28 Haziran 2012 Perşembe

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 13

Hamdi Özarutan’la 40 soruda Adapazarı....

“Şehrimizin geçmişten günümüze ünlülerini tanıttığımız yazı dizimize ünlü iş-bulucusu-düzenleyicisi (organizatör) Hamdi Özarutan’la devam ediyoruz. Daha önceki yıllarda Fahri Tuna’nın yaptığı söyleşiyi olduğu gibi aktaracağım. O söyleşiden şehrimizin bugün unutulan kişi ve yerlerini bulacak ve belkide duygulanacaksınız.

Zaman en acımasız süpürgedir. Bu satırlardan bunu anlayacak, yitirdiklerimize belki yüreğimiz burkulacak, belki bir iki damla göz yaşı dökeceğiz. Belki bir satıra anıların tatlı sıcaklığıyla gülümseyeceğiz. Arada sırada sözün arasına girme cesareti bulursam kusuruma bakmayın. Hatırladığım Adapazarı hakkında bir iki sözüm olabilir, onları bu söyleşiyi bozmadan ekleyebilirim.”



1-1943?
Ali Beyin torunu, Emin Özarutan’ın dört çocuğunun en büyüğü Mehmet Hamdi Özarutan’ın yani benim doğum tarihimdir: 12 Aralık 1943…

2-Soğuksu?
Kafkasya’nın Abhazyasından gelen büyük dedem Şahin Bey tarafından 1869’da gelip Hendek’in kuzeyinde kurduğu köyün adıdır. Şahin Bey, dedem Ali Beyin babasıdır. 18 yaşında gelmiştir. İnanılmaz lezzetli ve soğuk suyu, pınarları, su kaynakları olduğundan ‘Soğuksu’ adını vermişler. 2012 yılı itibarıyla 300 hane, 1100-1200 nüfuslu bir köydür. Benim de doğduğum köydür.

3- Burhanettin Erman?
Dünya beyefendisi, dünya mükemmeli bir insan. Şu anda 85 yaşlarındadır. İki gün evvel elini öptüm, Allah ona uzun ömürler versin. Beni 1949-1954 arası Soğuksu İlkokulu’nda beş sene okutan öğretmenimdir. Çok dirayetli çok iyi bir öğretmenimizdi.

4- Adapazarı Ortaokulu?
1954 Eylülünde girdiğim, beş yılda bitirdiğim okuldur. Bugünkü Atatürk Parkında Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binası olan binada okuduk.

5-Kara Yusuf ?
Gür sesli, esmer, son derece disiplinli, otoriter biri, müdür Başmuavinimizdi. 1957’de ders saatinde bir deprem yaşadık; onun bir haykırışı vardır salonda, bütün okul inledi: ‘Telaş etmeyin, dikkatli inin, kendinizi koruyun’ diye. 600’e yakın öğrenci okulu terk ettikten sonra okulu kendisi terk etti. 1961 seçimlerinde CHP’den Sakarya milletvekili seçildi.

6- Hasan - Talia Balcıoğlu?
Baldızı Müzeyyen hanım dahil, üçü de en saygın öğretmenlerimizdiler. Oğulları Altan Balcıoğlu sınıf arkadaşımdır. Ortaokuldayken eşi Talia hanım tarihe, Hasan bey de Türkçe dersimize girerlerdi. Yıllar sonra her Adapazarı’na gelişimde Hasan Beyi ziyaret etmişimdir. Üstelik sınıf mümessilliğini elimden aldığı halde…

7- Matematikçi Ahmet Bey?
Ortaokulda Matematik dersimize gelirdi. Unutulmaz bir hocadır. Bir keresinde çetele tuttuk, bir derste 60 defa ‘aferin hayvan eşek oğlum’ dedi, kızsa da onore edecek de olsa hep aynı cümleleri kullanırdı. Bir de mutlaka herkese bir şamar vururdu.

8- Ortaokul sınıf arkadaşlarınız?
İnşaat Yüksek Mühendisi Ahmet Babablıoğlu, şarkıcı Esin Engin, Turgut Özal’ın özel doktoru Cengiz Arslan, Eczacılar Birliği Başkanı Refik Baydar, Adalet eski bakanı İsmail Müftüoğlu (Yazıcı), Nato Müteahhiti Ersin Özhan (Tapşın), Milli Futbol Hakemi Erdoğan Çamlıyurt, Ziraat Odası eski başkanı Hikmet Karabayır , Dişçi Ercan Acar ve daha yüzlercesi...

9- Çocukluk aşklarınız?
(Burada adı geçenleri deşifre etmemek için soyadlarının sadece ilk harflarini vereceğim. A.G)
İlkokulda Okşan vardı, Vasfi Ş’un yeğeni. Ortaokulda Aynur Ç, O. İ. M’ün kızı. Ticaret Lisesi’nin orta kısmından İnci, Ticaret Lisesi’nin en güzel kızıydı. Lise yıllarında şu anda Adana’da avukatlık yapan Sevgi A. Adapazarı’nın en saygın avukatlarından Zerrin B’ın da yeğeniydi. Çocukluk aşklarımız işte. Hepsi şimdi evliler ve hepsine de sağlık ve mutluluklar diliyorum.

10. Gümrükönü?
Soğuksu’dan Adapazarı Ortaokulu’na 1954’te geldiğimde Gümrükönü’nde şimdi Atatürk Bulvarı olan bölümde Gümrük binası, Adliye, Kaymakamlık, Jandarma Alay komutanlığı ve Hapishane vardı.

“Bizde 1956 yılının haziran ayında Yugoslavya’dan gelip konduğumuz İstanbul’dan aynı yılın kasım ayında şehrimize gelmişiz. Annem o zamanları anlatırken Gümrükönü’nü aynı şekilde resmederek bizlere anlatırdı. Ben o resmi hiç bilmiyorum.”

Orada –maalesef- sabaha karşı bir adamın idamına şahit olduk, yüzlerce Adapazarlı izledik, caydırıcılık amaçlı 24 saat de adamı teşhir ettiler. Yıl 1964, Kıbrıs’ta hunharca katledilen bir Türk doktoru, eşi ve çocuklarının infiali üzerine, lise öğrenci derneğinin benim başkanlığımdaki organizasyonuyla, Aşık Veysel’i de davet ettiğimiz, binlerce kişinin katıldığı Kıbrıs Açık Hava Mitingini Gümrükönü’nde gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk mitingdi bu, sonra Ankara ve İstanbul’da da benzerleri yapıldı.

11. Ankara Caddesi?
Eski Garajlarla Gümrükönü arasında ticaret merkezlerinin hakim olduğu, bir çok otellerin olduğu en prestijli caddeydi. Şimdi o günlerdeki prestijini Çark Caddesine kaptırmış durumdadır.

“Ankara Caddesi o yıllardan sonrada önemini sürdürdüğü için ben onu hatırlıyorum. Benim çocuk felci hastalığım nedeniyle gördüğüm tedaviler 2 haftada, yada ayda bir İstanbul’a seyahatlerimizi gerektiriyordu. O zaman eski garajlardan otobüse biner ve kalaycı bayırı üstünden İstanbul’a giderdik. E-5 dediğimiz yol çok sonra açıldı. Ankara Caddesi adını Ankara’ya gidiş yolunun dört yol üstünden değil Ormanköy’den ulaşılan Akyazı üstünden olması nedeniyle almış.”


DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

 Yayın Tarihi  20.06.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder