30 Haziran 2010 Çarşamba

AŞK-I MEMNU NİHAYET BİTTİ

ÇİZGİ-YORUM COŞKUN GÖLE 

 

Aşk-ı Memnu dizisi 24 haziran tarihinde nihayet bitti. Biterken Halit Ziya Uşaklıgil’in yazdığı romana bağlı kaldı. Bu diziyi ilk olarak 1975 yılında ünlü sinema yönetmenimiz Halit Refiğ çekmişti. Bihter rolünde Müjde Ar, Nihal rolünde Itır Esen, Behlül rolünde Salih Güney, mürebbiye rolünde Çolpan İlhan, yakın geçmişte kaybettiğimiz üç büyük sanatçı Adnan bey rolünde Şükran Güngör, Firdevs rolünde Neriman Köksal, ve Peyker rolünde Suna Keskin bu dizide rol almışlardı. O tarihte yayınlanan dizi bugünden daha çok ses getirmiş, Müjde Ar’a şöhretin kapılarını ardına kadar açmıştı.

 

2008 yılında başlayan yeni dönem dizisinde Bihter’i Beren Saat, Nihal’i Hazal Kaya, Behlül’ü Kıvanç Tatlıtuğ, Adnan Beyi Selçuk Yöntem canlandırdı. Eski sinema oyuncularından Nebahat Çehre Firdevs’i, Fatma Karanfil aşçı anne Şaheste’yi oynadı. Bu dizide bence şöhrete Kıvanç Tatlıtuğ erdi. Gerçi yayın organları Beren Saat’i öne çıkarıyorlar ama, bence Beren Saat’in güzelliği dışında rol yeteneğinden söz edilemez. Yer yer acemilikleri sırıtıyor bence. Bu kadarla kalsa iyi. Cahilliğini de gazetelerden okudum. Bunu konu eden bir yazı yazmıştım, okuyanlar bilir.                                                                                                                  

03.07.2009 tarihinde şunları yazmıştım:                                                                                                                          

“ Geçenlerde televizyon ödüllerinin dağıtıldığı Altın Kelebek ödül gecesi yapıldı. Bu gecede Aşk-ı Memnu dizisinin başrol oyuncusu Beren Saat en iyi kadın oyuncu ödülünü alırken yaptığı konuşmada “Her şeyden önce Halit Ziya Uşaklıgil’e dizimize katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum” dedi.                                                                          

Her halde Halit Ziya Uşaklıgil mezarında ters dönmüştür. Öyle ya, kim kime katkıda bulunmuştur? Yazarımız ve romanı Aşk-ı Memnu bundan önce tanınmıyordu da dizi olunca mı tanındı?

Sonuç olarak dizi bir şekilde bitti. Herhalde toplumu memnun eden bir sondu. Çünkü kendince oyunlar oynayıp her şeyi bir birine katan Firdevs hanımdan tutunda hak eden herkes hak ettiği cezasını buldu. Dizinin sonundaki en  doğru ve en güzel söz baba kız sarmaş dolaş durumdayken babanın söylediği “zehirli sarmaşıklardan kurtulduk” idi.

Dizi bitti şakaları başladı. İnternette dolaşan bu şakalar da şöyle:

Final sahnelerinde Behlül’ün ‘Yaban’ dizisinin başrol aktörüne benzetilmiş halleri gülümsemelere yol açtı. Dizinin bitmesi ile internet forumları ve twitter’e mesaj yağdıran Aşk-ı Memnu sevenleri ilginç yorumlar yaptı:
Aşk-ı Memnu’nun galibi Matmazel oldu...
Matmazel sonunda ön koltuğu nasıl da kaptı
Bari bir de yeni evlerini görseydik
Behlül’ün saçları siyah mıydı yaa..
Adnan Bey azıcık safmış galiba...
Firdevs Hanım nasıl da terk edildi. O sahne hayattan çok önemli izler taşıyordu...  
Final Twitter’da ilk sırada, Ekşi Sözlük ise kullanım dışı kaldı!                                             
Dizinin finalini izlerken ve özellikle de finalin sona ermesinden itibaren herkes twit yazmaya başlayınca Aşk-ı Memnu, twitter’da “Trending: Worlwide” listesinde ilk sıraya oturdu.
Ekşi Sözlük ise bile işi gücü bıraktı Aşk-ı Memnu hakkında yazılanlardan dolayı Ekşi Sözlük serverleri taleplere yetişemeyip zorlandı..Türkiye’de Lost finalinden bile daha fazla izleyici topladığı kesin. Zaten finalden önce reytingleri daha da artırmak için Face üzerinden ipuçları vermiş akılları bulandırmışlardı..
Twitter’den yollanan iletilerde şöyle:

fatoskarahasan: Aşk-ı Memnu dünya rekorlarına meydan okumuş. Hakkında en çok tweet yazılan başlık olmuş. Gururumuz büyük. Vatana millete hayırlı olsun.
HavleGuneyy: fenerbahçeliler herşeyden habersiz toplanıp Nihal’in düğününe katılmaya gidiyormuş... (ne yazık, demek ki bir hüsran daha yaşayacaklar. A.G)
ozgeakdemir: herkes aşk-ı memnu izliyordu, kardeşim balkondaydı, karşıki evden görüntü bizim evden ses taktiğini uyguladı nedense ben en çok Firdevs’e acıdım :S
gogebakmaduragi: Aşk-ı Memnu’dan sonra bir kitabı daha patlatacaklarmış İstanbul’un orta yerinde. Bihterler ölmesin diye yürüyün siz.
kivancpehlivan: : Tamam tehlike geçti. Artık yengeler gönlünce sokaklarda dolaşabilir.
Aşk-ı memnu bitti.
kainattakizerre: Aşk-ı Memnu adı altında yasak elmaları yiyen Ziyagil (zinagil) ailesinde kaçınılmaz son... Türk televizyonlarına geçmiş olsun..
arzugoger: Twitter nasılsın, iyimisin:))Aşk-ı Memnu sendromu nasıl geçti : )) Ama daha mühimi dün geceden yine kan döküldü..yine ateş düştüğü yeri yaktı :(
akselz: bugün iş miş yapılmaz ya aşk-ı memnu etkisinden çıkamadı millet. Cumaya gideceekler Bihter için dua etmeyi unutmayın =P
  
Bu mesajlardan en çok; “Fenerbahçeliler her şeyden habersiz toplanıp Nihal’in düğününe katılmaya gidiyormuş” mesajı hoşuma gitti. Onun için (ne yazık, demek ki bir hüsran daha yaşayacaklar. A.G) yazarak bu mesaja ekleme yaptım.
Hoşuma giden ikinci mesajda; “Tamam tehlike geçti. Artık yengeler gönlünce sokaklarda dolaşabilir. Aşk-ı memnu bitti” mesajıydı.

Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

Yayın Tarihi: 30.06.10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder