31 Aralık 2013 Salı

BİZE BİN YILLIK KOALİSYON GEREK

Hükümetler seçim sonrasında ülke şartlarına göre hizmet etmek, iş ve çalışma şartlarına uygun şartlar oluşturmak için kurulur. Bu uygun şartları halka hizmet için yaparken ortaya çıkan masrafları vergiler yoluyla karşılanır. Bu her parti için değişmez kuraldır. Revizyon yapabilir, ama ihtilâl asla yapamaz. Ne hikmetse ülkemizde tek başına iktidar olan parti ve liderleri ülkeyi işin içinden çıkılamaz duruma getirmişlerdir. Bu konuda örnek gösterebileceğimiz çok liderimiz var Allah’a şükür. Öncelikle parti içi emir komuta zinciriyle adlarındaki tüm demokratlıklarına rağmen demokrat olamadıkları için (burada eski bir lider diğerlerinden biraz ayrılır, çünkü partisinde parti içi demokrasinin göstergesi olarak delegeli önseçim sistemi vardı) bu liderler, her dediklerinin padişah buyruğu gibi kabul görmesini ve ağızlarından çıkan her dilek ve isteğin kanunların üstünde olmasını isterler. Son zamanların deyimiyle “karizmatik”, öz Türkçeyle “büyüleyici” liderler çağını dünya epey gerilerde bıraktı. Ortadoğulu oluşumuzdan mıdır nedir, büyüleyici lider olma vasfı bizde halâ hüküm sürüyor. Oysa iktidar olmak bir ekip işi olmalıdır. “Benim kurtulmam, beni kurtaracaklardan kurtulmamla mümkün olacaktır” diyen seçmen olmadığı için bir liderin ardına düşüp her seferinde hüsrana uğramamız boşuna değildir.

Sözü şuraya getirmek istiyorum:

İktidarların yakınmayla karışık kavgalarına bakmayın. Ortada dolanan kavgalar bazen gücü paylaşamamaktan doğarken, bazende bilinmesi istenmeyen gerçekleri saklayarak dikkatleri asıl konudan uzaklaştırmak için çıkarılır.  Bunun için ortalık toz duman olabilir.

A partisi ile B partisi arasında tarz ve yöntem farkından başka derin fark yoktur. Uzlaşmaz çelişkilerle dolu bir fark olursa ülke ve dünya sistemi (buna globalleşen, Türkçesiyle küreselleşen dünya sistemi diyebiliriz) o partiyi yaşatmaz.

Çok partili hükümetlerin işi yavaştan almaları ve bazı konularda anlaşamama gibi durumların çıkması nedeniyle herkesin “Bir partinin tek başına iktidarı istikrar getirir” düşüncesinde olması doğaldır. En azından ülkemiz için söyleyecek olursak yaşananlar öyle söylemiyor.

Bizim demokrasi anlayışımız trafiğimiz kadardır. Trafikte herkes kral, herkes en iyi araba kullandığı iddiasında. Onun için şoförler en önde yer almaya çalışırlar, onun için en hızlı giderler. Oysa sürat felâket getirir. Bu yüzden ülkemizin geleceği için artık bin yıl çok partili hükümetler kurulmalıdır. Bu zorunlu olarak bir ortak paydada buluşmayı sağlayacaktır. Kısacası bize bin yıllık koalisyon gerek.

Yayın Tarihi: 11.12.2013 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder