28 Ağustos 2012 Salı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 37


Önceki bölümde yazı dizimizin kalan bölümlerinde şehrimizde yetişmiş ünlü siyasetçi ve devlet adamlarına yer vereceğimi belirtmiş ve 5 isme yer vermiştim. Bugün 8 eski milletvekili ve bakanı tanıtacağım. Bu bölümde Barbaros Turgut Boztepe, Cevat Ayhan, Hasan Fehmi Güneş, Recep Yıldırım, Nuri K. Bayar, A. Ekrem Alican, Ersin Taranoğlu, Hayrettin Uysal yer alacak.

BARBAROS TURGUT BOZTEPE

İlimizin ilçesi Akyazı’nın Boztepe Köyün’de1933’te doğan Barbaros Turgut Boztepe, Akyazı Konuralp İlkokulunu, Bilecik Ortaokulunu, Haydarpaşa Lisesinden sonrada İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat – İşletme ve Maliye Disiplinini bitirdi. İstanbul Belediye Konservatuarında görev aldı. 1956 yılında çalıştığı kurumda İdare Amirliğine, ardından sırasıyla önce Şehir Operası Müdür Muavinliğine, daha sonrada İktisadi Teftiş Heyeti müfettişliğine getirildi. 1969 yılında yapılan genel seçimlerde CHP’den ilimizi temsilen milletvekili seçildi. 1977 yılında yapılan genel seçimlerde Sakarya Milletvekili seçildiği CHP’den 1979 yılında istifa ederek Adalet Partisine geçti. 12 Eylül 1980’de yapılan Askeri Darbe ile meclis feshedilince milletvekilliği bitmiş oldu.
  
CEVAT AYHAN

1938 yılında Sakarya’nın Akyazı ilçesi Çıldırlar Köyü’nde doğan Cevat Ayhan İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunudur. Ayrıca aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı. DPT’nin uzmanı, Aliağa Rafinerisi’nin Tevsi Projesi Makine Grubu Şefliği, Petkim Tesisleri Tevsi Proje Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı, TZDK Genel Müdürlüğü görevleri arasında olmuştur. 1991, 1995 ve 1999 yıllarında yapılan seçimlerle Refah Partisi’nden ve Fazilet Parti’sinden TBMM’ye girerek üç dönem Milletvekilliği yapan Ayhan, Erbakan Hükümetinde Bayındırlık ve İskan Bakanı oldu.

HASAN FEHMİ GÜNEŞ

Akyazı’nın Karapürçek beldesinde1934’te doğan Hasan Fehmi Güneş Arifiye İlköğretmen Okulu’nun ardından, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Savcılık ve serbest avukatlıktan sonra 1975 -80 yılları arası CHP Sakarya Senatörü olarak TBMM’de de görev yaptı. 3. Bülent Ecevit Hükümeti’nde 1978 yılında İçişleri Bakanı oldu. 1987’de yapılan genel seçimlerde SHP İstanbul, 2002’de yapılan genel seçimlerde CHP İstanbul milletvekili seçilerek TBMM’de yer buldu.

RECEP YILDIRIM

Recep Yıldırım Sakarya’nın Akyazı ilçesinde 1949 yılında doğdu. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Vatan Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü’nü bitirerek Makine Yüksek Mühendisi oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul Sanayi Bölge Müdürlüğü’nde uzman makine mühendisliği, Akyazı İmam Hatip Lisesi’nde Matematik ve İngilizce öğretmenliği görevlerinde bulundu. Sanayi Bakanlığı Sanayi Dairesi Otomotiv Şubesi’nde olduğu gibi özel sektörde Adapazarı CERSAN AŞ’nin vinç fabrikasında mühendislik yaptı. Serbest Mühendislik ve Mimarlık Bürosu açarak ticarete atıldı. 1989-2002 yılları arasında yapılan yerel seçimlerde 3 dönem seçimleri kazanarak Akyazı’da 13 yıl Belediye Başkanlığı yaptı. Sakaryaspor AŞ ile Sakarya Sağlık Vakfı Kurucu Üyelisidir. TBMM’de 2002-2011 yılları arasında 2 dönem Akparti Sakarya Milletvekili seçildi.

***

NURİ KEMAL BAYAR

1927 yılında, Sakarya’nın merkez ilçesi Adapazarı’nda doğan Nuri K. Bayar İstanbul Tıp Fakültesini bitirerek Dahiliye Mütehassısı oldu. Serbest Hekimlik, İstanbul Belediye Meclisi Üyeliği, 11. ve 16. dönemler arasında toplam 5 Dönem Sakarya Milletvekilliğine seçildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yaptı. Eski Ankara valisi ve Emniyet Genel Müdürü Kemal Aygün’ün kızı Baysan Aygün’le evlendi. Bu evlilikten Mehmet Ali ve Uğur adını verdikleri iki oğlu oldu. Bunlardan Mehmet Ali Bayar eski Washington Büyükelçiliği müsteşarlığına, Uğur Bayar Özelleştirme Başkanlığına getirildi.
Sakarya’nın merkez ilçesi Adapazarı’nda Çark Caddesinin üstünde kendi adına yapılmış Doktor Nuri Bayar İlköğretim okulu olan Nuri K. Bayar 28 Kasım 1989’da öldü.

***

ALİ EKREM ALİCAN 

1916 Adapazarı doğumlu olan A. Ekrem Alican 17 Haziran 2000 yılında İstanbul’da öldü.

1937 yılında Mülkiye Mektebi maliye bölümünü bitirdikten sonra Maliye Bakanlığı’na memur olarak girdi. Lisansüstü eğitimi için gönderildiği İngiltere’de London School of  Economics’te kabul edildi. 2. Dünya Savaşının engel olduğu buradaki eğitimini yarıda keserek yurda döndü. Hemen o sıralarda Maliye müfettişliği görevine getirildi. Bu görevle birlikte 1947’de devlet hizmetinden ayrılarak, Adapazarı’nda ticaret hayatına atıldı. 1950 ve 1954’te Demokrat Parti’den o zamanlar Kocaeli’nin bir ilçesi olduğumuz için 2 dönem Kocaeli milletvekili seçildi. 1955’te DP içindeki ispat hakkı hareketine katılınca çıkan tartışmalar nedeniyle DP’den ayrıldı. Kendisiyle birlikte ayrılan dokuz milletvekiliyle birlikte Hürriyet Partisi’ni kurdu. 1957 Seçimlerinde kurdukları partiyle milletvekilliğine aday oldu fakat seçilemedi. Hürriyet Partisi yöneticilerince alınan Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılma kararına muhalefet etti.

27 Mayıs Darbesi’nin ardından kurulan ilk Gürsel Hükümeti’ne maliye bakanı olarak göreve getirildi.  6 Ocak 1961 - 15 Ekim 1961 tarihleri arasında Kurucu Meclis Bakanlar Kurulu Üyeliği yaptı. Siyasi faaliyetlerin üstündeki yasaklar kalkınca kimi eski Hürriyet ve Demokrat Parti’li yakın arkadaşlarıyla Yeni Türkiye Partisi’ni kurdu ve 1961’den 1966’ya kadar genel başkanı oldu. 1961’de yapılan genel seçimlerde Sakarya’dan milletvekili seçildi. İsmet İnönü’nün kurduğu 2. koalisyon hükümetinde, koalisyon ortağı YTP’nin genel başkanı olarak devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığını üstlendi. Yeni Türkiye Partisi 1963’te yapılan yerel seçimlerde uğradığı başarısızlık sonucunda 27 Kasım 1963’te koalisyondan çekildi. 1965 yılında yapılan genel seçimlerde bir kez daha ilimizin milletvekili seçildi. Görevleri  arasında Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanlık görevi de bulunan Alican YTP’nin giderek erimesi karşısında 1966 yılında genel başkanlıktan, 1969 yılında da siyasetten çekildi.

***

ERSİN TARANOĞLU 

Sakarya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölüm mezunu olan, 1953 yılında Konya’da doğan Ersin Taranoğlu evli ve iki çocuk babasıdır. Serbest Ticaret ve Özel Sektör Yöneticiliği’yle TBMM’nin 18, 19, 20 ve 21. dönemlerinde olmak üzere 4 Dönem Sakarya’dan milletvekili seçildi. Ayrıca Devlet ve Orman Bakanı oldu.

***

HAYRETTİN UYSAL 

1928 yılında Kocaeli’nde doğan Hayrettin Uysal İstanbul Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’yle birlikte, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nü bitirerek Kamu yönetimi uzmanı titrini kimliğine işlemiş oldu. Milli Eğitim Müdürlüğü ile Orta Okul ve Liselerde Sanat Tarihi ve Türkçe Öğretmenliği görevinde bulundu. MEB Talim Terbiye Dairesi Raportörlüğü,Test ve Araştırma Bölümü uzmanlığı, Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu Genel Başkanlığı görevleriyle de aktif bir çalışma hayatı sergiledi. Siyasete geçtikten sonra CHP’den TBMM’NİN 13, 14, 15 ve 16. dönemlerinde olmak üzere 4 Dönem Sakarya Milletvekili seçildi ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu. CHP Genel Başkan ve Genel Sekreter Yardımcılığı ve CHP Millet Meclisi Grup Başkanvekilliğine getirildi. Uzun süre CHP Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın kurucu üyesi sıfatıyla ilk yönetimde yer aldı. Ülkemiz gazete ve dergilerinde makaleleri, öykü ve şiirleri yayınlandı. 1997-1999 yıllarında 2 yıl TBMM Başkanı Siyasi Danışmanı ve Başkanlık müşavirliği görevlerini yerine getirdi.

Evli ve 1 Çocuk babası, Şair, Yazar ve Eğitimci Hayrettin Uysal’ın “Sapanca”, “Yollar Çamur”, “Mustafa Kemal Sabahları” adlı kitapları vardır.


DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

Yayın Tarihi15.08.2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder