Bilindiği gibi gündemimizi uzun süredir “yeni torba yasası” olarak bilinen ve meclisten geçen içeriği bol, bir tasarılar manzumesi meşgul etti. Her kesimden insanımızı kapsadığı içinde bu konu hayli dikkat çekti. Birkaç yazıdır bende engelliler açısından konuyu sizlere anlatmaya çalışıyorum. İyi taraflarını olduğu kadar varsa sakıncalı taraflarını da özellikle vurguluyorum. İlk olarak ödünç memurluk, yada işçilik yoluyla işsizliği yok etmeyi amaçladıkları söylenen konuda engellilerin işe girmelerinin, girdikleri işlerde emekli olana kadar çalışmalarının mümkün olamayacağını kaynak ve örneklerle gösterdim. Engelli milletvekili Lokman Ayva’nın direnmesi sonucu ödünç işçi yada memur konusu torba yasasından çıkarıldı. Böylelikle engelliler rahat bir nefes aldılar. Darısı çalışan engelsiz vatandaşlarımızın başına..
Gelelim bugünkü konumuza!.. 2022 sayılı kanundan yararlanma hakkına sahip kişilerin aldığı engelli maaşını ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için uygulanan “yeşil kart”ı konu edineceğim bu gün.
Tasarıya göre “Yeşil kart sahibinin, sigortalı olarak işe başlaması ve Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanması halinde kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yeşil kartları askıya alınacak. Bu kişinin genel sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı sona erdiğinde, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yeşil kartlılığı devam edecek.”
Henüz cumhurbaşkanı tarafından imzalanmamış olan tasarının hiçbir sosyal güvenlik çatısı altında bulunmayanları oldukça ilgilendiriyor. Böyle geçiş kolaylığının sağlanması çok güzel. Ama burada anılmayan başka bir konu daha var. O da çok tartışılacak bir konu. Bu konu yeşil kart uygulaması yerine geçecek bir uygulamaya kadar arada oluşacak boşluktur. Aslına bakarsanız engelli olmaksızın 65 yaşını doldurmuş her yaşlı insanda bu uygulamadan yararlandığı için gerçek ihtiyaç sahipleri belirlenememektedir. Bunu engellemek amacıyla yeşil kart kaldırılacak deniliyor. Oysa torba yasasından kaldırılacağı yönünde bir söz bile duymadık. Bence burada amaç engelli veya yaşlılara verilen malül ve muhtaç maaşına sınırlama getirmektir.
Yasaya göre, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a göre aylık alanların düzenledikleri belgelerin gerçeğe uymadığının tespit edilmesi durumunda, ödenen aylıklar TÜFE oranları esas alınarak hesaplanacak tutarla geri alınacak. Mevcut düzenlemede, ödenen aylıklar yüzde 50 fazlasıyla geri alınıyordu.
Az önce dediğimi bu paragraf doğrular niteliktedir. Yeşil kartı kestiniz mi 2022 sayılı yasa gereği engelliye verilen maaş da otomatik olarak kesilir. Kanuna göre bu verilen paraya her ne kadar maaş dense de maaş değildir. Bunun adına bağış demişler. Yani engeli maaş değil bağış alıyor. Oysa devlet maaş dağıtır bağış değil. Neden maaş denmiyor? Bağış verenin isteğine bağlı bir fiilde ondan. İster verir, ister vermez. Maaş ise ortadan tamamen kaldırılamaz, hiç vermemezlik yapılamaz. Çünkü maaş haktır, devletin verdiği hak!
Gelecek yazımızda bu konuyu soru cevaplarla sürdüreceğim.
DEVAM EDECEK
Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com
Yayın Tarihi: 25.02.2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder