28 Ağustos 2012 Salı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 33


“Geçmişten Günümüze Şehrimizin Ünlüleri” adını verdiğim ve sonuna yaklaştığımız yazı dizimizin bugün 2 konuğu var. Biri Tayfur Havutçu, diğeri Tuncay Şanlı. Bereketli topraklar üstüne kurulan şehrimiz, bence ünlü yetiştirme bakımından da bayağı bereketli. Baksanıza 33.’süne erdiğimiz yazı dizimizi bir türlü bitiremiyorum. Haksız mıyım?

TAYFUR HAVUTÇU

Beşiktaş kulübünün efsane başkanı Süleyman Seba’nın yeğeni olan Tayfur Havutçu  23 Nisan 1970’te Adapazarı’lı bir ailenin çocuğu olarak Almanya’nın Hanau’sunda doğdu. 

Futbola Almanya’da başladı. Profesyonel olduktan sonra SV Darmstadt 98 takımıyla anlaştı. 2. Bundesliga takımı olan Darmstadt’ta ligin 7. haftasında Wuppertaler SV ile oynadıkları maçta ilk kez forma giydi. 10. haftada bir kez daha formasını giydikten sonra sezon sonuna kadar bir daha hiç çıkarmadan 35 maçta oynadı. SV Meppen’le 1. FSV Mainz 05’e birer gol attı. Fakat sezon sonunda oynadığı takım ligi sonuncu bitirerek küme düştü. Aynı yıl aynı takımla futbol hayatında ilk ve son kez Almanya Kupası maçında da oynadı, bir üst tura geçemeden 2. turda elendiler.

1993-1994 sezonunda Fenerbahçe’ye transfer oldu. Fenerbahçe’nin Alman teknik direktörü Holger Osieck sürekli ilk onbirde oynatınca Tayfur Havutçu takımın vazgeçilmez oyuncularından biri oldu. Fenerbahçe, lider Galatasaray’ın bir puan gerisinde ligi ikinci bitirdi. Tayfur bir sonraki sezon savunmada oynatılmasına rağmen yine takımının vazgeçilmez oyuncusu oldu. O sezon tek golünü Beşiktaş’a attı. Fakat ligde ve kupalarda yine başarılı olamadılar. O sezon bittiğinde hanesine 53 maçta 2 gol yazdırdı. 1994-95’te UEFA Kupası’nda Fenerbahçe’nin yaptığı 4 maçta oynayarak ilk kez Avrupa Kupası maçlarında forma giymiş oldu. Fenerbahçe’nin Cannes’a 5-1 yenildiği maçta kendi kalesine bir gol attı.

1995-96’da Kocaelispor teknik direktörü Mustafa Denizli Tayfur’un Kocaelispor’a transfer edilmesini sağladı. 34 lig maçının hepsinde oynayarak takımının 5. olup Intertoto Kupası’na gitmesinde pay sahibi oldu. O sezon ligde Kocaeli’nin attığı gollerden 3’ünün sahibi olmayı başardı.  Türkiye Kupası’nda 6. kademe maçında eski takımı Fenerbahçe’yle yenişemediler. Bir üst tura geçecek takımı belirlemek için yapılan penaltı atışlarında Tayfur kullandığı penaltı atışını gole çevirdi fakat takımı elenmekten kurtulamadı.

1996-97’ Kocaeli’nin başına Fenerbahçe’den de hocası olan Holger Osieck getirildi. Yine takımının devamlı oynayan oyuncusu oldu. Ligde 7. olan Kocaelispor Türkiye Kupası’nı Beşiktaş’ı yarı finalde, Trabzonspor’u da finalde eleyerek kazandı. Lig şampiyonu Galatasaray’la, kupa şampiyonu olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası maçını oynadılar.  Uzatmalarda yedikleri golle maçı 2-1 kaybederek kupayı kazanamadılar.

1997-98’de Beşiktaş’a transfer oldu. Çıkardığı başarılı oyunlar ve örnek davranışlarıyla Beşiktaş kulübünde de takım kaptanlığına getirildi. İlk sezonunda toplam 42 maçta oynadı. Ligde başarılı olamadılar. Kupa maçlarında başarılı maçlar oynadılar. Finalde Galatasaray ile karşılaştılar. Oynanan maçlar 1-1 bitince yapılan penaltı atışlarıyla Beşiktaş kupayı aldı. Beşiktaş’ın son penaltısını gole çeviren Tayfur, iki farklı takımla üstüste ikinci kez kupaya ulaşmış oldu. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Kupası için de karşılaştılar. Beşiktaş’ın kazandığı
2-1 biten maçın sonunda Tayfur, takımıyla birlikte bu kupaya da uzanmış oldu. O yıl Beşiktaş’ın oynadığı bütün Avrupa maçlarında da oynadı. UEFA Şampiyonlar Liginde oynadıkları ön eleme maçında NK Maribor’u eleyen Beşiktaş tarihinde ilk kez gruplara kaldı. Fakat grubunda ilk iki sıraya giremeyip üçüncü olarak üst tura çıkamadı.

Tayfur Beşiktaş’ın vazgeçilmez oyuncularından olmayı sonraki sezonlarda da sürdürdü. Beşiktaş’ın 100. yılda kazandığı lig şampiyonluğuyla ilk kez şampiyonluk sevinci yaşadı.
Futbolculuk hayatında gördüğü ilk ve tek lig şampiyonluk bu oldu.

2005-06 sezonunda futbolcu-menajer olarak kendisine görev verildi. İlk yarıda sadece 4 maça çıkan Tayfur, ikinci yarıda şans bulamadı. Son resmi maçı 14 Şubat 2006’da İnegölspor’la oynadıkları Türkiye Kupası maçıdır. Beşiktaş maçı 1-0 kaybetti. Fakat turu geçen Beşiktaş Türkiye Kupası’nı kazandı.

18 Temmuz 2006’da Beşiktaş’ta oynayan yabancı ve Türk futbolcularla bir gösteri maçına çıkan Tayfur, 7. dakikada yerini Jose Kleberson’a bıraktıktan sonra, eski teknik direktörlerinden Mircea Lucescu’nun çalıştırdığı Shakhtar Donetsk’le oynanan ve Beşiktaş’ın 2-1 mağlup olduğu bir maçla futbol hayatına veda etti.

Tayfur Havutçu 1994-2004 yıllarında 59 kez milli takımlara çağrıldı. 45 kez  A Milli Takım formasını giydi ve 6 gol attı.

Tayfur, Fenerbahçe’de oynarken 31 Ağustos 1994’te Makedonya’yla yapılan özel maçta ikinci yarı Beşiktaş’lı Recep Çetin’in yerine oyuna girerek ilk kez A Milli oldu.

Kuzey İrlanda’yı 3-1 yendikleri EURO 2000 eleme maçında milli formayla ilk golünü penaltıdan attı. 4-2 yendikleri Türkiye - Finlandiya grup eleme maçında 2 gol, 1-1 beraberlikle biten Türkiye - Moldova maçında 1 gol kaydedip, milli takımımızın play-off'lara kalmasında önemli rol oynadı. Dış sahada oynanan ilk play-off maçında milli takımımız 1-0 yenik durumdayken kazanılan penaltı atışını İrlanda ağlarına yollayarak gole çevirdi. Bu golle maç 1-1 berabere bitti. Türkiye’de oynanan ikinci maçta 0-0 berabere kalan milli takımımız, tarihinde ikinci kez Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkını elde etti. Tayfur, EURO 2000 kadrosuna bu başarılı oyunuyla çağrıldı. Milli takımımızın çeyrek finalde elendiği turnuvada oynadığı 4 maçın 3’ünde forma giyerek terini son damlasına kadar sahaya akıttı.

Tayfur, milli formayla son golünü 2002 FIFA Dünya Kupası elemelerindeönce yapılan hazırlık maçında attı. İsveç’le İsveç’te oynanan bu hazırlık maçında 90+4’te kazanılan penaltı atışını gole çevirerek beraberliği sağladı. Yapılan gurup eleme maçlarında ara ara forma şansını yakaladı. Tayfur’unda oynadığı 2 play-off maçında Avusturyayı eleyen A Milli Takımımız tarihinde 2. kez Dünya Kupası’na gitme hakkını kazandı. Dünya Kupası kadrosunda da Tayfur Havutçu’ya yer verildi. Çin’le 13 Haziran 2002’de oynanan maçın son 6 dakikasında Tugay Kerimoğlu’nun yerine girdi. Böylelikle Dünya Kupası’nda forma giyme şansını buldu. Tayfur, Japonya’yla oynanan grup maçında, birde Güney Kore’yle oynanan üçüncülük maçının son anlarında oyuna girdi. Milli takımımızın dünya üçüncüsü olduğu Dünya Kupası maçlarının ardında Türkiye ile birlikte bronz madalya kazanmış oldu.
Milli formayı son kez 31 Mart 2004’te Hırvatistan ile oynanan hazırlık maçının 74. dakikasında Tolga Seyhan’ın yerine oyuna girerek giydi. 

***

TUNCAY ŞANLI

Tuncay Şanlı 16 Ocak 1982’de Adapazarında doğdu. Futbola ilimizin amatör takımlarından Sakaryateksporda başladı. Orta saha veya forvet oyuncusu olan Tuncay önce Sakaryaspor’a, 2 yıl formasını giydikten sonrada 2002-03 sezonunda Fenerbahçe’ye transfer oldu. Fenerbahçe ile sözleşmesi biten milli futbolcu 2007 yılında İngiltere’nin Middlesbrough takımıyla 4 yıllık sözleşmeye imza atarak el sıkıştı. İngiliz takımında oynadığı 70 maçta 17 gol kaydetti.
Middlesbrough 2009’da ikinci lige düşünce gene bir İngiliz takımı olan Stoke City’ye  transfer oldu. Stoke City takımının Teknik direktörü Tony Pulis’le bir takım sorunlar yaşayınca Stoke City'den 31 Ocak 2011'de bir Alman takımına; VfL Wolfsburg’a 3.5 yıllık sözleşme imzalayarak transfer oldu. Burada 6 numaralı formayı giydi.

Wolfsburg takımının teknik direktörü eski ünlü futbolcu Felix Magath’ın kadroda pek yer vermediği milli oyuncumuz, forma şansı bulmadığı için takımdan ayrıldı. 12 Ağustos 2011'de kiralık olarak, Premier League’de yer alan Bolton’a imza atarak İngiltere’ye geri dönen Tuncay Şanlı;

02 kez Türkiye U-17,
11 kez Türkiye U-18  (6 gol),
06 kez Türkiye U-20 (3 gol),
14 kez Türkiye U-21 (9 gol),
29 kez Türkiye A-21 (19 gol).

olmak üzere 2008 yılına kadar toplam 62 kez milli olmuş ve 37 gol atmıştır.

İtalya Ümit Milli Futbol Takımı ile 19 Kasım 2002 tarihinde deplasmanda 3-0 kazanılan maçta 2 gol attıktan sonra bir gün arayla 20 Kasım 2002 tarihinde, yine deplasmanda İtalya’yla oynanan maçta A Milli Takım formasını giydi. Teknik Direktör Şenol Güneş’in isteğiyle son üç dakikada forma giyerek ilk kez A milli olmuştur. 24 saat içinde önce Ümit Milli sonra A Milli takımı forması giyen ikinci futbolcudur.


DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

Yayın Tarihi06.08.2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder