14 Haziran 2011 Salı

ENGELLİLERİN İLÇE SEÇİM KURULUNDAN RİCASI

Pazartesi günü yayınlanan yazımda, ilçe seçim kuruluna, yapılacak seçimlerde engelli ve yaşlıların rahatça oy kullanmaları için önerilerde bulunmuş, kendilerinin bu konuda yardımlarını istemiştim. Okuduysanız hatırlarsınız. Engellinin halinden en iyi engelli anlar diyerek bana destek veren, yazının bir kere daha yayınlanmasını isteyen e-postalar aldım. Bugün anlayışınıza sığınarak, bir kere daha engelli ve yaşlıların sözcülüğünü yapacağım.

***

Önümüzdeki Pazar günü ülkemizde genel seçimler yapılarak halkın iradesine bir kez daha başvurulacak. Madem rejimimize demokrasi rejimi demişiz, demokrasinin şartı olan halkın iradesine başvurmaktan daha doğal ne olabilir? Gerçi demokrasi sadece oy vermekten ibaret değildir. Bu yanıyla yetinmek demokrasiyi eksik tanımak demektir. Demokrasi aynı zamanda karar mekanizmalarına halkın otoriterler kadar etkin biçimde doğrudan katılmasını sağlamaktır. Şimdiki şekliyle demokrasi temsili olmaktan öteye gidemeyecek, tıpkı bugüne kadar olduğu gibi demokrasilerin değil oligarşilerin ve lider/krasilerin doğmasına yol açacaktır.

Öylede olsa sandık sandıktır. En azından içinde yenilenmek için bir ümit barındırır. Halkın oy vermeye gitmesini başka türlü açıklayamayız yoksa.

Halk iradesinin doğru şekilde belirlenmesi için engelli ve engelliler kadar yaşlılarında oy kullanmaları gerekmektedir. Bugüne kadar yapılan seçimlerde üst katlarda bulunan sandıklara erişemeyen engelli ve/veya yaşlı vatandaşlarımızın oylarını kullanabilmeleri için sandık başkanının gözetimiyle oy sandığı aşağı indirilirdi. Bu durum iki taraf için, yani hem engelli ve/veya yaşlı, hemde görevliler için işkenceye dönüşmekteydi. Bir kabinde değil, açıkta, herkesin gözü önünde oy vermek durumunda kalındığından dolayı, kullanılan oya müdahale olmasa bile oyun gizliliği esası ortadan kalkmış oluyordu. Oysa demokraside gizli oy açık sayım vardır. Bunun tersi suçtur. Suça hoşgörü gösterilmemeli, suçun işlenmesini engellemek için uygun ortamlar kurulmalıdır.

Her okulun bir bahçesi bulunmaktadır. Değneklerle yürüyerek veya tekerlekli sandalye, yada akülü araçlarıyla gelecek vatandaşlarımızın rahatça içeri girebilecekleri portatif, zeminden yüksek olmayan mekânlar yapılabilir. Bir veya gerekirse birden fazla oy sandığı, rahatça girilen oy verme kabinleri konularak gizli oy verilmesi sağlanabilir.

Vatandaşlık görevini herkes yerine getirmek ister. Bir engellide, bir yaşlıda bu ülkenin vatandaşıdır. Onlarda kendilerinin böyle görüldüklerinden emindirler fakat, karşı karşıya kaldıkları şartlar ve tavırlar kendilerini üzmektedir. Üzüntülerini dindirmek için ilçe seçim kurullarının bu seçimlerden başlayarak oy verilecek her bölgedeki mekânlarda bir engelli oy verme bölümünüde kurmaları gerekmektedir.

İLÇE SEÇİM KURULUNDAN ENGELLİ VE YAŞLILAR ADINA (bende bir engelli olduğum için özellikle ve ısrarla) BÖYLE BİR KOLAYLIK BEKLİYORUM.

Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com

Yayın Tarihi: 10.06.2011


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder