27 Kasım 2012 Salı

ÖLSENİZ BİLEMEZDİNİZ DEĞİL Mİ?

ÇİZGİ-YORUM COŞKUN GÖLE


Her şeyi tekeline almasına rağmen güce doymayan iktidar, geçen yıl cumhuriyet bayramını devlet geleneklerine aldırmadan kendi tasarrufunda görerek sönük bir şekilde sınırlı alanda kutlayınca (bir çok ilde kutlamalar kaldırılmıştı), bu yıl aynı şey olabilir diyen halk, STK’lar vasıtasıyla hükümetten ayrı ve farklı bir şekilde eski meclisin önünde Cumhuriyet bayramını kutlama kararı aldı. Bunu fırsat bilen kifayetsiz muhalefet halkın arzusunu sahiplendi. Sonuçta halkla polis başkentte karşı karşıya geldi. Kentimizin valisi ise cumhuriyet bayramının olması gereken biçimde, şenliklerle kutlanmasını sağladı.

Böylelikle cumhuriyet bayramı kutlamaları, geçen cumhuriyet bayramı gibi iktidarın keyfine bırakılmadı ve büyük kitlelerin kutlamalarıyla halk kutlamalarına dönüştü. Aslında cumhuriyet bayramı devletin kuruluş bayramıdır ve devlet töreniyle halk töreni birleşmelidir. İki başlı ve bir partinin güdümünde kutlama devlet olma fikrine yakışmaz. Bir devlet varlığını inkâr edercesine kuruluşunu temsil eden kutlamalardan vazgeçemez. Bunu darbeyle iktidar olanların dışında, seçimle iktidara gelmiş hiçbir parti lideri düşünemez. Yada bir ülke düşman işgaline uğrarsa bayramlarını kutlamaz, daha doğrusu kutlayamaz. Halk kutlamaları düşünceme göre bu açıdan yararlı olmuştur. Aldıkları oya bakarak “halk” sözcüğünü dillerinden düşürmeyen iktidar üyeleri bu halkıda dikkate alacaktır. Halkı kucaklamak sözü seçim sonralarının balkon konuşmalarıyla sınırlı kalmamalıdır.

Ne yazık ki kazandıkları her seçim sonrası yapılan balkon konuşmaları unutuldu. Her zaman yaptıklarını yapıp durdular; herkese, her fırsatta laf yetiştirdiler. Allah için bunda başarılılar. Başbakanımız 4+4+4 şeklinde formüle ettiği yeni eğitim sistemi içinde dindar ve kindar bir gençlik yetiştirilecek dememiş miydi zaten? O kin içeriye karşıysa çekeceğimiz var. Dışarıya karşı olursa bir ölçüde katlanılır ama gene çekeceğimiz var. Atatürk “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözünü boşa söylemedi. Vatan savunması dışındaki her savaşı cinayet olarak gören Atatürk’ün bu sözü unutulmamalı. Oysa AKP iktidarı “Komşularla Sıfır Sorun” politikasını savunuyordu. Sıfır sorundan sıfır barışa nasıl geldik?

Ne demiştik, herkese laf yetiştirmeye bayılıyorlar. Sadece üst düzey yöneticiler değil, hepsi konuşma konusunda yarış halindeler. Hem kendilerine yöneltilen konuları istedikleri gibi eğip bükebiliyorlar, hem konulara çok değişik açılardan bakarak gündem oluşturabiliyorlar.

Cumhuriyet bayramına halkın yaptığı alternatif kutlamalar nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti MKYK üyesi ve Yozgat Milletvekili Bahtiyar Günkurt, gerçeği itiraf ederken ortaya çıkan durumdan mutluluk duyduklarını söyleyerek herkesi şaşırttı. Bakın neler söyledi.

“İnsan doğası işte, yasak olan neyse ona ilgi duyar, ‘yapma’ dedikçe yapası gelir. Taa Hz. Adem’den beri böyle bu. Elma hikayesini biliyorsunuz... Cumhuriyet Bayramı’nın üzerindeki ölü toprağını atarak neredeyse 1930’lardaki coşku ve katılımı tekrar kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Yani polisle halk şakacıktan köşe kapmaca oynamışlar. Günkut bu kadarla kalmadı şunları da söyleyerek konuşmasını sürdürdü.

“Yıllarca stadlarda gösteri yapıldı. Kim izledi? Hiç. Gene sadece orada gösteri yapmak zorunda olan öğrenciler. Buyrun tablo burada, açın bakın. Düne kadar liselerde törenden kaytarmak için kırk takla atan gençlerimiz, bugün tek yürek olmuş Ankara’ya İzmir’e yürüyorlar. O döneme ait yoklama fişleri elimizde. Misal 511 Onur B. Kendisi bugüne dek hiçbir Cumhuriyet Bayramı törenine katılmadığı gibi, bir 23 Nisan’da da tören esnasında güldüğü gerekçesi ile disipline verilmiş. Twitter hesabından son aldığımız bilgiye göre ise bu genç arkadaşımız şu an Bolu’yu geçmiş, Ankara’ya doğru geliyor. Bu nereden baksanız hükümetimizin başarısıdır. Resmen tek yürek, tek millet olmuş bayram kutluyoruz. Sanırsın Cumhuriyet dün ilan edilmiş. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?”

Bahtiyar Günkurt, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından esinlenerek unutulmaya yüz tutmuş diğer milli bayramlar ve önemli günler için de benzer uygulamalara gidebileceklerini belirterek, ilk olarak denizciliğimizin bayramı olan Kabotaj Bayramı’na el atılacağını müjdeledi.

Meğerse iktidar geçen yıl cumhuriyet bayramı kutlamalarını bu bayramın daha çok kutlanmasını sağlamak amacıyla kısıtlamış.

Yaaa!

Geçen yıl Cumhuriyet Bayramına getirilen kutlama kısıtlamasının nedenini ölseniz bilemezdiniz değil mi?




Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com
  
Yayın Tarihi: 07.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder