30 Ocak 2011 Pazar

ENGELLİNİN HAYATI ZORUNLU İHTİYAÇLARLA MI SINIRLIDIR


ÇİZGİ-YORUM COŞKUN GÖLE


Geçtiğimiz hafta içinde önce gazetelerde sonra televizyonların ana haber programlarında da yayınlanan bir haberi duymuşsunuzdur. Haberde Danimarka’da yaşayan engelli bir Türk’ün bakımı için verilen para ile kardeşine aldığı pahalı otomobilden söz ediliyordu. Biz dünyayı şaşırtmaya devam ediyoruz. Bizde dünyanın şaşırmasına şaşırıyoruz. Çoğumuza göre bunda ne var ki? Biraz fırsatçı olduğumuz söylenebilir. Birde öyle uzun uzadıya düşünmeyiz. Sonunda olmadık durumla karşılaşırız. Biraz akılcı olsak, biraz kuralları öğrenip uygulasak başımız derde girmez.

3 aralık özürlüler gününde katıldığım bir televizyon programında buna benzer bir konuda görüşlerimi belirtmiştim. Bu haberi önce okuyalım, sonra televizyonda değindiğim konuya döneriz.

***

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a bağlı Hellerup kasabasında yaşayan Sabit Tüfekçi isimli yürüme engelli vatandaşın belediyeden aldığı paralarla kardeşine Lamborghini marka otomobil alması tepkilere neden oldu.

“Handi Help” adı altında özürlülere yardım firması kurabilmek için belediyeden ayda 75 bin kron (10 bin 500 Euro) aylık alan Tüfekçi, kendisine bakması için annesi ve kardeşini işe aldı.

Kendisinin bakımını üstlenen annesi ve kardeşine maaş ödeyen Tüfekçi, kardeşine bir de Lamborghini aldı.

Ancak bu pahalı harcama Kopenhag Belediyesi Sosyal Yardım Dairesi Başkanı Jens Elmelund’un Tüfekçi ve firması hakkında polise suç duyurusunda bulunmasına neden oldu.

TV 2 kanalının yayınladığı görüntüleri izleyen Elmelund, Tüfekçi’nin belediyenin paralarını Lamborghini’ye binmek için kullanamayacağını belirterek, “Belediye ayda 75 bin kron parayı, Sabit Tüfekçi’nin iyi bakılması ve ihtiyaçlarının karşılanması için ödüyor. Onların ise Lamborghini gibi pahalı bir arabayla zevk yapmaları kabul edilemez. Biz üzerimize düşen görevi yerine getirdik ve haklarında polise suç duyurusunda bulunduk. Umarım polis üzerine düşen görevi hızlı bir şekilde yerine getirir ve ödediğimiz paraları faizi ile geri alırız” dedi.

Tüfekçi ise yasalara aykırı bir davranışı olmadığını belirterek, “Lamborghini’ye kardeşim biniyor. Kardeşim firmamda bana bakmakla yükümlü olduğu için onun daha iyi bir hayat yaşaması ve bana daha iyi bakması için pahalı bir araba aldım. Ama yasadışı bir şey yapmadım” dedi.

Sabit Tüfekçi’nin suçlu bulunması durumunda belediyeden aldığı paraları faiziyle geri ödemesi ve yüksek miktarda para cezasına çarptırılması bekleniyor.

Kopenhag belediyesi yasalarına göre, maddi destek verilen engelli vatandaşlar kendi adlarına firma kurup, bu işletmelerde bakımlarını üstlenecek kişileri istihdam edebiliyor.

Lamborghini marka lüks otomobillerin fiyatları 200 ila 350 bin dolar arasında değişiyor.

***

Şimdi bu haberi birkaç şekilde değerlendirip değinmek istediğim konuyla bağlayalım.

Avrupa’da hayat standardının yüksekliğini görüyor musunuz? Engellinin bakımı için verilen yardım parası aylık 22 bin Türk Lirası. Eski parayla söyleyelim: 22 milyar lira. Bu bir servet. Bırakın aylığı, bizde senede bir kere bile bu kadar yardım parası verilse engelli bir çok sorununu halledebilirdi.

Ülkemiz engellileri 2022 sayılı yasadan yararlanarak ayda 300 Türk Lirası alıyor. Bakıma muhtaç, yani kendi kendine bakamayacak derecede olan ağır engellilerede 500 Türk Lirası bakım parası veriliyor. Her iki gelirden yararlanmak kendine özgü şartların yerinde olmasına bağlıdır. Bir başka yazıda bu gelirlerle ilgili gerekli şartlar konusuna ayrıca yer vermek sözüyle devam edelim. Ülkemizde engelli bakım parası 500 ve engelli maaşı 300 Türk Lirasını alabilmek için öncelikle engelli bireyin evine giren kişi başı gelirin 305 liradan az olması şart!

Engelli bakım parasıyla engelli maaşının toplamı 800 lira ülkemiz için çalışanların aldığı asgari ücret düşünülürse yeterli görülebilir. Oysa aileler için ağır engelliye bakmak, bebek bakımı kadar masraflıdır. Ailenin eğitim, barınma, beslenme, ısınma, temizlik giderleri dahil edildiğinde masraf elbette katlanacaktır.

Sözün burasında televizyon programında bu konuyla ilişkili değindiğim konuya dönelim. Engelli ve ailesinin zorunlu giderlerinin yanına yaşam kalitesini arttırma giderleri gerekmez mi? Engelliye verilen sadece zorunlu ihtiyaçlar için mi verilmeli? Verileni ille sabit harcamalara mı harcamalı? Engellinin kendi odası, odasında televizyonu, bilgisayarı, internerti, dvdsi olmasın mı? Hayat sadece zorunlu ihtiyaçlarla mı sınırlıdır?

Kaldı ki ihtiyaç görece kavramdır. Hem herkesin ihtiyacı aynı değildir. İhtiyaçlar, bulunulan çağa ve içinde bulunulan duruma göre farklılık gösterir. Herkes Lamborghini marka otomobil

almalı demiyorum. Ama önceden kural koymadan verilen parayı harcamada sınır getirmek insan haklarına aykırıdır. Kaliteli yaşatmak istemiyorsanız o kadar parayı neden veriyorsunuz? Hayatın sadece ilaç, sadece hasta bezi, sadece engelli araç ve gereci ile sınırlı olmadığını görmeniz gerek.

Ne yazık ki engelli bakım parasını sadece engellinin bakımı için kullanmak ve faturalandırmak zorunlu. Kimse bilmiyor ama engelliler günün birinde bu durumla karşılaşacaklar. Faturalandırılmayan harcamalar nedeniyle bakım parası kesilmekle kalmaz, faiziyle birlikte tüm verilenler geri bile alınabilir.

Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com

Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com

Yayın Tarihi: 19.01.11


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder