Merkez belediye başkanı sayın Süleyman Dişli beyefendiye engellilere tekerlekli sandalye ve akülü araba getirmeye devam ettiği için hem şahsım hem tüm engelliler adına çok teşekkür ederim. Sadece araç getirse bile razı olacakken, ayrıca bu araçların tamiri için bir atölye açması bizleri çok sevindirmişti. Dolayısıyla sayın başkanın bu davranışı her türlü övgüye lâyık. Bitirmekte olduğumuz 2010 yılının başından beri engelli araçları tamir atölyesindeki eleman ve servis araçlarının azaltılması konusunda kendilerini eleştirdiğim sayın başkana bu faaliyetlerinin süreceğini tahmin etmeme rağmen, bu faaliyetlerin sürmesi için ricada bulunuyorum. Engellilerin ayağı oldunuz sayın başkan. Allah sizlerden razı, işlerinizde yardımcı olsun.
Bu yaz ağustos başında akülü arabam gazetemiz Anadolu’nun önünde birden bire bozulmuştu. Merkez belediyesinin açtığı engelli araçları tamir ve bakım atölyesinin ustası Harun ustadan Allah razı olsun. Arabamı aldılar, tamir işi uzar düşüncesiyle geçici olarak bir akülü araba verdiler. Arabam bütün çabalara rağmen tamir olamadı. Beyni yanmış. Geçici arabayla 5 aydan fazla idare ettim. Bu arada yurt dışındaki bir gurup hayır sever vatandaşımız bir tır dolusu akülü araba göndermişler. Harun usta ilgili yerlere durumumu bildirip gelen arabalardan bir araba almamı sağladı. Şimdi arabama kavuştum.
Dünya engelliler gününü 21 gün önce kutladık. Yani üstünden öyle çok zaman geçmedi. O gün Türkiye Sakatlar Derneği Adapazarı Şubesi ve Sakarya Ortopedik Özürlüler Derneği olarak ortak bir çalışma yaptık. Bu günün anlam ve önemine uygun olarak çeşitli ortamlarda ortaya konan engelli sorunları ve çözüm önerileri ile kamuoyundan beklediğimiz ilgiyi gördük.
Daha bir çok yönü aksasa da en azından engelliler kaderleriyle baş başa bırakılmıyorlar artık. Buna örnek olarak 32 evlerde ikamet eden Murat (soyadı bende saklı) adlı üyemizi gösterebilirim. Bozulan akülü arabasının bakım ve onarımı için ilgili yerlerin, telefonlarına cevap vermediği gerekçesiyle başbakanlığa mektup yollamış. Başbakanlıktan valiliğe, valilikten büyük şehir belediyesine, büyük şehirden merkez belediyesine bağlı olan Makine İkmal Dairesi özürlü araçları tamir atölyesine talimat verilerek akülü arabanın bakım ve onarımı yaptırılmış. Buradan anlaşıldığı gibi başbakanlık engellileri kaderleriyle baş başa bırakmıyor.
Engellilerin bitmek bilmez bir çilesi vardır; o da sağlık kurulu raporlarıdır. Her konuda ayrı rapor istenmesinden bıkmıştık. Devamlılık gösteren engelliliğe verilen raporda engelliliğin devamlı olduğu belirtilmesi durumunda yeni rapora gerek yok deniyor. Ayrıca engellilik tanımıda değişiyor. Evvelden bütüne bakılırken şimdi bir konuda engelli olmak yetiyor. Bundan sonra yüzde elli engelli olma durumu bile ağır engelli sayılmaya engel değil. Bu konuda bir düzenleme yapılmış. Aşağıda bu konuda 23 aralıkta yayınlanmış haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğer sizi ilgilendiren bir konuysa bu yazıyı isterseniz kesin saklayın, belki bir gün gerekebilir.
***
Engellilerin sağlık kurulu raporu alma çilesi bitiyor. Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle, engelliler 20 iş günü içerisinde raporlarını alabilecekler.
Yönetmeliğin getirdiği yeniliklerle ilgili açıklamalarda bulunan Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”le engelliler için çok önemli yenilikler getirildiğini ifade etti. Bu yönetmelikle verilen özürlü sağlık kurulu raporlarının, özürlülere verilen pek çok hak ve hizmetlerden yararlanması için esas belge niteliğinde olduğunu dile getiren Köksal, yönetmelik çıkmadan önce sağlık kurulu raporu alımında yaşanan sıkıntılar yüzünden bazı engellilerin kendileri için sağlanan hak ve hizmetlerden yararlanamadığını belirtti.
Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim bakanlıklarının da işbirliğinde hazırlanan yeni yönetmelikle bu sorunların ortadan kaldırılmaya çalışıldığını anlatan Köksal, yönetmelikte “üm vücut fonksiyon kaybı oranı” yerine “özür oranı” kavramının getirildiğini söyledi. Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı nitelendirmesinin, uygulayıcılar arasında çeşitli zorluklara yol açtığını ve yanlış algılamalara neden olduğunu kaydeden Köksal, uygulamalardaki farklılıkların ortadan kaldırılması için “özür oranı” kavramının getirildiğini vurguladı.
DEVAM EDECEK
Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com
***************************************************************
SAYIN SÜLEYMAN DİŞLİ’YE TEŞEKKÜR
VE ÖZÜR,
ENGELLİLERE MÜJDELİ BİR HABER 2
Sayın Merkez Belediyesi Başkanı Süleyman Dişli bey ve sevgili okurlar, bu başlıkta gördüğünüz yazı Çarşamba günü bitecekti. Yazıyı verdiğim Salı günü internet bağlantısı bozulduğu için uzun süre gazetemizin taslağı hazırlanamadı. Bu işlem baskıya girileceği saatlere kadar sarkınca bazı bölümler denetlenemedi. Bu yüzden Çarşamba günü çıkan gazetemizin köşemdeki yazı başlığı ile içeriği farklı oldu. Bu aksaklıktan dolayı hem şahsım, hem gazetem çalışanları adına, kabul edilmesi ricasıyla, sizlerden özür diliyorum.
Pazartesi günü yayınlanan yazımızda Merkez Belediyesi Başkanı Sayın Süleyman Dişli’ye akülü araç getirmeye devam ettiği için teşekkür etmiştim. Kendilerine bu konuda var olan gönül borcumuzu ödemek mümkün değil. Engelliler, başkanın sayesinde toplumla iç içe oluyorlar. Engelliler ve şahsım adına bir kere daha teşekkür ederim. Pazartesi günkü yazımızı bitirirken engelli raporları konusunda yapılan düzenlemelerden söz ederek bu konu sizi ilgilendiriyorsa yazıyı kesip saklamanızı önermiştim. O yazıyı bütünlüğü bozulmasın düşüncesiyle en başından vererek size sunuyorum.
***
Engellilerin sağlık kurulu raporu alma çilesi bitiyor. Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle, engelliler 20 iş günü içerisinde raporlarını alabilecekler.
Yönetmeliğin getirdiği yeniliklerle ilgili açıklamalarda bulunan Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”le engelliler için çok önemli yenilikler getirildiğini ifade etti. Bu yönetmelikle verilen özürlü sağlık kurulu raporlarının, özürlülere verilen pek çok hak ve hizmetlerden yararlanması için esas belge niteliğinde olduğunu dile getiren Köksal, yönetmelik çıkmadan önce sağlık kurulu raporu alımında yaşanan sıkıntılar yüzünden bazı engellilerin kendileri için sağlanan hak ve hizmetlerden yararlanamadığını belirtti.
Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim bakanlıklarının da işbirliğinde hazırlanan yeni yönetmelikle bu sorunların ortadan kaldırılmaya çalışıldığını anlatan Köksal, yönetmelikte “tüm vücut fonksiyon kaybı oranı” yerine “özür oranı” kavramının getirildiğini söyledi. Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı nitelendirmesinin, uygulayıcılar arasında çeşitli zorluklara yol açtığını ve yanlış algılamalara neden olduğunu kaydeden Köksal, uygulamalardaki farklılıkların ortadan kaldırılması için “özür oranı” kavramının getirildiğini vurguladı.
Eski yönetmelikteki “Ağır özürlü” kavramının da değiştirildiğini anlatan Köksal, “Yeni düzenlemeyle yüzde 50 oranında özür oranı olan kişilerin de ‘ağır özürlü’ olarak kabul edilmeleri sağlandı” dedi.
Özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerin belirlenmesinin de doğrudan Sağlık Bakanlığı’na bırakıldığını ifade eden Köksal, bu konudaki değişikliklerin de internet üzerinden duyurulmasının sağlanacağını dile getirdi. Köksal, engellilerin ihtiyaç duymaları halinde yeni yetkili hastanelerin kolayca belirlenebilmesi ve kısa sürede ilgili kurumlara duyurulmasının sağlandığını kaydetti.
Raporlarda fotoğraf bulunma zorunluluğunun da 7 yaştan 15 yaşa çıkarıldığını anlatan Köksal, “Nüfus cüzdanlarında 15 yaşından büyükler için fotoğraf yapıştırılması zorunluluğu bulunduğundan, bu düzenleme ile özürlü sağlık kurulu raporları arasında paralellik oluşturuldu” diye konuştu.
Kurumların talep etmesi halinde engellinin çalıştırılamayacağı işlerin niteliğinin belirtilmesinin de hükme bağlandığına işaret eden Köksal, engellilerin istihdam alanlarının belirlenmesindeki yanlış anlamaların giderilebileceğini bildirdi. Köksal, şöyle konuştu.
“Yeni yönetmelikle engellinin özür durumunun zaman içinde değişme ihtimali olduğu durumlarda engellinin içinde bulunduğu durumunu esas alan özürlü sağlık kurulu raporu verilmesi zorunluluğu hükme bağlandı. Böylece engellilerin hak ve hizmetlerden yararlanması için aylarca beklenmesinin önüne geçilmiş oldu. Ayrıca özürlü sağlık kurulu raporlarının başvuru tarihinden itibaren 20 iş günü içerisinde sonuçlandırılması zorunlu oldu. Böylece engelliler bu kadar kısa bir sürede sağlık kurulu raporu alabilecekler.”
Engellilerin özel eğitim almaları için daha önce yüzde 40 oranında özürlü olmaları zorunluluğu bulunduğunu anlatan Köksal, yapılan düzenlemelerle yüzde 20 oranında özrü bulunan çocukların da özel eğitimden yararlanabileceklerini belirtti.
Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve sürekli raporlara sahip engellilerden kurumlarca yeniden rapor istenmesinin de önüne geçildiğini bildiren Köksal, ayrıca engellinin istediği sayıda rapor nüshası alabilmesinin sağlandığını söyledi.
Yönetmelikle raporlarda yer alan engellilerle ilgili bilgilerin elektronik ortamda Ulusal Özürlüler Veritabanına aktarılmasına ilişkin sistem geliştirilmesi çalışmalarının da hükme bağlandığını bildiren Köksal, bu çerçevede engellilere ilişkin çalışmaların daha düzenli yapılabilmesinin, bilgilerin ulusal özürlü veri tabanında doğru biçimde yer almasının ve Türkiye’de doğru istatistiki verilerin oluşmasının önünün açılabileceğini ifade etti.
Düzenlemeyle ilk kez özür grubunun uzman hekimlerce tespit edilmesi hükmü getirildiğini ve Sağlık Kurulu Raporunun arka yüzünde özür gruplarına yer verildiğini dile getiren Köksal, şunları kaydetti.
“Bu durum ülkemizdeki özürlü vatandaşların özür gruplarına göre sınıflandırılması ve özür gruplarına göre politikalar doğru bir şekilde geliştirilmesini sağlayacak. Ayrıca ‘Özür Oranları Cetveli’nde de çeşitli özür durumlarında özür oranı arttırıldı. Böylece özürlülerin lehine önemli değişiklikler yapılmış oldu. Önceki yönetmelikle getirilen sistemlerin uygulayıcıya açıklamalı örneklerle desteklenmesi yapılmamıştı. Bu nedenle özür oranlarında önemli düşmeler olduğu Başkanlığımıza özürlülerle çalışan sivil toplum örgütleri tarafından iletilmişti. Uygulamada yaşanan bu sorunların çözümlenmesi için yönetmelikte yer alan bölümlere açıklamalar, ek tablolar ve örnekler getirilerek sistemin daha anlaşılabilir ve algılanabilir hale getirilmesi sağlandı. Özürlü sağlık kurulu raporu içeriğinde yer alan tüm bölümlerde özellikle özürlü vatandaşların yoğun olarak sorun yaşadıkları ‘göz, ortopedi, kulak-burun-boğaz’ bölümlerinde özür oranlarında özürlüler lehine değişiklikler yapıldı.”
***
Sözünü ettiğim müjdeli haber buydu. Gördüğünüz gibi sağlık kurulu raporu alma konusunda epey kolaylıklar getirilmiş. Bakalım uygulama nasıl olacak. Dilimizde bir deyiş var: “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır” deriz. Burada da çeşitli yorumlar ve ona göre uygulamaları olacaktır. Ama yiğitler artık en uygun biçimde yoğurt yesinler artık. Öyle değil mi?
Sağlık kurulu raporu alma konusunu “ENGELLİLERE MÜJDELİ HABER” başlığıyla veren haberin ardından Sabah Gazetesinde Cemalettin Gürsoy’un “Özürlüye ‘sürgün’ yasası” başlıklı yazısı yayınlandı. O yazıya göre engelliler yasasında yapılan düzenlemeler sağlık kurulu raporu kadar engelliye kolaylık sağlamıyor. Hatta hak kaybından söz ediliyordu. O yazıyı da gelecek yazılarda sizlere sunacağım. Bu habere bağlı olarak engelli millet vekili Lokman Ayva’nın büyük çabaları sonucu torba yasası adıyla anılan yasa taslağından engellilerin hak kaybına uğramamaları için engellileri ilgilendiren bölüm başbakanın talimatıyla dün çıkarıldığını belirterek yazımızı sonlandırıyorum.
BİTTİ
Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com
Yayın Tarihi: 31.12.2010 cuma
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder