30 Haziran 2012 Cumartesi

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 17


Üç hafta önce İl Özel İdaresi kitaplığına gittim. Önden arkaya uzanan birkaç ağaçlı bir bahçesi, aynı bahçenin içinde kütüphaneye ait üç bina var. Bahçe girişten itibaren etrafı çiçekli, taşlarla örülmüş ince bir yola sahip. Yolun sonunda sekizgen bir kameriyenin altında kütüphaneye gidenler bu yaz sıcağında hoş esintilerle kitaplarını okuyorlar. Bahçenin arkası, aynı zamanda kütüphaneninde arkası. Aşağıda bir çay ocağı hem personele, hem gelen konuklara çay servisi yapıyor. Gençlerin “Osman amca”sı okuma sevdalısı bir beyefendi, banada her gittiğimde çay ikram ediyor. Böyle karşılanma sonucunda kim kütüphaneye bir daha gitmek istemez ki?

Epey süreden beri kütüphaneye gitmemiştim. Elimde de iade etmem gereken kitaplar vardı. Zamanı çok aşmıştım. Osman beye kitapları verdim, uygun görecekleri iki kitabı seçip getirebileceklerini belirttim. Yazarı Ayfer Tunç adında bir bayan olan “Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek” adlı kitabı seçmişler. Yazarı tanıtan bölümden Adapazarı doğumlu olduğunu öğrenince “Geçmişten Günümüze Şehrimizin Ünlüleri” adını verdiğim bu yazı dizimize almaya karar verdim. Adı geçen kitabı bulursanız okuyun derim. Geçmişte kalan ne çok şey varmış meğer. Onları hatırlamak güzel şey. Bu güzelliği yaşayın, tabi yaşamak isterseniz..  

Ayfer Tunç kimdir?  

Ayfer Tunç 1964 yılında Adapazarı’nda doğdu. Erenköy Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı. Üniversitede okuduğu sırada edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazdı. Edebi konulu ilk yazılarını 1983’ten başlayarak çeşitli dergilerde yayınladı. 1989 yılı, gazeteciliğe başladığı yıldır. Sırasıyla Sokak dergisinde, Güneş ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde yazılarıyla kendini gösterdi. 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nin Yunus Nadi Hikâye Armağanı’nı kazandı. “Saklı” adlı hikâyesi birincilikle ödüllendirildi. Yayın yönetmeni olarak, Yapı Kredi Yayınları’nda1999-2004 yılları arasında çalıştı. “Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70’li Yıllarda Hayatımız” adlı yapıtı 2001’ yayınlanınca büyük ilgi gördü. 2003’te Balkan ülkelerinin katılımıyla düzenlenen Balkanika Ödülü’ne layık görüldü. Ödül sonrası bu kitabı altı Balkan diline çevrildi. 2003’te TRT’de gösterilen, Sait Faik’in hikâyelerinden esinlenerek yazdığı “Havada Bulut” adlı senaryosu filme çekildi. Çeşitli gazete ve dergilerde yazmaya devam etmektedir. Kitapları Can Yayınları tarafından okurlara sunuluyor. “Aliye” ve “Binbir Gece” dizilerinin senaryolarını bir ekiple yazdı ve o dizilerde ilgiyle izlendi.

Eserleri şunlardır:

* Saklı, Ayfer Tunç, Cem Yayınları, 1989, Öykü.
* Kapak Kızı, Ayfer Tunç, Simavi Yayınları, 1992, Roman.
* İkiyüzlü Cinsellik Ayfer Tunç,Oya Ayman, Altın Kitaplar, 1995, Araştırma.
* Mağara Arkadaşları, Ayfer Tunç, (1. Basım) Yapı Kredi Yayınları, 1996, Hikâye. 
* Aziz Bey Hadisesi, Ayfer Tunç, (1. Basım) Yapı Kredi Yayınları, 2002, Hikâye.
* Bir Mâniniz Yoksa Annemler Size Gelecek -70’li Yıllarda Hayatımız-, Ayfer Tunç, Yapı KrediYayınları. Birinci basım 2001, 32. basım 2004, Yaşantı,
* Taş - Kağıt - Makas, Ayfer Tunç, (2. Basım) Yapı Kredi Yayınları, 2004, Hikâye.
* Evvelotel, Ayfer Tunç, (1. Basım) Can Yayınları, 2006, Hikâye.
* Ömür Diyorlar Buna, Ayfer Tunç, (1. Basım) Can Yayınları, 2007, Yaşam Dizisi,
* Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Ayfer Tunç, (1. Basım) Can Yayınları, 2009, Roman Dizisi,
* Yeşil Peri Gecesi, Ayfer Tunç, (1. Basım) Can Yayınları, 2010, Roman Dizisi,
* Suzan Defter, Ayfer Tunç, (2. Basım) Can Yayınları, 2011, Roman Dizisi,

SENARYO ESERLERİ 
* Düş, Gerçek, Bir de Sinema (1995)

***

HÜRREM ERMAN

1913 yılında Selanik’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünü bitirdi. 1935 yılında Adapazarı’nda sinema salonu açarak sinema işletmeciliğine başladı. 1946 yılında da “Erman Film” şirketini kurdu. 1990 İstanbul film festvalinde onur ödülünü kazandı. “damga” adlı sinema filmiyle 1948 yılında işletmeciliğinin yanına yapımcılığı ekledi. O filmin baş aktristi olan Sezer Sezin’le hayatını birleştirdi. 1982 yılında da “Hasret Sancısı” filmiyle yapımcılığa veda etti.

Türk sinemasının en eski yapımcılarından biri olan Hürrem Erman’ın hayatı, Rıza Kıraç tarafından yazılarak “Hürrem Erman; İzlenmemiş Bir Yeşilçam Filmi” adıyla kitaplaştırıldı.  Bu biyografi kitabı can yayınlarından çıkmıştır.

130’dan fazla filmde yapımcı olarak adı olan Hürrem Erman bir filmde oyunculuk yaptı. Yapımcılığını Kemal Sunal’la Fatma Girik’in yaptığı 1979 tarihli “Bekçiler Kralı”nda hakim rolüyle seyirci karşısına çıktı.

Önemli filmleri:
* Vurun Kahpeye,
* Gelin,
* Düğün,
* Diyet,
* Vesikalı Yarim,
* Gökçe Çiçek (Lütfi Ö. Akad);
* Deli Yusuf (Atıf Yılmaz).

***
Kerim Korcan

Evimize bitişik evi olan, sonradan 1966 yılında kızlarını amcamıza alarak samimiyetimiz artan komşumuz, 1973 yılında İstanbul’a göç etti. Birkaç yıl sonra evlerini yaşlı bir teyzeye sattılar. Tesadüf bu ya, yaşlı teyzemizin torunu karikatürleriyle tanıdığınız kardeşimin liseden arkadaşı çıktı. Daha sonra bu teyzemizle komşuluğumuz artınca kendisini yakından tanıma fırsatı buldum. Kardeşi roman yazarıymış. Soyadı İzgü olduğu için, o yılar satış rekorları kıran ünlü mizah romancısı Muzaffer İzgü’nün teyzemizin kardeşi olduğunu sanmıştım. Oysa kardeşi Muzaffer İzgü değil, Kerim Korcan’mış. Şimdide şehrimizin yetiştirdiği yazarlardan Kerim Korcan’ı tanıyalım. 

Kerim Korcan Adapazarı’na bağlı Akfelek köyünde yoksul saat tamircisi Murat ustanın oğlu olarak 31 Ocak 1918 yılında doğdu. İmkânsızlıklar yüzünden ilkokulu 4. sınıfa kadar okudu. Okuldan ayrıldıktan sonra kahvehane, dondurmacı, köfteci ve berberlerde çıraklık yaptı. Siyasi polis tarafından 1938 yılında gözaltına alındı. Gene 1938 yılında İsyan Suçlusu olarak Donanma Kor Askeri Mahkemesinde yargılanarak 12 yıl ağır hapse mahkûm oldu. Cezasını 10 yıl çektikten sonra hapis yattığı Sinop Cezaevinden salıverildi. Hemen ardından askere alındı. Askerlikten sonra 1950’de İstanbul’a yerleşti. Marangozlukla hayatını sürdürmeye çalıştı. Vatan Partisi yöneticiliğinden 1957’de kovuşturmaya uğradı. Ceza Kanunumuzun ünlü komünizmi önleme maddeleri olan 141 ve 142. maddelerine muhalefetten tutuklandı. İki yıl Sultanahmet Cezaevinde tutuklu kaldı. 1959 yılında bu davadan beraat etti. Kerim Korcan kovuşturmalar ve Cezaevlerinde ömür tüketmiş bir yazardır. Bu kovuşturma ve davalardan sonunda aklandı.  

Edebiyatımızda gölgede kalmış, hiçbir zaman var olmaktan öteye gidememiştir. Hakkında açılan davalardan berat ettikten sonra1962’de Milliyet gazetesinin açtığı “Bir Memleket Gerçeği” konulu röportaj yarışmasında “Köşe” adlı röportajıyla ikinci oldu. 1970 yılında “Linç” adlı romanı filme alındı. Daha sonrada tiyatro oyunu haline getirildi. 70’li yılların en önemli filmlerinden biri “Linç” filmi oldu. Aynı adlı romanın sinemaya uyarlanmış hali olan bu filmde cezaevindeki mahkûmların iktidar savaşı yalın gerçeklikle veriliyordu. Bu Filmle 1970 yılında En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü Ali Yaver, En İyi Yönetmen ödülünü Bilge Olgaç kazanırken, filme En İyi 3. Film, En İyi Stüdyo Çalışması ödülleri de verildi. 1976 yılında yazarımızın Tatar Ramazan adlı hikâye kitabı oyunlaştırıldı. AST ve İstanbul Şehir Tiyatrolarınca sahneye kondu. Komünizm propagandası yaptığı söylenen “Ateşten Köprü” romanından dolayı İstanbul DGM’de yargılandı. Bu davadan 4 Mayıs 1989’da beraat etti.

Tatar Ramazan adlı hikayesi 1990 yılında başrolünü Kadir İnanır’ın oynadığı sinema filmi olarak çekildi. Ahmet Kaya bu filmin müziklerini yapmıştı. Unutulmayacak eserleri Türk okurlarına sunan Kerim Korcan 1990 yılının 9 Kasım günü kanserle savaşını kaybederek hayata veda etti. “Edebiyatımızda gölgede kalmış, hiçbir zaman var olmaktan öteye gidememiştir” satırlarından sonra “unutlmayacak eserler” tanımı okura garip gelebilir; burada sözü edilen yazarımızın diğer yazarlar gibi gerektiği kadar şöhret olamayışıdır, eserleri değil. Eserleri dönemine göre bir ilgi görmüştür. Fakat aynı ilgiden yazarımız mahrum kalmıştır. Buna belkide maruz kaldığı davaların sebepleri yol açmıştır, kim bilir...


DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

Yayın Tarihi: 29.06.2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder