31 Aralık 2015 Perşembe

İLGİNÇ İSİM VE SOY İSMİ BİRLİKTELİĞİ


Bir bebek dünyaya geldiğinde tatlı bir telaş sarar anne babayı. Tek amaç bebeği sağlıklı büyütmektir o küçücük yuvada. Bunun için ömürden verilir de fark edilmez. Kimileri bebek doğmadan önce ismi belirlemişlerdir. Kimileri doğduktan sonra isim arayışına girer. Eski Türklerde doğan çocuk bir meziyetle kendini gösterene kadar isimsiz dolaşırmış. Dede Korkut’tan “Boğaçhan” hikâyesini okumuş olanlar hatırlarlar, hikâyenin kahramanı büyüyüp bir boğayla güreşip boğayı yenince “Boğaçhan” ismini alıyordu. Aslında bence de kişiler aldıkları ismi hak etmeliler. Keşke her çocuk büyüdükten sonra bir özelliğiyle, bir meziyetiyle özdeş isimlere sahip olsalar. Bazen kişiyle hiç uyuşmayan isimlere de rastlarız. İslami geleneklerimize göre bebek doğar doğmaz kulağına ezan okunarak isim konur. Bebeğin kulağına ezan okuma işini ailenin en büyük erkek bireyi yapar. Buda bebeğin genellikle dedesidir. Doğumla kulağına ezan okunarak isim koyma arasında ebenin koyduğu bir isim daha var, ona da göbek ismi diyoruz.

Bazen oldukça ilginç, yada komik isimlere rastlarız. Satı, Satılmış, Döne, Döndü gibi...
Bugün isim ve soyadları ile ilginç bir anlam ortaya çıkan, gerçek olduğu söylenen kişilerden söz edeceğim. İsimleri ve soy isimleri birlikte anmayacağım, onları iki ayrı kelime olarak tırnakla ayırarak belirteceğim. Çünkü çıkan anlamı sakınca doğurabilir. Onları birleştirip anlamını çıkarmayı size bırakacağım. Tabii anlamı bulmanıza yardımcı olacak ayrıntıları eksik etmeyeceğim. Kimilerini de doğrudan yazacağım.

İlk olarak kendi çevremden bir isimden bahsedeyim. Bosna’dan 1930’lu yıllarda Türkiye’ye göç etmiş, önce Elazığ’a yerleştirilmiş, sonra şehrimize gelmiş komşumuzdan söz etmek istiyorum. Soyadları “Kaçar”dı. Yaşadığı sürece yeterli olarak Türkçe konuşamayan, 80 yaşında ihtiyar bir kadınken upuzun kavak ağacına çıkabilen komşumuzun şehrimizde yaşayan biri bakkal, biri at arabacısı iki oğlu, Ankara’da evli olan bir kızı vardı. Bakkal olan büyük oğlunun adı “Kurttan”dı. Birleştirmek size kalsın.

Kimileri daha doğuştan “Okşa”nmayı sever. Küçük bebekler siz okşadıkça, hele uykudan uyandıysa gerinirde gerinir. İşte böyle bir bayanın soyadı “Bırak”mış. Anlamını bulduğunuza eminim.

Bir komşumuzda kızına “Hicran” ismini koymuştu. Bir yerden veya bir kimseden ayrılma, ayrılık anlamını taşıyan bu kelimenin karşısına düşünemeyeceğiniz bir soyadı gelmişti. “Gülmez”di soyadları. Bir yerden, bir kimseden ayrılan öyle kolay gülebilir miydi?

“Süheyla” isimli başka bir komşumuzda vardı. Oda konuşmayı çok severdi. Soyadı neydi biliyor musunuz? “Susmaz.”

Duvarlarda yazılan “Tosun” ismini çok görmüşsünüzdür. Ben gerçeğini gördüm. Gerçekten tombalakça biriydi. Soy ismi ne miydi? “Donsuz.” Daha beter soy isimli bir dede tanımıştım, neden bu soy ismi konmuştu kendisine, merak eder dururum. “B.klu bez” anlamında Rumeli Türkçesiyle “Postluka” idi soyadı. Türkiye’ye gelince bu soyadan kurtulmuştu ihtiyarcık.

Afyon’un nesi en meşhurdur desem herkes “Kaymak” der mi, der! Bu isim birde “Bal” soyadını alırsa tadından yenmez herhalde.

Durun daha yeni başladık devam edelim...

Eski milli kalecimiz “Rüştü”yü hatırlıyorsunuz değil mi? Dünya 3.sü olduğumuz 2002’de milli takımımızın kalesini koruyan Fenerbahçeli kalecimiz o yıl Barcelona’ya transfer olmuştu. O macera uzun sürmedi, tekrar Fenerbahçe’ye geldi. Oradan da Beşiktaş’a transfer oldu. Böyle isimli birinden yani “Rüştü” isminden söz edeceğim. Soy ismi “Düzer”miş.

“Çetin” kelimesinin anlamı sözlüklerde; amaçlanan duruma getirilmesi, elde edilmesi, çözümlenmesi, işlenmesi güç veya engeli çok olan, zor, müşkül şeklinde açıklanıyor. Bu kelime isim olarakta kullanılmıştır. Bu ismi “Ceviz”le birleştirsenize, ne olur sizce? Ortaya dilimizde çok kullandığımız bir deyim çıkıyor değil mi?

“Eyüp” ismini kullanan nerdeyse kalmadı. Benim tanıdığım bir kişi var. “Sazan” balığını sevmeyen var mı? Balık üretme çiftliklerinin ürettikleri sazanlara birde ayna yakıştırmışlar; olmuş size aynalı sazan. Yalnız bu sazan ismi argoda uyanık olmayan, her şeye, her söze dalan anlamında kullanılmaktadır da..

Neden koyarlar bilmem ama “Kurban” isminide koyarlar çocuklarına. Belki eskiden daha rastlanır bir isimdi. Genede var ama. Bu isme “Etyemez” soyadını eklesenize.. inanın uydurmuyorum.

“Yaprak” ismi kızlara zerafet katar. Yaprak isim yerine kullanılmadığı zaman sıfat olabilir. Eğer “Döner”le birleşirse... bir bayan isim ve soy ismi olarak ayak üstü yemek yeme alışkanlıklarımızdan Türk usulü olanlarının en ünlüsü olmuyor mu?

Bir komik isim daha, neden “Keleş” ismini koyarlar anlamam ya.. “Koyun” eti ve sütüyle en meşhur besi hayvanı. Şimdi bu ismi ve soy ismini birleştirdiğinizde yünü kırkılmış koyun anlamı çıkmaz mı ortaya?

Bir arkadaşım olmuştu ismi “Olgun”du. Arkadaşlığımız çok kısa sürdü. Gerçekten ismi gibi olgun bir kişiliğe sahipti. Narenciye dediğimde şöyle bol sulu, turuncu renkli bir meyve aklınıza gelmez mi? Sakın bu “Portakal” olmasın? Bildiniz! Hem de “Olgun Portakal!”

Sıcaklardan bunalmadıkça, havalar çok kurak gitmedikçe hiç aramam, bu yüzden “Yağmur”u pek sevmem. Hele “Sağanak” yağıyorsa... oysa yağmur berekettir. Yağmur yağmazsa hiçbir bitki gelişemez, bilirim. Kimilerine yağmur ninni gibi gelirmiş. Benimse içimi karartıyor. Bayan ismi olarak “Yağmur” güzel isimdir de “Sağanak” soy isimlisini hiç duymamıştım.

Bütün canlılar gibi insanda güvenemeyeceği ortamlarda bulunmaz. “Güven” sevmekten önce gelir. Güven vermek yaşatmak garantisidir. İnsan yaşamak için barınma ihtiyacı duyar. Barınaklarını bunun için güvenli yerlere kurar. Bunun saymakla bitirilemeyecek kadar çok nicelik ve nitelikleri vardır. Şimdi burada saymak dökmek gereksiz. “Kurtul”uş güvenmekte ve güvenilmektedir. İlginç isim, soy isim birlikteliğine “Güven Kurtul”u siz olsanız katmaz mısınız.

“Şehime” Arapça bir kelime. İsim olarak kullanılan bu kelimenin kökü Şehim’miş. Aldığı e harfiyle erkek ismi kız ismine dönüşüyor. Anlamı ise; akıllı, kurnaz’mış. Biz Türkler bu isme daha kolay seslenebilmek için “Şeyime” derken anlam kaymasına sebep oluyoruz. Sokağımızda 1967 depreminden önce kiracı komşumuz vardı; benden büyük olan kızlarının ismi “Şehime”ydi. Soy isimleri “Gündoğdu”...  soruları duyar gibiyim.


Yayın Tarihi: 16.12.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder