31 Aralık 2013 Salı

SPEKÜLATÖR: VURGUNCU

Bilgisayarımda bir ara kurulu olan Milliyet Haberci gibi programlardan son dakika haberleri alırdım. Bu haber akışı sırasında ünlü “spekülatör” George Soros’un açıklaması geldi. Bu açıklama üzerine önce onunla özdeşleşen iki kelime üzerinde durdum. Fransızca olan bu iki kelime bizleri de çok ilgilendiriyor. Sözünü etmek istediğim “Spekülasyon” ve “spekülatör” kelimeleridir. Bu iki kelimeyi çok sık duyarız. Biraz okumuş yazmış olanlar farklılıklarını ortaya koymak için her fırsatta yabancı kelime kullandıkları gibi bu kelimeyi de kullanırlar.

Yazdığım bir konuyu önce ben anlamalıyım. Anlarsam daha iyi anlatabilirim diye düşündüğüm için, genellikle ekonomik bir terim yerine kullanılan bu kelimenin anlamını araştırdım. Bakın anlamı neymiş?

Spekülasyon: Kurgusal, oyunun kuralını bozarak kendi isteğine göre oluşturma. “Vurgun.”
Spekülatör...: Ticaret saptırıcı. Yani bizdeki kandırmak üzerine iş yapan kişi; “Vurguncu.”

Meraklısı yıldızlarla ayırdığım bölümdeki, bana gelen haberden alıntıladığım satırlara baksın. Yıldızlarla ayırdığım bölümü sıkılıp okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz. Çünkü daha sonrasında açıkladıklarım bu satırların özetidir.

***   ***   ***

Ünlü finans yatırımcısı Soros ‘un iddiası Wall Stret’in (Amerikan vurguncularının kalesi) ünlü Hedge (hedge, fonların daha yüksek getiri sağlamalarında daha az denetime tabi olmalarına denirmiş.) fon yöneticileri ile ilgiliydi. Soros, Wall Street’in hedge fonu yöneticilerinden bir kaçının bir akşam yemeğinde bir araya gelerek ortak para birimi olarak yıldızı parlayan ve dünyanın rezerv (yedek veya ihtiyat anlamına gelen bu kelime burada kullanılabilir anlamındadır.) para birimi olmaya aday gösterilen euronun değer kaybetmesine yönelik bir komplo içinde olduklarını iddia etti.

Krizin baş göstermesi ile birlikte hızla değer kaybeden  doların yıl içinde tam 32 para birimi karşısında hızla erimesi, dünyadaki ekonomik ve politik dengelerin doğuya kayması “doların ölümü, doların sonu mu geliyor” gibi spekülatif (vurguna yönelik) hareketlerin sık sık gündeme gelmesi  Soros’un iddiaları ile yan yana gelince  akılları epey karıştırdı.

Soros fon yönetimi başkanı George Soros Manhattan’da “Euro’nun  ölümü” için hazırlanan fikir toplantısına kendisinin katılmadığını ancak şirketinin yemekte temsil edildiğini kabul etti.

Soros, spekülatörlerin (vurguncuların) akşam yemeğinde euro/dolar paritesinde (değerinde) euro aleyhine girişimde bulunmak amacıyla bir araya geldiklerini öne sürüyor. Soros Aralık  2009’da 1.51 olan euro/dolar paritesinin 1.34’lere düşmesini de buna bağlıyor.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası FED’in başkanı Ben Bernanke’nin Wall Street’in (Amerikan vurguncularının kalesinin) ünlü yatırımcısı Goldman Sachs ve diğer Wall Stret yatırımcıları ile ilgili açıklamaların Soros’un açıklamaları ile aynı tarihlere gelmesi söz konusu komplonun gerçekçiliği konusunda dikkatleri daha çekiyor.

Bernanke Yunanistan’ın borçlarını gizlemesi konusunda işbirliği yaptığı Goldman Sachs ve diğer Wall Street yatırımcısı şirketleri yakın takibe aldı ve şirketlerin bu konuda rollerini araştırıyor (bu konuda daha sonra elime bir haber geçmedi.. A.G).

Bilindiği gibi Yunanistan ve Goldman Sachs arasındaki karmaşık ''döviz takası'' finans anlaşması, AB istatistik kurumu Eurostat tarafından ortaya çıkarıldıktan sonra AB tarafından da soruşturulmaya başlanmıştı.

AB, Yunanistan'a, konuya ilgili ayrıntıları vermesi için bu ay sonuna kadar süre tanımıştı. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinou, ülkesinin, 2001 yılında bu tür finansal anlaşmaları kullanan tek ülke olmadığı konusunda ısrar etmişti.
Finansal krizden sonra Goldman Sachs ve diğer Wall Street şirketleri, yatırım bankacılığından bankacılık holding şirketlerine dönüşmüştü.
Bernanke, Wall Stret’te  işlem yapan bazı traderların (tüccar) ülkelerin CDS’leri (Bir şirketin iflas sigortası almak için ödemesi gereken prim) ile ilgili yaptıkları işlemlerin adil olmadığını ve bu CDS’le ile ilgili haksız işlem yapanların yakın takibe alındığını da açıklamıştı.”

***   ***   ***

İki soruyla konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Haberden anlamamız gerekenler, bu soruların cevabının içindedir.
1: Şu sıralarda euro/dolar farkının dolar lehine değişmesini kimler ve neden sağlamıştır?
2: Yunanistan’ın kredi bulmak için içine düştüğü krizi saklaması ve saklanmasında menfaati olan aracılar kimler?

İki sorunun cevabı da spekülatör denen çağdaş vurgunculardır. Bunlar ülkelerin kaderiyle oynamaktan çekinmezler. Batıya yakın iktidarları türlü oyunlarla ülkelere seçtirirken para musluklarını açarak onları borçlandırır, böylelikle hem istediklerini yaparlar, hem para kazanırlar. Bazen de Yunanistan örneğindeki gibi kredi alamayanların kredi alabilirliklerini sağlayarak sadece kazanacakları paraları da düşünebiliyorlar. Değme Ali Cengiz oyunlarına taş çıkartırlar bunlar.

Soros’un Ali Cengiz oyunlarında dünya şampiyonu olduğunu söylersem abartmış olmam. Ukrayna’da Sovyetler Birliğinin yıkılmasının ardından adına “Turuncu Devrim” denilen bir iktidar değişikliğini sağlamıştı. Daha sonra bu oyunu Gürcistan’da da oynamıştı. Ülkemizde de tanınmış bir çok ünlü yazar, profesör ve siyasetçiye maddi kaynak sağladığı söylenmişti.

Güç ve iktidar parayla sağlanır. Paranın olduğu yerde ahlak gider. Hele vurgunculuğun kol gezdiği zamanlarda ahlak içi boş bir kavram olmaktan öteye gidemez.


Ülkemizde olup bitenlere bu gözle bakar mısınız? Hoşunuza gitmediğine eminim. Sade vatandaşın, bir yerlerden nemalanmayan her vatandaşın bu durum hoşuna gitmez bunuda biliyorum.

Yayın Tarihi: 18.12.2013 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder