30 Haziran 2014 Pazartesi

GEREKSİZ BİLGİLER 3

Patates ve patates kabuğundan enerji üretme konusunu bitirememiştik. Yazımızın bu son bölümüne kaldığımız yerden devam edelim.

“Konuk, üretim kapasitesinin artırılması için yapılan çalışmaların yanı sıra ürün çeşitliliğini artıracak projelerin de hayata geçirildiği tesislerde, üretim sonrası ortaya çıkacak bitkisel atıklardan da biyogaz üreteceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

‘Bu çerçevede biyogaz üretimi için düğmeye bastık. Konya Şeker enerjisini boşa harcamadığı gibi atıktan enerjisini çıkararak hiçbir ekonomik değerin israf edilmesine göz yummuyor.

Biz sadece Seydibey Tesisimizde değil tüm yatırımlarımızda bu ilkeyi benimsedik.

Bitkisel ürünün işlendiği ve fizibl olduğunu tespit ettiğimiz her tesisin yanında atıkları enerjiye dönüştürecek bir tesisin yükseldiğini göreceksiniz.

Bu konuda Türkiye’nin en iddialı şirketiyiz. Konya şeker, temiz enerji kullanımı, enerji verimliliği, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve tarıma dayalı yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'nin öncü sanayi kuruluşudur.’

Konya Şeker’in kurduğu biyoetanol tesisinin Türkiye’nin biyoyakıt üretim kapasitesinin yüzde 56’sına karşılık geldiğini dile getiren Konuk, şimdi 6 MW gücünde biyogaz tesisi kurmak üzere projelendirme çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.

Konuk, bu tesisin üretim faaliyeti sonrası ortaya çıkan bitkisel atıklardan yılda 2,3 milyon m3 biyogaz üreteceğini vurgulayarak, tesisin yılda 20-22 bin ton karbondioksit eşdeğeri karbon kredisi için sertifikalandırılmasına ilişkin prosedürü de başlattıklarını belirtti.

Patetes kabuklarından ve atıklarından elde edilecek olan biyogaz tesislerinin inşaatının hızlı bir şekilde devam ettiğini dile getiren Konuk, projenin 2011 yılı Nisan ayında tamamlanmasının ve biyogaz tesislerinden üretilecek gazın Konya Şeker’in enerji ihtiyacını karşılamaya başlamasını beklediklerini söyledi.

Konuk, Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri’ndeki bu yeni yatırımların tutarının 20 milyon lirayı bulacağını, bunların tamamlanmasından sonra ise yeni projelerle tesislerdeki yatırım hamlesinin devam edeceğini bildirdi.

Yeni yatırımlar kapsamında patates kroketi üretmeyi planladıklarını, geçtiğimiz ay bununla ilgili makinelerin getirilip montajına başlandığını açıklayan Konuk, yakın zamanda parmak patatesin yanında kroket üretiminin de yapılacağını duyurdu.”

Patates Osmanlı İmparatorluğunun son zamanlarında İngilizler kadar enerji kaynaklarına ulaşmak isteyen Almanların askerlerini doyurmak için elverişli gördükleri Adapazarı ovasına ekmeleri sonucu ülkemizin tarım ürünlerinin arasına girdi. Girmekle kalmadı, en önemli beslenme kaynaklarından biri oldu.

Bugün patatesli bir çok yemek çeşidimiz var. Güzel bir yemek kadınlara göre erkeğin kalbine giden yoldur. Demek ki güzel yemek yapmayı bilen her kadın erkeğini elde etmekte zorlanmaz. En kısa zamanda parmağına (kölelik halkası –şaka şaka.) yüzüğü takıverir demektir. Alın size gereksiz bir bilgi daha. Bu defa konumuz yüzük..

Neden evlilik yüzüğü yüzük parmağına takılır biliyor muydunuz ?

“Evlilik yüzüğü neden hep aynı parmağımızdadır, neden işaret parmağı baş parmak ya da serçe parmak değil de neden yüzük parmağı?...

Evlilik yüzüğünü ilk defa eski mısır prensesi Nefertiti takmıştır...o yıllardaki
Tıbbın ne kadar ilerde olduğu ayrı bir tartışma konusudur ama yüzyıllar sonra anlaşılmıştır ki direk kalbe giden tek damar evlilik yüzüğünü taktığımız Parmaktadır.. Başka hiç bir parmağımızdan direk kalbe giden bir damar yoktur.”

Haftanın yedi günü yirmi dört saat kalpten gelen damarla kan parmaktan tekrar kalbe giderken yüzüğün basıncıyla eşini daha çok düşünmesine mi neden olur? Öylede olsa yüzük erkek veya kadının evli olduğunun topluma duyurusudur, işaretidir. Haftanın yedi günü, yirmi dört saati, yüzüğün yaptığı budur.

Haftanın yedi günü dedimde aklıma geldi. Hafta neden yedi gündür, ne zamandan beri hafta yedi gündür? Gereksiz bir bilgi daha..

Bir hafta niçin 7 gündür ?

“Babilliler 7 günlük haftayı zaman birimi olarak kullanıyorlardı. İlk çağlarda bilinen beş gezegen ile güneş ve ayın sayısının 7 oluşu bu sayıyı gizemli ve uğurlu kılıyordu. Daha sonra dinlerde göğün 7 kat oluşu ve doğadaki ana renk sayısının 7 oluşu, müzik notalarının 7 oluşu 7 sayısının önemini daha çok arttırdı. Daha sonra Fransa takvim yapısını değiştirerek hafta sayısını 10 yaptı ama kabul görmedi. Rusya 5 günlük hafta uygulamasına geçti, o da tutulmadı. Sonunda yine hafta 7 gün olarak kaldı.”

Haftanın yedi günü hep aynı geçmez. Ülkemizde devlet işçi ve memurları 5, özel sektör işçileri 6 gün çalışır, kalan bir veya iki gün tatil yaparak dinlenir. İster çalışırken görev gereği, ister tatil günleri kişisel zevk edindiği şehirler arası geziler sırasında geceleyecekleri yerlerin başında oteller yer alır. Bu otellere, (giren çıkan sayısının çok olduğu yerler arasında sayabileceğimiz devlet dairelerine, alış veriş merkezlerine, eğlence yerlerinede) neden döner kapılar konur, hiç düşündünüz mü? Yoksa bu konuyu gereksiz bir bilgimi gördünüz?

Niçin otellerin kapıları döner kapıdır ?

Döner kapıların tek amacı enerji ve yer tasarrufudur. Büyük binaların içerleri devamlı olarak ısıtılır. Açılan normal kapıdan içeri soğuk hava rahatlıkla girer. Eğer normal kapı kullanılırsa hava değişimi nedeniyle klimalar veya motorlar yeniden çalışacaktır. Özellikle çok kişinin girip çıktığı otel veya benzeri binalarda enerji tasarrufu için döner kapı kullanılır. Döner kanatlar sıcak havanın dışarı çıkmasına, soğuk havanın da içeri girmesini engeller. Üstelik tüm bu işlev kapı çapı kadar yer alır.
  
(Bu konu lastik gibi uzayabilecek bir konu, bu konuya dair bilgileri sizlere yeri geldikçe sunarım. Benim çok hoşuma gitti. Ne çok gereksiz sandığımız, ama bilmek gereken bilgi varmış değil mi?)



BİTMEDİ AMA BİTTİ
  


Yayın Tarihi23.06.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder