30 Ekim 2012 Salı

MAL BEYANI


Canlılar içinde elde ettiklerini kâh koruma amacıyla saklayarak, kâh gelecekte kullanılmak amacıyla biriktirerek uzun süreli birikimler yapan bir tek insandır. Doğaya hiç karşı konulamayan çağların yokluk zamanlarına önlem olarak ortaya çıkan bu alışkanlıkla zenginlikler oluştu. Erzağı, yakacağı çok olan; geniş, zamanla konforlu olan barınaklara, soğuktan ve sıcaktan korunmak için vücuda atılan örtülerle başlayan, zamanla çeşitlenerek gelişen giyeceklere sahip olan, erzak üretmek için bir ve birden fazla sayıda üretim araçlarını elinde bulunduran zengin sayılmıştır. İşte bu zenginleşme, zenginleşen insanların, diğer insanlardan farklılaşmalarına, bir adım öne çıkararak daha çok göz önünde olmalarına yol açmıştır. Zenginleşme yolu her zaman şüpheyle karşılandığı için zenginleşerek göz önünde olan insanların nasıl zenginleştikleri önem kazanmıştır. Özellikle yönetici olanların hatır kullanıp öncelik kazanarak, başka insanları ezip inciterek zenginleşmeleri engellenmeye çalışılmıştır. Gelişen çağlarla böyle bir zenginleşmenin önüne mal beyanıyla geçileceği düşünülmüştür.

Mal beyanı bol akçeli veya nüfus kullanmaya uygun işlerde çalışacaklardan istenebildiği gibi, öyle işlerde çalışanların kendilerini aklamak için isteyebilecekleri/gösterebilecekleri bir varlık dökümüdür. Durduk yerde kimse kendisine mal beyan etmez. Zaten o malın içinde yaşıyordur, onun getirisi varsa onu kullanıp harcıyordur. Ticaret yada bir mevki işgal edip yöneticilik yapmıyorsa kimse buna gerek görmez çünkü. Bazı durumlarda hakkı olan olmayan diğer kişiler bu maldan hak talep etmesin diye mal dökümü gizlenir, salkınır bile.

Mal beyanı içine bence sağlıkta alınmalı. Çünkü en büyük servet o. Onsuz servet, servet değildir. Hatta doğayı bile içine katmalı. Temiz bir doğa beden ve ruh sağlığı için şart! Bana kalırsa övüncümüz bunlar olmalıdır. Bir delinin mal beyanı gibi görünsede asıl zenginlik o zaman görünecektir. Çünkü doğadan koparsa “TÜM GELİŞMELERE RAĞMEN ASLINDA İNSAN FAKİRDİR”. Bu başlıkta yazımı okuyanlar bilir zengin bir baba oğluna ne kadar zengin ve rahat yaşadıklarını göstermek için gittikleri çok fakir bir kasabadan dönerlerken oğlun babaya söyledikleri çok anlamlıdır. O satırları olduğu gibi tekrar veriyorum.

“-Şunu gördüm, dedi oğlu. Bizim evde bir köpeğimiz, onların dört köpeği var. Bizim evde bahçenin yarısına kadar gelen bir havuzumuz, onların kilometrelerce uzunluğunda dereleri var. Bizim bahçede ithâl lâmbalarımız, onların yıldızları var. Bizim taraçamız ön bahçeye kadar, onların ki ise ufka kadar uzanıyor. Ufaklık konuşurken, babası şaşkınlıktan tek kelime
bile edemedi. Ve çocuk ekledi:

-Ne kadar fakir olduğumuzu gösterdiğin için, teşekkür ederim babacığım!”

Zenginliğin ne olduğundan çok ne olması gerektiğini Büyük usta Can Yücel bir delinin mal beyanın adlı şiirle şöyle açıklamış.

BİR DELİNİN MAL BEYANI..

1-Avşa adasında üç daire, dört üçgen, beş dikdörtgen
2-Gökyüzünde bi bulut
3-Bitlis’te beş minare
4-Bir yazlık biri kışlık iki platonik sevgili
5-Büro mobilyası ve çelik kapı üreten bir fabrikanın öğle üzeri yaslanıp sigara içilen beyaz duvarı
6-Islıkla da çalınabilen dört anonim türkü
7-Palandökende bi palan, iki döken
8-Kastamonu da üç kasto
9-Üç fay hattı
10-Bir çarşamba, iki perşembe, üç cuma
11-Dünyada mekân
12-Ahirette iman
13-Denizde kum
14-Uzayda yerçekimsizlik
15-Bi çuval gazoz kapağı
16-Bi kibrit kutusu sigara izmariti
17-Onsekiz saç biti
18-Biri İngilizce 6 adet küfür
19-Yirmi tane boş naylon poşet
20-Sevenlerin kalbinde kurulmuş bir taht
21-Bi sürü saç sakal, kıl, tüy, yün
22-Üç ayrı parkta üç ayrı belediyeye ait üç ayrı banka reklamlı bank
23-Bi ayakkabı çekeceği
24-Üç don lastiği
25-İki büyük taş kütlesi
26-Bir adet ağaç gölgesi
27-Üç kuş kanadı sesi
28-Bi sürü kedi köpek
29-Bi marmara denizi
30-Camına yaslanıp seyredilen iki piliç çevirmeci
31-Her aksam karıştırılan dört çöp bidonu
32-Çalıp çalıp kaçılan beş melodili apartman zili
33-Nakit 15 lira
34-Anne babadan kalma yarısı yaşanmış bi ömür

CAN YÜCEL

***

Hayat şiirlerde mi, şiirlerle mi güzel? Ne dersiniz? Aslında kim ne derse desin, kader dediğimiz hayat hikâyemizin özeti bir mal beyanından başka nedir ki...


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com


Yayın Tarihi: 19.10.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder