya başlamış, ortaya çıkan konuları özetleyerek anlatmayı bu haftaya bırakmıştık. Yazımıza o genelgede kaldığımız yerden başlayarak devam edelim.

POLİS MERKEZLERİ ENGELLİLERE GÖRE YENİDEN DÜZENLENECEK

Engellilere ayrılmış park alanlarına diğer kişilerin park etmesine izin verilmeyeceğinin vurgulandığı genelgede, engelli vasıtalarının geçmesine engel unsurların kaldırımlarda bulundurulmaması için gereken tedbirlerin alınması istendi. Zihinsel veya psikolojik açıdan engelli bireyleri, özellikle çocukları rahatsız etmeyecek şekilde uygulama yapılmasına çalışılacağı dile getirilen genelgede, görevli personelce, engelli bireylere yönelik gereken duyarlılık gösterileceği, gerektiğinde yapılan işlemlerde bu kişilere öncelik tanınacağı kaydedildi.

Güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi çerçevesinde, engellilere verilen hizmetler bakımından polis binalarının uygun fiziki koşullara sahip olmasının büyük önem taşıdığının altının çizildiği genelgede, “Özellikle polis merkezlerinin vatandaşlarımız tarafından kullanılan giriş ve çıkışları ile asansör, WC gibi iç mekânları, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir kez daha gözden geçirilecek ve gerekli iyileştirici tadilatlara derhal başlanacaktır.” denildi.

***

5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnameler gereği yayınlanan ve yukarda okuduğunuz genelgeyi özetleyecek olursak şu konuların ortaya çıktığını görürüz:

1: Öncelikli konu engelli psikolojisi.. engellinin psikolojisinin bozulmaması için ceberut, zorba görünüm yerine güler yüz ve şefkat öne çıkarılacak. Polis böyle davranmak zorunluluğunda olacak.

2: Sorgusu alınan gözaltındaki kişi kendisi değilde çocuğu engelliyse, gözaltındaki kişinin yönlendirmeleri doğrultusunda engelli çocuğun günlük hayatının aksamadan sürdürebilmesi sağlanacak. Onlara ani tepki ve müdahaleler yapılamayacak.

3: “Toplum destekli polislik” tanımı getirilerek fiziksel çevre şartlarının olumsuzluğundan kaynaklanan zorlukların giderilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla gecikmeksizin irtibata geçmek polislere artık şart.

4: Sürücü belgesi veya pasaport almak ile araç tescil işlemi yapmak veya parmak izi vermek gibi idari işlemleri sırasında engellilere öncelik tanınacak.

5: “Gözaltı süresince engelli kişilerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik imkânlar ölçüsünde gerekli tedbirlerin alınmasına çalışılacaktır. Engelli olup, psikolojik ve sosyal desteğe ihtiyaç duyan şüphelilerin Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda bu hizmetlerden yararlanması yönünde gerekli çalışmalar yapılacaktır (buradaki konunun temenniden öteye gitmeyeceğine adım gibi eminim. Çünkü burada muğlak ifadeyle konu özetlenmiş, açık bir yaptırımı yok!).

6: İfadesinin alınmasına ihtiyaç duyulan bir olaydan zarar gören, mağdur olan veya tanık sıfatı kazanan ve fiziksel engeli bulunan kişilerin –başka bir yere götürülmeleri gerekmedikçe- ifadelerine bulundukları yerde başvurulacaktır. Mümkün olduğunca fiziksel engelli vatandaşlarımızın, herhangi bir kolluk işlemi için yasal zorunluluk olmadıkça polis birimlerine gelmeleri istenmeyecektir (bence en güzel ifade alma biçimi bu. Ama burada da “gerekmedikçe” ifadesi var ki, bu bile engellilerin “bulunduklar yerde” ifadesini alınamaz duruma düşürecektir.

7: Engellilere ayrılmış park alanlarına diğer kişilerin park etmemesi sağlanacak.

8: Engelli vasıtalarının geçmesine engel olan unsurların kaldırımlarda bulundurulmamasına çalışılacak.

9: Özellikle polis merkezlerinin engelliler tarafından kullanılan giriş ve çıkışları ile asansör, WC gibi iç mekânları, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olması sağlanılacak.

Bütün bunlar çağdaş bir devlette olması gerekenlerdir. Bunlar sadece engelliye değil her birey için gerekli. Engelliye bunlara bağlı olarak fiziki iyileştirmeler ve psikolojik destek eklenmelidir. Çünkü engelli ve engelsizler olarak bir arada yaşayan toplumu oluşturuyorsak bu şart!


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com

Yayın Tarihi: 11.02.11

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder