30 Nisan 2016 Cumartesi

ZİHİNSEL DİNÇLİK İÇİN 1

Artık uyuşturucu kullanmadan uyuşturucu kullanmış gibi beyinler. Uyaranların çok olduğu kadar uyutanlar ve uyuşturanlarda çok var. Özellikle televizyon dizileri.. üstüne deli saçması yarışmaları da ekleyebilirsiniz. Okumaya meraklı bir toplum değiliz. Kitap okumayı bırakın bir gazeteyi bile hakkıyla okuyan neredeyse yok! Konuşmaya gelince kimse mangalda kül bırakmıyor. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan çok. Bilgi sahibi olmanın şartları anlayan, kavrayan bir zihne sahip olmaktır. Sakarya Üniversitesi Hendek Kampüsünde öğretim görevlisi Sayın Metin Çengel bu konuda bir yazı yollamıştı. O yazıdan zihni dinç tutmanın yollarını öğreniyoruz.

Zihinsel dinçlik için 11 öneride bulunuluyor. O öneriler sırasıyla şöyle.

1. Her sabah su içmek
2. İş saatleri içinde yeşil çay içmek
3. Gün boyu şeker kullanmamak
4. Sosyal medyaya günde iki defadan fazla bakmamak
5. Dizi veya film izlemek yerine oyun oynamak
6. Televizyon izlemek yerine kitap okumak
7. TED konuşmalarını izlemek
8. Küçük egzersizler yapmak
9. Aynı fikirde olmayanlarla konuşmak
10. Doğada yürümek
11. Planlı yaşamak

Zihnin Dinç tutulması için yapılan bu önerilerin teker teker içine girelim mi?

1. Her sabah su içmek

Bildiğiniz gibi uyurken biz hareketsiz kalsak bile organizmamız ve buna bağlı olarak solunum yolları daha güçlü hareket  eder. Bu hareket vücut ısımızı arttırarak zaman zaman sıvı kaybına yol açar, dolayısıyla vücudumuz susuz kalır. Sabah yataktan kalkar kalkmaz mutlaka bir bardak su içilmelidir. Yarım saat içinde ikinci bardak su da içildikten sonra kahvaltı yapabilir. Çalışmalar sonucunda su içerek zihnin görevlerini tamamlamasına yardımcı olunduğu anlaşılmıştır.

2. İş saatleri içinde yeşil çay için

Çalışan insanın zihni açtığı gerekçesiyle vazgeçilmez içeceği kahvedir. Oysa zihni uyaran ve zihne yarayan yeşil çaydır. İçeriğinde bulunan aminoasitler sayesinde Matcha yeşil çayı, beyin dalgalarının artışını sağlar. Böylelikle uyuma isteği kalkar ve yapılan işe daha rahat, daha kolay odaklanılır

3. Gün boyu şeker kullanmamak

Aslına bakarsanız şekeri hayatımızdan çıkarmak gerekir. Çünkü şeker bir çok hastalığın nedenidir; başta da kanserin tabi ki.. eğer şekerden vazgeçmekte zorlanılıyorsa, en azından gün içinde şekere olan ilgi başka yöne kaydırılabilir. Kimi zaman çaya şeker yerine bal katılabilir.  En iyisi hiç şeker atmamaktır. Bu denenerek bile bir ilerleme kazanılır. Çok yüksek miktarda kullanılan şeker yüzünden beyin fonksiyonları iyi çalışmayabilir. Zaman içinde bu fonksiyonlar tamamen ölebilir.

4. Sosyal medyaya günde iki defadan fazla bakmamak

Beyne yüklenen gerekli gereksiz her bilgi birikir. Gün içinde sosyal medya hesaplarına girildiğinde zamanın nasıl geçtiği genellikle fark edilmez. İyi ve kötü birçok haberin adeta saldırısına uğrayan beyni dinlendirmek çok önemlidir. Bunun için belli bir süre belirlenmeli, sosyal medya hesaplarına günde yalnızca iki kez ziyaret edilmelidir.


DEVAM EDECEK


Yayın Tarihi: 8.04.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder