30 Ocak 2011 Pazar

ENGELLİLER KONUSUNDA BİZ NELERLE UĞRAŞIRKEN

ÇİZGİ-YORUM COŞKUN GÖLE

Engellilerin yaşam kalit

esinin artması

için bir çok alanda iyileştirme ile birlikte ihtiyaca uygun yenilikler yapmak gerekir. Kent konseyi gibi (bu arada sayın il meclis üyesi Tönbekçi’den engelliler için belediyece bir ödenek ayıramadıklarını bu konseyde üzülerek öğrendim, engelliler yararına kentsel dönüşüm projeleri bir süre askıda kalacak de

mek

ki..)

konumuzun dile getirildiği ortamlarda görüşlerimi ve önerilerimi dillendiriyorum. 3 aralıkta denemesi Sakarya Vip tarafından yapılan engellilerin şehirler arası otobüslerine kolaylıkla bindirilmesini sağlayan taşınabilir sandalye gibi mahalle muhtarlıklarının yanına engelli tuvaletlerinin yapımı düşüncemizde ilgi gördü. Etraftan bu konu üstüne düşüncelerini almak için sorular soruyorum. İçlerinden en ilginci bir süre Almanya’da çalışmış olan kuzenim Turgut Şengör’den aldığım cevaptı. Almanya’da engelli tuvaletleri engelliye verilen jetonla açılabiliyormuş. Çıkışta jeton geri alınabildiği için tuvaletin kilitli kalmasının sağlandığını engellilerden başkasının kullanmasının engellenebildiğini söylüyordu. Ayrıca

jetonun geri alınabilmeside engellilerin bu tuvaletleri masrafsız kullanabildiğinin göstergesi.

Bir sohbet sırasında biri genç biri orta yaş üstü iki beye bu düşüncelerimi açtığımda daha genç olanı engelliler için bazı konuların ayıp olmaktan çıkması gerektiğini, tekerlekli sandalye veya akülü araçların koltuklarının altı lazımlık şeklinde boş bırakılması ve engellilerin gecelik gibi etekli giysi giyerek ihtiyaçları sırasında hiçbir engelle karşılaşmaması gerektiğini söyledi. Ben bir engelli olarak bu fikrin ne kadar ilginç olursa olsun estetik düşünceden yana olduğum için engelliyi üzeceğini düşünüyorum.

Ben tam böyle düşünürken imdadıma bir haber yetişti. O haberi okurken kendimizle gelişmiş ülke farkını bir kere daha gördüm. Önce haberi okuyalım mı?

***

İngiltere’de bir şirket, en uygunsuz ortamlarda sıkışıp ne yapacağını şaşıran mağdurlar için “cep tuvaleti” geliştirdi.

Daily Mail'in haberine göre, en olmadık yerlerde sıkışıp koşacak tenha bir köşe veya çalı arkası aramak zorunda kalanların imdadına artık Ardern Healthcare adlı bir şirket tarafından geliştirilen ve İngiliz Halford otomobil aksesuarları zinciri tarafından satışa sunulan ‘cep tuvaleti’ yetişecek.
3.99 sterlinden (yaklaşık 9 TL) satılan “cep tuvaleti” katlanıp cepte saklanabilen ve içinde kimyasal bir madde bulunan küçük bir torbadan ibaret. Sıkışan kişinin torbanın içine işemesinden sonra sidik kimyasal maddeyle etkileşime girip birkaç saniye içinde jele dönüşüyor.

Dolayısıyla torbadan herhangi bir sızma olmadığı gibi, koku veya taşıma sorunu da meydana gelmiyor.
“3 ila 103 yaş arasındaki herkes tarafından kullanılabilir” sloganıyla satılan “cep tuvaleti” özellikle trafik sıkışıklığı, festival yerleri gibi ortamlarda ve küçük çocuklu ebeveynler için ideal bir çözüm olarak gösteriliyor.

***

Aradaki farkı gördünüz mü? İşi ne kadar kolayca çözmüş eloğlu.. biz neleri düşünüyoruz değil mi? Farkındaysanız reklamlarda sızdırmazlıktır tutturulmuş gidiyor. Bu nasıl sağlanıyordu ki? Sözünü ettiğim haberde de belirtildiği gibi idrar o torbada jele dönüştürülüyordu. Bebek bezlerinde de bu böyle yapılmıyor muydu? Gözümüzdeki bir olayı kaçırıp düşünmeden nelerle uğraşıyoruz. Umarım birkaç yıla kalmaz idrar torbaları burada da üretilir. Gerçekten çok önemli bir konu. İhmal edilecek gibi değil.


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com


Yayın Tarihi: 28.01.11


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder