31 Ekim 2014 Cuma

BU TOPLUM LİDERLERİNDEN DAHA ÖNDEDİR

AKP iktidar oldu olalı ne çok seçim yaşadık değil mi? Üç yerel, üç genel seçim, iki anayasa değişikliği halkoylamasıyla toplam sekiz kez sandığa gittik. Dördüncü Genel Seçimlerede az kaldı. Bugüne kadar yapılan seçimlerde seçimin amacından çok, amaç dışı tartışmalar yaşandı. Şark kurnazlığıyla politikacılarımız birbirlerine üstünlük tasladılar. Liderlerimiz en başta tabii..
   
Son seçimlere kadar liderlerin gittikleri il ve ilçelerde yaptıkları seçim konuşmalarını biliyorsunuz, çok acımasız ve çok seviyesiz tartışmalara sahne olmuştu. Bu tür tartışmalar eskiden olsa toplumda gerginliklere yol açar hatta kavga sebebi bile olabilirdi. Sanırım seçmende batılı ülkelerin seçmenleri gibi düşünme tarzı oluştu artık. Liderlerin gittiği illerde gene kalabalıklar meydanları dolduruyor. Gene seçim arabaları ile yapılan seslendirme çalışmaları ortalığı yıkıyor. Fakat ben sade vatandaşta bir sessizlik görüyorum. Parti sempatizanlarına bakmayın. Onlar her dönemde olur. Asıl gerçek sessiz seçmenden yansır. Öyle eskisi gibi ne olacak halimiz diye konuşan görmüyorum. Televizyonlardaki tartışmaları kahvelere taşıyanı da görmedim. Ben bir iki kez denemeye kalkıştım, birkaç fanatik dışında konuşan çıkmadı. Vatandaş bu tartışmalardan bezmiş gördüğüm kadarıyla.

Bu tip tartışmalar seçmenin fikrini değiştirmez. Seçmenin fikrini verilen vaadlerin tutulabilirliği, yani gerçekçiliği, ülkeyi kalkındıracak projelerin sunumu değiştirir. 1950 model demokrasiyi geçtik artık. İnönü-Menderes-Bölükbaşı ile başlayan tartışma biçimi 1970’lerde Demirel-Ecevit, 1980’lerde Demirel-Özal, 1990’larda Tansu Çiller-Mesut Yılmaz, 2002-2010 arasında da Baykal-Erdoğan ile sürdü. Şimdide aynı üslubun Erdoğan-Kılıçdaroğlu ile devam ettiğini görüyoruz. Sorarım size, seçmenin olgunlaştığı dönemde liderlerimizin de olgunlaşması gerekmez mi? Bir takım konular böyle tavırlarla gerçeği göstermek için yapılıyor denemez. Öylede dense, derinde yatan gösterildiğinden çok farklı gerçeklik vardır. Yoksa bu gürültülerle o mu gizlenmek isteniyor? İnternet çağında hiçbir şey gizli kalamaz ki.. gerçi yeni yasa tasarısıyla bununda çaresine bakılmış olunacak.  Konuyu saptırmayalım, bu başka bir yazı konusu.

Nedir gizlenen (gizlenen değilse de, en azından açıkça dile getirilmeyen), gerçekler nelerdir peki? Neler olacak? Siz hiç seçim meydanlarında birbirlerine sataşmak ve ağır hakaretlerde bulunmaktan başka dile gelir bir söz duydunuz mu?

2023 yılında kutlayacağımız cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde bugünkü yapıdan neler kalacak? Anayasal vatandaşlık nedir? Azınlıklara ne gibi ayrıcalıklar getirir? Yada daha ötesi mi düşünülüyor? Ülkemizin üniter (tek parçalı) yapısı değişir mi? Bütün bunlarla birlikte Türklük unutulacak yada unutturulacak mı?

Bu soruların cevabı da bu yazının konusu değil. Bizim konumuz seçmen olgunlaşırken liderlerinde olgunlaşmasının gerektiğidir. İnanın toplum liderlerin önünde gidiyor. İlk kez bunu görüyorum. Eğer liderlere kalsa ülkeyi toz duman götürürdü. Siyasi konuşmalara bakın, seçim konuşmalarına bakın bunu göreceksiniz.

Yeni dönem millet vekilleri ve kurulacak hükümet vatana ve millete şimdiden hayırlı olsun. Hiç unutmasınlar ki, tarih boyunca liderini takip eden bu millet artık liderlerinden daha öne çıkmıştır. Yeni sivil anayasayı bir türlü yapamayan, olan yasalara da uymamayı şiar edinen liderlere toplumun liderlik yapacağına inanıyorum. Baksanıza atlatılan onca badireye, onca sıkıntıya, halkı sokağa çekme çabasına rağmen bu halk soğuk kanlılığını koruyor. Bu halkın liderlere liderliği değilde nedir?


Yayın Tarihi: 20.10.14

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder