28 Ağustos 2012 Salı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 31


Yazı dizimizin bu bölümünde 4 ünlümüzü konu edindim. İlk olarak NTV’de spiker ve sunucu olan Esra Sert’le yazı dizimize başlayacağım. Ardından sırasıyla eski futbolcu Hakan Keleş’e, ünlü spor spikerimiz Sabri Ugan’a ve bilardo sporunun unutulmaz ismi, yaşayan efsane Semih Saygıner’e yer vereceğim. 

ESRA SERT 

Esra Sert 1976 yılında Adapazarı’nda doğdu. 1994 Sakarya Atatürk Lisesinin ardından girdiği İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun oldu. 1999 yılından başlayarak yer aldığı NTV’de başlarda haber spikeri olarak görev aldı, ardından “Yakın Plan”, “Günün İçinden” adlı gündüz saatlerinde yayınlanan haber programlarını sundu. 2010’da NTV sabah haber kuşağı programı “Güne Başlarken”in sunucusu oldu. 2011 Nisan’ında“Güne Başlarken”deki  görevinden arılıp, gene NTV’de “Seçime Doğru”’ya geçti. Esra Sert evli ve bir kız çocuğu annesidir.

***

HAKAN KELEŞ 

Eski futbolcu Hakan Keleş 8 Ocak 1972’de Sakarya’da doğdu.

Profesyonel futbola 1993-94 sezonunda Edirnespor’la 3. Lig’de başladı. Burada oynadığı oyunla dikkat çekti. Bir sezon sonra Süper Lig takımı Bursaspor’a transfer oldu. Burada iki yıl oynadı. Daha sonra bir sezon da 2. Lig takımı Kayserispor’da oynayıp, 1998-99 sezonunda Ankaragücü’ne transfer oldu. 6.5 yıl Ankaragücü’nde futbol oynayan Hakan, toplam 202 lig maçında forma giyme şansı buldu. bir dönem Ankaragücünde takım kaptanlığı yaptı. 2004-05 sezonunda ara transferde 1. Lig takımı Antalyaspor’a geçti. Antalyaspor’da iki yıl oynadı.  2006-07’ Çanakkale Dardanelspor kadrosuna katıldı. Tekrar 2. Lig’e dönen Hakan Keleş’in sözleşmesi sezon sonunda feshedildi. Bunun üzerine oyuncu olarak futbolu bıraktı.

***

SABRİ UGAN

Sabri Ugan 24 Mayıs 1963’te Adapazarı’nda doğdu. Babasının görevi gereği bulunduğu İskenderun’da İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra İskenderun Demir Çelik Lisesi’ni bitirdi. 1980 yılında kazandığında adı “Bolu Sevk ve İdarecilik Yüksek Okulu” iken, 1984 yılında “Bolu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” olarak değişen fakülteden mezun oldu.
Gazetecilik mesleğine  “Gazeteci- Muhabir” olarak 1985 yılında Sakarya Gazetesi’nde başladı. 1991 yılına kadar altı yıl Sakarya Gazetesi’nin spor müdürlüğünü yaptı.
1992 – 1994 yıllarında başlayan özel radyolar furyasında açılan  dönemin belediye başkanı rahmetli Ünal Ozan başkanlığındaki Adapazarı Belediyesi’nin radyosu ART’de programcı ve sunucu olarak çalıştı. “Sevgi Devrialemi”, “Düş Tatili”, “Cadı Kazanı” programlarını hazırladı ve sundu. Sakaryaspor maçlarınıda canlı olarak anlattı.
1994’te Kanal 6’ya editör olarak geldi, bir süre sonra spikerliğe geçti. 1996’da Star Tv’den  teklif alınca Star Tv’ye transfer oldu. Türk takımlarının “Süper Lig”, “Şampiyonlar Ligi”, “UEFA Avrupa Ligi”ndeki maçlarını Sabri Ugan’ın anlatımıyla dinledik.
Basketbol, voleybol, boks, kick box, tenis maçlarını anlatarak sadece futbol maçlarının anlatıcısı olmadığını gösterdi.

Yerinden anlattığı ilk maç; 14-Mayıs-1997’de Hollanda’nın Rotterdam kentinde oynanan Avrupa Kupa Galipleri Kupası Finali olan Barcelona – Paris Sn.Germain maçı ilk gidip izleyerek anlattığı uluslar arası karşılaşmadır.
Şampiyonlar Ligi’nde; Nou Camp’ten Bayern Münih – M. United, Gelsenkirshen’den Porto – Monaco, Atina’dan Milan – Liverpool ve Bernabeu’dan İnter – Bayern Münih karşılaşmalarıyla birlikte 4 final karşılaşması anlattı.

“Arda Turan Aslan Yürekli Kaptan” adını verdiği birde kitabı vardır.

Evli ve bir çocuk babası olan Sabri Ugan sporu anlatmakla yetinmedi. Halen faal bir şekilde futboldan voleybola, tramplen atlamadan kayağa birçok sporu yapıyor.

***

SEMİH SAYGINER

Altı evladı bulunan  terzi Faruk Beyle, Süreyya Hanımın beşinci evladı olan, profesyonel “3 top Bilardo” oyuncusu Semih Saygıner 12 Kasım 1964’te Adapazarı’nda doğdu. 1978 yılında kendisi henüz ondört yaşındayken anne ve babasını bir trafik kazasında kaybetti. Bu olayın ardından öğrenimini yarıda bırakarak okumakta olduğu liseden ayrıldı.

Bilardoya 16 yaşında başladı. Arkadaşı Tezcan Şen ikna ederek İstanbul Şampiyonası’na katıldı. Burada kazandığı birincilikle 17 yaşında ilk birinciliğini kazanmış oldu. Bora Karatay’ın ardından ülkemizde yapılan yarışmalarda bir süre Türkiye ikincisi oldu. 1987’de ilk Türkiye şampiyonluğu keyfini yaşadı. 1991’de İstanbul’da açtığı bilardo salonunda bilardo tutkunlarına ders verirken tanıştığı öğrencilerinden Aygen Berk ile 1995’te evlendi. Bayanlar Türkiye Şampiyonluğu ve aynı zamanda Türkiye Bilardo Federasyonu kurucu üyesi olan Aygen  Berk’le Semih Saygıner’in evliliği uzun sürmedi.

German Open ve 1991 İstanbul Efes Pilsen Grand Prix dokuzuncusu ve 1992’de Berlin’de, dünya şampiyonu Raymond Ceulemans’ı 3-0 mağlup etti ve dünya sekizincisi oldu.

Bilardo ligleri içinde en önemli lig olan Hollanda takımlar ligine1994’te transfer oldu.
Antalya, Kemer’de düzenlenen Dünya (3 bant) Bilardo Şampiyonası’nda finalde Hollanda’lı Cerwin Walentijn’i 1998’de yenerek 1. oldu.
Tayfun Taşdemir’le 2003’de katıldığı, Almanya’daki Dünya Bilardo Takım Şampiyonası’nda
finalde Yunan takımını yendiler ve şampiyon oldular. Ünlü bilardocumuz Saygıner, 25 kez Türkiye Grand prix şampiyonu, 14 kez 3 bant, 10 kez Karambolde, Cadre 47/2’de ve tekbantta birer kez olmak üzere sayısız Türkiye Şampiyonlukları yaşadı.

Birçok kuruluş tarafından yılın sporcusu ödülüne layık görüldü. , Belçika’nın Antwerp şehrinde 7 Şubat 2004’te, 2003 Yılının En İyi Bilardo Oyuncusu seçildi.

2005’de Avrupa Kulüpler Şampiyonası’nda F.C.Porto takımıyla bronz madalya kazandı. 2006’da UMB’nin (Union Mondiale de Billard) dünya oyuncular listesinde 8. sırada bulunan oyuncumuz Potekiz Ligi’nde FC Porto Bilardo Takımı’nın 3 yıl kaptanlığını yaptı. Aynı yıl düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazandı. Avrupa Kulüpler Şampiyonası’nda 2.liğe sahip oldu.

Ülkemize bilardoyu sevdiren ve hızla yaygınlaşmasında en büyük pay sahibi olan Saygıner aynı zamanda kurucusu olduğu bilardo federasyonunun 1996-1997’de olmak üzere iki yıl başkanlığını yaptı. 2009 yılında Arçelik televizyonlarının reklam filminde oynadı. Gene 2009’da ünlü İtalyan ıstaka üreticisi Longoni ile anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Longoni armasının yanında Semih Saygıner imzasıda olan ıstakalarla maçlara çıkacak.

İlk Dünya Bilardo Şampiyonluğunu 1994’te kazanan bilardocumuz, dünyada “Mr. Magic” (Bay Sihir) ya da “The Turkish Prince (Türk Prensi)” lakaplarıyla tanınır. Türkiye’de bilardonun federasyonunu kuran adamdır. 9 yıl Hollanda, 3 yılda Portekiz liginde profesyonel oyuncu olan Saygıner, bilardo tarihine “Semih Saygıner Magic Shots” (Sihirli Semih Saygıner Vuruşları) olarak geçen, 42 özel vuruş tekniğinin sahibi ve bilardonun dünyadaki en bilinen ve en önemli adlarından biridir.

  
DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com


Yayın Tarihi01.08.2012 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder