31 Temmuz 2013 Çarşamba

ÖZLÜ SÖZLER HAYATIN SÜZGECİNDEN DAMLALARDIR

      Bu gün birkaç güzel söz üstüne düşünelim istedim. Hepimizin hayatında düstur sayılacak sözlerimiz vardır. Kimilerini kendimiz bile düzenlemiş olabiliriz. Uzun yılların içinden süzülerek gelen bu sözler bir yaşam tecrübesinin izlerini taşır ve bizleri uyarır. Kısaca özlü sözler hayatın süzgecinden geçen damlalardır. İşte bunlardan bazıları.

*

       Elimizin altındayken değer vermediğimiz, elimizden düşürdükten sonra değerinin farkına vardığımız şeyler hakkında hiç düşündünüz mü?

   “Hayatta  bir kez gittiğinde asla geri dönmeyen üç şey :
   Zaman, sözcükler ve fırsattır.”

      Bizim en kolay harcadıklarımızın başında zaman geliyor. Eğlenme için geçirilen zamana bile “zaman öldürmek” deyimini kullanmıyor muyuz? Oysa öldürdüğümüz kendi hayatımız değil midir? Sözcükleri de çok kolay harcıyoruz. En sonunda söylenecekleri en başında söylemek bu harcamaya bir örnektir. Fırsatları kaçımız kullanabilmiştir? Aynı fırsat iki kere gelmez. Gelirse adı fırsat olmaz zaten.

*

      Keşke dünya barış yurdu olsa, herkes her sorunun çözüleceğinden umutlu olsa ve bütün bunların önce kendisinin dürüstlüğüyle gerçekleşeceğini hiç unutmasa.

“Hayatta hiçbir zaman kaybedilmemesi  gereken üç şey :
         Barış, umut ve dürüstlüktür.”

*

      Arkadaşlığı dostluğu sağlayan güvendir. Güveni de sağlayan sevgidir. Sevgi her kapının anahtarı.. Sevmediklerimize bile güven verirsek dünya yaşanılır olacaktır. Son yıllarda paracı ekonominin kazançlarından kolay kazanma hilelerine iyice kapılan vatandaşlarımızın bir bölümü bu güveni vermekten çok uzaktırlar. Onlar bile güvene ihtiyaç duyarlar oysa.

           “Hayatta en değerli üç şey :
  Sevgi, kendine güven ve arkadaşlardır.”

*

      Tadında ve dozunda kurulan düş geleceği oluşturmada itici görev görür. Bunun için düş kadar çalışmakta gelir. Başarı ve zenginlik çalışmanın evlatlarıdır. Yalnız bunları elde edince iş bitti sanılmasın. Çünkü evlatların büyüyünce evden ayrılması gibi düşler, başarı ve zenginlik bir gün bulunduğu yeri terk edebilirler.

“Hayatta hiç emin olunamayacak üç şey :
      Düşler, başarı ve zenginliktir.”


*

      İnsan hayatı boyunca hep bir şeyler öğrenir. Öğrendikleriyle daha iyi bir insan olmaya doğru gelişir. Bunun için önce mesleğinde çok çalışmalıdır. Aklının gerisinde önyargı ve iç hesaplar olmadan samimi düşüncelerle çalışırsa başarı gelir.

         “Hayatta insanı geliştiren üç şey :
   Çok çalışmak, samimiyet ve başarıdır.”

*

      Atalarımız çok güzel söylemiş: “Keskin sirke küpüne zarar verir” Öfke sahibini vurur. Bunun için sakin olmak öneriliyor ya. Gurursuzluk savunulur şey değil ama gururundan ölenlere ne demeli? Böylesi bir gururun kimseye faydası yok ki.. Cesaret bütün zorlukları aşar, cesur olmayan düz yolda şaşar. İşte bu yüzden bu üç şeyin aşırısının hayatımızda yer bulamaması gerek.

       “Hayatta insanı mahveden üç şey : 
         Cesaretsizlik, gurur ve öfkedir.”



Yayın Tarihi: 31.07.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder