30 Nisan 2016 Cumartesi

ZİHİNSEL DİNÇLİK İÇİN 2

Artık uyuşturucu kullanmadan uyuşturucu kullanmış gibi beyinler. Uyaranların çok olduğu kadar uyutanlar ve uyuşturanlarda çok var. Özellikle televizyon dizileri.. üstüne deli saçması yarışmaları da ekleyebilirsiniz. Okumaya meraklı bir toplum değiliz. Kitap okumayı bırakın, bir gazeteyi bile hakkıyla okuyan neredeyse yok! Konuşmaya gelince kimse mangalda kül bırakmıyor. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan çok. Bilgi sahibi olmanın şartları anlayan, kavrayan bir zihne sahip olmaktır. Sakarya Üniversitesi Hendek Kampüsünde öğretim görevlisi Metin Çengel bu konuda bir yazı yollamıştı. O yazıdan zihni dinç tutmanın yollarını bugünkü son bölümle öğreniyoruz.

5. Dizi veya film izlemek yerine oyun oynamak

Televizyon izlemek edilgin (pasif) bir eylemdir. Televizyonda bir bilgi aktarılırken izleyici sadece bakarak görmüş olur. Adı üstünde sadece izleyici olunur. Televizyon izlemek yerine zihninizi çalıştıracak oyunlar oynanabilir. Araştırmalar gösteriyor ki, en basit oyun bile beynin gelişiminde önemli bir etkiye sahiptir.

6. Televizyon izlemek yerine kitap okumak

Kitap okumak, tıpkı video oyunundaki gibi zihninizin ve hayal gücünüzün gelişmesine yardımcı olur. Karakter ve mekânları aklınızda canlandırdığınızda imgesel dünyanız genişler ve bu da sosyal ilişkilerinize yansır.

7. TED konuşmalarını izlemek

Son yılların ilham veren konuşmalarını düzenli olarak izlemek ufku açar. Farklı konu başlıklarında öncü isimlerin kısa ve çarpıcı konuşmalar arasında kişi kendine uygun gördüğü konuşmaları haftada birkaç kez izlenmelidir. Yeni bilgi ve fikirler her zaman öğreticidir.

8. Küçük egzersizler yapmak

Beden ve zihin birbirine sağlam iplerle bağlıdır. Gün boyu sadece zihni çalıştırmak yetmez, bedenin hareketi de zihni açmaya yardım eder. En basitinden asansör yerine merdiven kullanılırsa, gün içinde esneme hareketleri küçük hareketler denerek küçümsenmeden ve düzenli olarak yapılırsa kişinin kendisini daha dinç hissetmesini sağlayacaktır.

9. Aynı fikirde olmayanlarla konuşmak

Herhangi bir konuda aynı doğrultuda düşünmeyen biriyle arkadaşça bir tartışmaya girilirse hem sahip olunan fikir savunulur, hem de haksız durumdayken da karşı tarafın savını dinlemiş olmak gibi bir meziyet kazanılır. Ayrıca bu tip tartışmalar, kelime dağarcığını geliştirir, kendine güven kazanılır.

10. Doğada yürümek

Ormanda yapılacak bir yürüyüş bacak kaslarını kuvvetlendirirken beyne de güçlü bir uyarıda bulunur. Oksijen iyi gelir, doğa insan zihnini sakinleştirir ve yürümek kan dolaşımını hızlandırır. Öğle arasında parkta yapılacak kısa bir yürüyüş bile günü güzelleştirebilir. Ayrıca yürüyüşlerin ne kadar işe yaradığını görmek, yakılan kalori miktarını bilmek FitWell’in adım sayar özelliği kullanılabilir.

11. Planlı yaşamak

Her zaman herkesin yanında küçük de olsa bir not defteri olmalıdır. Program yapmak ve akla gelen bir fikir not almak hem merak duygusu hem de mantıklı düşünme yetisini gelişir. Gün sonunda ertesi günün programı yazılmalıdır. Bu, üretkenliği artıracaktır.


SON


Yayın Tarihi: 11.04.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder