28 Ağustos 2012 Salı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 36


Geçmişten günümüze şehrimizin ünlülerini sizlere tanıtırken ilk listemde yer alan 17 ünlümüzü tanıtıp yazı dizimizi bitirmeyi düşünüyordum. O listedeki ünlülerimizin bir çoğunun hayatta olmayan ünlülerimiz olduklarını fark edince yaşayan ünlülerimize haksızlık olacağı kaygısıyla yazı dizimizi gittiği yere kadar sürdürmeye karar verdim.  Bu arada yeni isimlerde karşıma çıkmaya devam ediyordu. Bu isimlere bir çoğumuz eminim aşinaydık. Kendi adıma söylemem gerekirse sadece doğum yerlerinin veya aile kökenlerinin şehrimizden geldiğini bilmiyordum. Tıpkı bugün bu yazımızda yer alan Ekrem Akurgal, Akgün Akova ve Altan Tanrıkulu adlı ünlülerimiz gibi.. iyiki yazı dizimizi o ilk listedeki 17 kişiyle sınırlamayıp devam ettirmişim. Yoksa, Ordinaryüs Profesör Doktor Ekrem Akurgal gibi uluslar arası dev bir ismimizi anmamış olacaktık. Bence şehrimizde yetişmiş en ünlü iki isim Sait Faik Abasıyanık’la sayın hocamız rahmetli Ekrem Akurgal’dır.

Yazı dizimizin kalan bölümlerinde şehrimizde yetişmiş ünlü siyasetçi ve devlet adamlarına yer vereceğim. Bu arada milletvekili olupta listemizde adlarını göremeyenler beni bağışlasınlar. Amacım şehrimizi temsil etmiş vekillerimizden gerek bakan olarak, gerek yaptıklarıyla öne çıkanları tanıtmaktır. Hemen ardından çok uzayan yazı dizimizi toparlayıp, (en fazla 3 bölüm sonra) bitireceğim.

Bugünkü bölümümüzde 5 isim; ORD. PROF. DR. Ekrem Akurgal, kimyacı Prof. Dr. Ahmet Tutar, şair ve fotoğraf sanatçısı Akgün Akova, yazar Mehmet Niyazi Özdemir ve spor yazarı Altan Tanrıkulu yer alıyorlar.


ORD. PROF. DR. EKREM AKURGAL

1911 yılında İstanbul’da doğan Ord.Prof.Dr. Ekrem Akurgal ilimizin Akyazı ilçesinden bir anne babanın oğludur. Arkeoloji eğitimi almak için açılan devlet sınavını kazanarak 1931 yılında Almanya’ya gitti. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih Coğrafya Fakültesinde 1957’de ordinaryüs profesör oldu. Erytrai, Çandarlı, Ege’de Foça ve İzmir antik kentlerini insanlığa kazandırdı. Eski Yunan olmak üzere, Hitit ve Hatti gibi antik Anadolu uygarlıkları konulu bir çok eseri birkaç dilde yayınlandı. Akurgal, yedi Avrupa akademisinin üyesidir. Ayrıca kendisinin pek çok dünya bilim kuruluşunun şeref üyeliği bulunan yüz akımız değerli hocamıza, 1961’de Bordeaux Üniversitesi, 1988’de Atina Üniversitesi, 1990’da Lecce Üniversitesi, gene 1990’da Anadolu Üniversitesi şeref Doktoru ünvanını  verdiler. Ayrıca hocamız Akurgal, 1979’da Federal Almanya Büyük Liyakat Nişanı Yıldızlı Rütbesi, 1979’da Goethe Madalyası, 1981’de Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü, 1987’de İtalyan Commandatore Nişanı ve 1990’da Fransız Légion d’Honneuer Officier rütbesiyle onurlandırıldı.. Değerli hocamız 2002’de İzmir’de hayata veda etti.

Prof.Dr. AHMET TUTAR

Sakarya-Akyazı’da 1963’te doğan Prof.Dr. Ahmet Tutar, Dokurcun’da İlkokulu, Gebze’de de orta ve liseyi bitirdi. Atatürk Üniversitesine bağlı Fen-Edebiyat Fakültesinin Kimya Bölümü’ndeki mezuniyetinin ardından çeşitli Anadolu Liseleri’nde Kimya Öğretmenliği yaptı. Gaziosmanpaşa Üniversitesinin Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak1993-2001 arasında, yani 8 yıl çalıştı. 1999’da çalıştığı üniversitede doktora tezini verdi. Doktoranın ardından Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde getirildiği ve 2 yıl süren yardımcı doçentlikten sonra, 2003 Şubatında Sakarya Üniversitesi’ne geçti. 2004’te doçentliğe, 2010’da profesörlüğe yükseldi. Etkin üyesi olduğu Uluslar arası Humik Madde Topluluğu’nun aynı zamanda Türkiye temsilcisidir. Sakarya’nın turizmini canlandırmak amacıyla geziler düzenledi ve bu konuda makaleler yazdı. Birçok makalesi ulusal ve uluslararası yayın organlarında yer almaktadır.

AKGÜN AKOVA

İlimizin en ünlü şairi ve fotoğraf sanatçısı Akgün Akova 1962’de Sakarya’nın ilçesi Akyazı’da doğdu. İlk ve orta okulu Gebze’de okudu. 1985’te Hacettepe Üniversitesinin Kimya Bölümünü bitirdi. İÜ İşletme İktisadı Enstitüsünde yüksek lisans eğitimi aldı. TRT’de 1997’de “Okudukça” ve1998 “Artı Sanat” programlarının metin yazarlığını yaptı. 1999-2004 arasında Voyager dergisi seyahat editörlüğünü sürdürdü. İlk şiirleri 1984’te Milliyet Sanat dergisinde yayınlandı. Şiir ve yazıları Milliyet Sanat, Adam Sanat, Öküz ve Voyager dergilerinde yer aldı. 1984’te Yeni Türkü Şiir Ödülüne,1994’te Truva Şiir Ödülüne ve 1998’de Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülüne layık görüldü. Şiir kitapları: İlk baskıları 1991’de basılan “Sansürttürme Şair Abüüü” , 1992’de basılan “Pepetye”, 1994’te basılan “Baba Bana Bağırma”, 1997’de basılan “Aşk ve Kuyrukluyıldız”, 1998’de basılan “Seçme Şiirler”, gene 1998’de basılan “Elimi Tut Yeter”.

MEHMET NİYAZİ ÖZDEMİR

Ramazan ayı dolayısıyla TRT1’de yayınlanan “İftar Sevinci” programına konuk olan yazarımız 1942 Akyazı doğumludur. İstanbul Haydarpaşa Lisesinden ve İstanbul Üniversitesi 1967’de de Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Marlburg, Bonn ve Köln Üniversitelerinde Türk Kamu Hukukunda Temel hürriyetler konusunda doktora tezi verdi. Zaman ve Tercüman gazetelerinde, Ufuk Çizgisi, Bayrak, Genç Akademi, Türk Yurdu, İnsan ve Kainat dergilerinde makaleleri vardır. Yazarımız Mehmet Niyazi “Tez” sunulu romanlarıyla bilinir. Öncelikli olarak milli konuları öne sürmüş ve Türkiye’nin toplumsal yapısı üzerine görüşlerini ortaya koymuştur. Hikayeleri: 1971’de basılan “Bayram Hediyesi”, Romanları: 1969 basılan “Var Olmak Kavgası”, 1977’de basılan ve konusu değiştirilerek yeniden 1988’de “İki Dünya Arasında” adıyla yayımlanan “Çağımızın Aşıkları”, 1980’de basılan “Ölüm Daha Güzeldi”, 1991’de basılan “Yazılamamış Destanlar”, 1998’de basılan “Çanakkale Mahşeri”.  Bu kitaplarından başka bir çok araştırma ve makale kitabı basıldı.

ALTAN TANRIKULU

Akyazılı bir ailenin çocuğu olan Altan Tanrıkulu 1968 İzmit doğumludur. İlk, orta ve liseyi Anadolu’nun çeşitli illerinde okudu. İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği’nde 1 yıl okuduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğine geçiş yaptı. 1989’da “Gelişim Spor”da gazeteciliğe adım attı. 1992-96 yıllarında 4 arkadaşıyla SPOR&SPOR adını verdikleri bir dergi çıkardı. 1995-98 arasında Yeni Yüzyıl’da yazılar yazdı. 1998’de Sabah gazetesine geçti. 1999 şubat ayında İbrahim Seten’le birlikte Sabahspor ve Fotomaç’ın başına getirildi. 2000 yılında Yeni Binyıl Gazetesinin spor müdürü oldu. Ocak-2001’de Fotomaç’a genel yayın müdürü olarak seçildi. 2002 ağustos ayında Sabah Gazetesi Spor Müdürü olarak görev yaptı. Spor yazarımız Altan Tanrıkulu, NTV’de yayınlanan “Videolig”, ATV’de yayınlanan “Bizim Stadyum”, Lig TV’de yayınlanan “Derin Futbol” adlı televizyon programlarında yorumcu olarak görev aldı. Üç büyüklerin tarihlerini anlattığı “Beşiktaş Tarihi”, “Fenerbahçe Tarihi” ve “Galatasaray Tarihi” adını verdiği kitapları vardır.


DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

 Yayın Tarihi13.08.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder