27 Kasım 2012 Salı

İNSAN KALABİLEN İNSANI BULMAK 1

ÇİZGİ-YORUM COŞKUN GÖLE


Evinize hırsız girse ne yaparsınız? Hırsızla burun buruna gelseniz mesela.. Öldürür müsünüz, kovalar mısınız? Caydırmak için kovalarsanız bir şey yokta, öldürürseniz çok şey var. Allah kimseyi böyle bir duruma düşürmesin ama ola ki böyle bir durum oldu, nerde öldürürsünüz, evin hangi bölümünde? Bu konu çok önemli. Başınıza iş alırsınız yoksa. Biliyorsunuz ceza yasamıza girmiş olan maddelere göre hafifletici sebep olarak bir hırsızı ancak yatak odanızda öldürürseniz haneye tecavüzden sayıldığı için adam öldürme cezanız düşer. Yani buna göre tuvaletiniz, mutfağınız, salonunuz kamu malımıdır? Şaka bir yana ama gerçek böyle.

Gerçi hırsızlar şimdi evlere girmeden önce gaz sıkıp uyumayanları bile uyutuyorlar, cinayet işleyecek, hırsızı öldürecek gücünüzü bırakın, bilinciniz bile kalmıyor. Bir arkadaşımın evi iki kere böyle soyuldu. Şu an emekli olan arkadaşım çalıştığı dönemlerde gece vardiyasındayken soyulduklarını eşi ve çocuklarının hiçbir şey duymadıklarını öğrenince şaşırmıştı. Sonradan çıkan bulgulara göre hırsızların bayıltıcı gaz sıktıkları anlaşıldı.

Her hırsız bayıltıcı gaz bulamayabilir. Diyelim ki evinize bir hırsız gazsız girdi, kimseyi uyutamadı. Sizle giriştiği mücadele sonucu hayatını kaybetti ve siz hüküm giyip çıktınız. Bir süre sonra SGK’dan 50 bin tl ceza geldiğinde şaşırırsınız değil mi? Siz siz olun şaşırmayın. Burası Türkiye, burada her şey olabilir. Olması mümkün olmayan olaylar bizde olur çünkü.
   
Size dostça tavsiyem evinize giren hırsıza “SGK’lı mısın?” diye sorun. Aşağıdaki haberde bunu doğruluyor.

“Beyaz TV’de Tahir Sarıkaya’nın sunduğu Uyan Türkiyem programında SGK Uzmanı Erhan Nacar ilgniç bir noktaya dikkat çekti.
Programa gelen bir tweette izleyicinin aktardığı örnek üzerine izleyenler ve stüdyodakiler hayretler içinde kaldı.
‘Geçen sene erkek kardeşimin evine hırsız girdi. Kardeşim hırsızı öldürdü. 3 ay sonra SGK’dan 50 bin tl ceza geldi. Bu ne demek?’
Sorusuna cevap veren sosyal güvenlik uzmanı Erhan Nacar,
‘Evinizde hırsızla burun buruna geldiniz. Ben sizin yerinizde olsam hırsıza dokunmam’ ifadesini kullandı. Hırsızın SGK’lı olması durumunda bu tarz bir cezayla karşı karşıya kalınabileceğini kaydeden Nacar, ‘Hırsıza sigortalı mısın diye sormanız lazım. Eğer sormazsanız hırsızı öldürdüğünüz zaman SGK, hırsızın ailesine maaş bağlıyor. Sizin öldürdüğünüz hırsızın ödenmeyen ve eksik kalan primleri sizden tahsil edilir. Bunun örnekleri var’ dedi.”

İnsan olmak zor şeydir. Bakarsanız biyolojik olarak herkes insan görüntüsüne sahiptir. Ama sadece görüntüsü insandır. Diğer canlıların yaşama güdülerinden farklı güdülere sahip değildir. Sadece güdülerinin, bencil duygularının etkisiyle yönlenirini arar dururlar. Böyle insanlarda öncelikle vicdani duygu ve ardından tarafsız akıl bulunmaz. Verdikleri kararlar hep çıkarları doğrultusundadır. Hırsıza hayat sigortası yapın demek için bunca sözü söylemedim. İnsaf dediğimiz şey size bunu yaptırıyorsa ne diyebilirim ki?

Sözünü edeceğim şey başka...    

Henüz 7 yaşındaki bir kızımız bizlere gözleri yaşartacak bir insanlık dersi verdi. O çok küçük yaşta bir cevhere sahip. Başkasının ağladığı bir konuda kendisi gülmesi gerekirken gülmüyor.
Haber şöyle;
7 yaşındaki Yağmur’dan fair-play dersi

Avrupa 7 Yaş Kızlar Satranç Şampiyonası’nda 2. olan ve geçtiğimiz günlerde bu başarısı nedeniyle Trabzon’da da ödüllendirilen ilkokul 2. sınıf öğrencisi Yağmur Eraslan’ın bu şampiyonaya katılmak için yarıştığı Antalya Kemer’de düzenlenen Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası’nda ağlayan rakibine üzülerek oyunun berabere bitmesine razı olduğu ortaya çıktı.
Trabzon Cumhuriyet İlköğretim Okulu 2-D sınıfı öğrencisi olan Yağmur Eraslan’ın Avrupa 7 Yaş Kızlar Satranç Şampiyonası’nda kazandığı 2.’lik ödülünü alırken, daha önce katıldığı Antalya’da düzenlenen Türkiye Küçükler Satranç Turnuvası’nda bilerek rakibi ile berabere kaldığı ortaya çıktı. 2. olduğu Avrupa Şampiyonası’ndan önce Antalya’da düzenlenen Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası’nda, üstün durumda olduğu Manisalı rakibinin yenileceği anlayıp ağlaması üzerine duruma üzülen Yağmur Eraslan, maçın berabere bitmesini sağlayıp şampiyonada yarım puanla ikinci olmayı kabul ederek fair-play örneği sergilemiş oldu.
Konu ile ilgili olarak konuşan 2. Sınıf öğrencisi Yağmur Eraslan, “Antalya’da katıldığım turnuvada rakibimden sayıca üstündüm, sonra birden kendisi ağlamaya başladı. Bende duruma üzülüp daha fazla ağlamaması için maçın berabere gelmesine razı oldum. Sonra katıldığım Avrupa Şampiyonası’nda ise 2. olmayı başardım” dedi.



DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com
Bütün yazılarım...: http://hayatintatlarivehayatindusundurdukler.blogspot.com


Yayın Tarihi: 12.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder