28 Ağustos 2012 Salı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 38


Geçmişten günümüze şehrimizin ünlülerini tanıttığım, tanıtırken kendimin de tanımadıklarına rastladığım yazı dizimizin sonuna geldik. Bu bölüm sondan bir önceki bölüm... bu kadar uzun soluklu olacağını hiç düşünmediğim dizimizin hazırlanmasında edindiğim kaynakların önemi çok büyük. Özellikle şehrimiz hakkında pek çok araştırmasına bağlı olarak yayınlanmış makalesi olan Fahri Tuna’yı anmadan geçemeyeceğim. Böyle bir çalışma yapmakla kalmamış, bunları sanal alemde de paylaşmıştır. Çalışmalarından yararlanma imkânını sunduğu için aynı şehrin insanı olarak kendisine teşekkür ederim.

Bugün yazı dizimizde şehrimizin TBMM milletvekili ve çeşitli hükümetlerde bakanlık yapmış 5, Orgeneralliğe ve Kuvvet Komutanlığına yükselmiş bir isimle birlikte 6 isme; İsmail Müftüoğlu, İsmail Rüştü Aksakal, Mehmet Gölhan, Nevzat Ercan, K.K. Org. Rasim Betir ve Sadettin Tantan’a yer vereceğim.

İşte ilk ismimiz...     

İSMAİL MÜFTÜOĞLU 

1939 yılında Trabzon’un Of, ilçesinde doğan İsmail Müftüoğlu; Çapa Öğretmen Okulu’nu, ardından da  İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Evli ve üç çocuk babası Müftüoğlu Serbest Avukatlık, 14. Dönem Sakarya Milletvekiliği ile Adalet Bakanlığı yaptı.


İSMAİL RÜŞTÜ AKSAL 

İsmail Rüştü Aksal 1911 yılında Sakarya Pamukova’da doğdu. Siyasal Bilgiler Okulu ve Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Ticaret Bakanlığı Teftiş Heyeti Reisliği, İç Ticaret Genel Müdür Yardımcılığı, Serbest Avukatlık, 8. Dönem Kocaeli, 11, 12 ve 13. Dönem Ankara Milletvekilliği, Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği’nin yanı sıra Maliye Bakanlığı yaptı. Evli ve bir çocuk babası olan Aksal 13 Eylül 1989 yılında öldü.

MEHMET GÖLHAN

Evli ve 2 çocuk babası Mehmet Gölhan 1929 Adapazarı doğumlu ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi mezunu. Sanayi Dairesi Başkanlığı, YSE ve TPAO Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarlığında bulundu. Büyük Türkiye Partisi ve Doğru Yol Partisi Kurucu Üyesidir, 18. - 19. Dönem Sakarya ve 20. Dönem Ankara’dan Milletvekili seçildi. Sanayi ve Teknoloji, Milli Savunma ve Devlet Bakanı sıfatlarıyla ülke yönetiminde rol aldı.

NEVZAT ERCAN

Evli ve 2 çocuk babası Nevzat Ercan 1944’te Hendek’te doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Serbest Avukatlık, 19, 20 ve 21. Dönem Sakarya Milletvekiliği’yle Devlet ve Orman Bakanlıkları yaptı.

RASİM BETİR

İlimizin yetiştirdiği ilk ve tek Kuvvet Komutanı ve Orgenerali Rasim BETİR 1938 yılında Sakarya Hendek’te doğdu. Kuleli Askeri Lisesi’ni, 1958’de Kara Harp Okulunu, 1971’de Kara Harp Akademisi ve1977’de Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirdi. 1983’te Tuğgeneral, 1987’de Tümgeneral ve1991’de Korgeneralliğe yükseltildi. Betir, Genelkurmay Lojistik ve Hareket Daire Başkanlığı ve 5. Kolordu Komutanlığı görevlerinden sonra 1996’da Orgeneralliğe terfi ettirildi. 1998-2000 arasında 2. Ordu Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı görevine getirildikten sonra 2000’de emekli oldu.

12 yıldır, maaşını hayır için harcıyor.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir 1983’te tuğgeneral’liğe yükseldikten sonra tüm maaşını Mehmetçik Vakfı’na bağışlamıştır. 17 Ağustos Depremi’nde 40’a yakın akrabasını kurban verdikten sonra maaş bağışını depremzedelere de yönlendirdi.

SADETTİN TANTAN

Sadettin Tantan 1 Ocak 1941 Sapanca doğumludur. Polis Enstitisü ve Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme bölümü mezuniyetinden sonra Bursa İş İdaresi Enstitüsü’nde master yaptı. İngiltere’ye dil eğitimi için gitti. 1966’da komiser yardımcısı oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatının Eskişehir, Bursa ve İstanbul’da Narkotik ve Asayiş şubelerinde verilen görevi başarıyla yerine getirdi. Giresun ve Tekirdağ’da İl Emniyet Müdürü olarak görev aldı. Görevleri sırasında titiz ve hızlı sonuç alan çalışmalarının yanında dürüst kişiliğiyle de adı ünlenirken büyük takdir kazandı. Tantan, aynı zamanda, 1980-1990 yıllarında, İstanbul Güreş İhtisas Kulübü Başkanlığı, 1991 Aralık ve 1993 Aralık yıllarında da Güreş Federasyonu Başkanlığı görevlerinide yürüttü.
1990-1994 arasında yaptığı Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu İstanbul Bölge Başkanlığı’nın ardından 1994’te emekliye ayrıldıktan sonra ANAP’tan siyasete geçti. İlk katıldığı ilk yerel seçimi kazanarak Fatih Belediye Başkanı oldu. 18 Nisan 1999 seçimlerinden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına aday yapılacağı sözleri önce İstanbul’u sonra tüm yurdu sardı. Fakat İstanbul Büyükşehir Belediye Başkınlığı yerine milletvekilliğine aday gösterildi. Yapılan genel seçimleri kazanarak 21.Dönemde TBMM’ye İstanbul milletvekili olarak girdi. DSP-MHP-ANAP koalisyonunun kurduğu 57. Hükümette İçişleri Bakanı olur olmaz büyük çaplı yolsuzluklara karşı operasyonlar başlattı.
2001 yılı Haziran ayında İçişleri Bakanlığı görevinden alınmasını takiben önerilen Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı teklifini kabul etmedi ve partisinden istifa etti. Evli ve 6 çocuk, 5’de torun sahibi olan Tantan, Ocak 2002’de Yurt Partisini kurdu ve 25 Ağustos 2002 tarihinde yapılan Olağanüstü Kongrede partisinin Genel Başkanı seçildi.


DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

Yayın Tarihi17.08.2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder