30 Haziran 2014 Pazartesi

GEREKSİZ BİLGİLER 2

Önceki yazımızda;

Dünyanın en çok söylenen şarkısı hangisidir?

sorusunu sormuş, cevabını vermeyi bugünkü yazımıza bırakmıştım. Kaldığımız yerden devam ediyorum.

“Bu şarkı “Happy birthday to you” dur. Hepinizin bildiği gibi bu şarkı doğum günü şarkısıdır artık. “Mutlu yıllar sana” sözleriyle başlayan bu şarkıyı her doğum günü kutlamalarında söylüyoruz. Şarkının asıl kaynağı Amerikalı iki kız kardeşe aittir. Orijinal adı “Good Morning to All” yani “hepinize günaydın”dır. Daha sonra güftesi değiştirilerek bütün dünyaya yayılmıştır. Fakat telif hakkı kardeşlere aittir, onlardan sonra da Warner/chappel müzik şirketine geçmiştir. Müzik ticari amaçlı kullanıldığı zaman şirkete ödeme yapma zorunluluğu vardır.”

Gereksiz bilgiler kapsamına telif haklarını alabilir miyiz bilmiyorum. Bununla ilgili elimde çok ilginç listeler var. Bunlardan biri de artık yaşamayan sanatçıların devam eden yıllık gelirleri.. Nasıl? Bu haber ilginç mi geldi? Vatan gazetesinin “forbes” dergisinden aktardığı haber şöyle:

“Forbes dergisinin, ölümünden sonra bile kazanan ünlüler listesinin ilk sırasını geçtiğimiz yıllarda 275 milyon dolarlık gelirle pop yıldızı Michael Jackson aldı. Jackson’ın geliri, 12 kişilik listedeki diğer ünlülerin toplam kazancını geçti. 

Listenin ikinci sırasında rock efsanesi Elvis Presley 60 milyon dolarla bulunurken, ‘Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı J. R. R. Tolkien 50 milyon dolarla üçüncü sırayı aldı. Charlie Brown ve Snoopy’nin yaratıcı Charles Schulz 33 milyon dolarlık kazançla dördüncü olurken, eski Beatles üyesi John Lennon 17 milyon dolarla beşinci sıraya yerleşti. 

Presley, Tolkien, Schulz ve Lennon, mal varlığının büyük bir bölümünün satışından elde edilen 350 milyon dolarlık gelirle Yves Saint Laurent’in birinci olduğu geçen yılki listede de bulunuyordu.”

Görüyorsunuz adamlar öyle bir isim oluyorlar ki, dünyanın bildiği bir marka olarak sadece isimleri bile gelir getirmeye yetiyor.

Gereksiz bilgilere devam edelim.

Patatesin ülke tarımındaki geçmişi yüz yılı sanırım biraz geçer. Çay üretimi ise yeni yeni 80 yaşına ulaştı. Ama ikisi de başlıca tarım ürünlerimizden.. Patates kabuğuyla ne yapılır diye sorsam ne dersiniz? Yapılsa yapılsa tavuklara yem yapılır mı dersiniz?

Bakın bakalım ne yapılırmış:


PATATES KABUKLARINDAN VE ATIKLARINDAN BİYOGAZ ÜRETİLECEK


“Türkiye’nin en büyük kurulu üretim kapasitesine sahip olan Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri'nde biyogaz üretimi yapılacağı bildirildi.

Pankobirlik Genel Başkanı, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl 32 bin ton patates alımı yapılan Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri'nde saatte 12 ton patates işlendiğini belirtti.

Üretilen ürünlerin 60'ı aşkın bayi kanalıyla ülke genelindeki tüm otellere, restoranlara ve fastfoodlara ulaştırıldığını ifade eden Konuk, dondurulmuş patates üretimiyle birlikte yeni yatırımlara da başlandığını bildirdi.

(Patates konusu bayağı uzun bir konu. Bu konuya devam etmek üzere şimdilik burada ara veriyorum.)


DEVAM EDECEK


Yayın Tarihi: 20.06.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder