31 Ağustos 2014 Pazar

YENİ BULUŞLAR 1

Yeni buluşlara ne kadar ilgi duyarsınız, yeni görüşler dikkatinizi ne kadar çeker? Bu tip şeylerle hiç uğraşmam derseniz yağmurda şemsiyesiz yürüyorsunuz demektir. İnsanın doğanın bir parçası olduğu ve hiç değişmemesi gerektiğini düşünenlerden olsanız bile aşırı yağmur sonunda gelen sel baskınından korunmak için daha yüksek yer aramak gibi yeni buluşlara ve yeni görüşlere de kayıtsız kalmamak gerektiğini sonunda kabul edersiniz. İnsanı insan yapan doğal ortamını sürekli değiştirmek istemesidir. Yeni buluşlar ve yeni düşüncelerde doğal ortamı değiştirme isteğinin bir sonucu.

Her zaman belirtiyorum; bilgisayarımda haber programları kurulu. Oradan sürekli bilgiler yağıyor. Kimi zamanda kullandığım google chrome tarayıcısının otomatik dil çeviricisi sayesinde her ülkenin basın sitelerini tarzanca da olsa Türkçe’ye çevrilmiş olarak okuyorum. Oradan da bazı yayınlar dikkatimi çekiyor. Bu yayınların çoğu gazetelerimizde yer buluyor. Bugün sözünü edeceğim haberler böyle haberler.

İşte ilki.. Bu habere göre cep telefonlarını dinlemek artık çok kolay. Ebeveynler için bu güzel bir haber olsa gerek. Biz ifratla tefrit arasında gezen bir toplum olarak küçük yaşta çocuklarımıza cep telefonu veriyoruz. Onlar GSM şirketlerinin sınırsız konuşma ve sınırsız mesajlaşma tarifelerinden yararlanarak en azından derslerini aksattıklarını düşünmeyiz bile. Öncelikle cep telefonu, sonrasında internetle (artık 3G sayesinde bu ikisi iç içe) yavrularımızın “gençlik heyecanları” sonucu istenmeyen yönlere kayıp hayatlarını karartabileceklerini aklımızdan hiç çıkarmamalıyız. Çevremizde böyle örnekler çok! Haberlerde yitirilen genç hayatlara üzülmeyenimiz var mı? Sanmıyorum. Bu habere ben bu gözle baktım. Devletin, özel kişi, kurum ve kuruluşların  telefon dinlemeleriyle ilişkilendirmezsek bu haber bence ilginç. Bu buluşu kötüye kullanmakta mümkün. Eğer yaygınlaşırsa kimsenin özel hayatı kalmaz. Yasal düzenlemelerle buna izin verilmemesi, bir düzene konularak, sadece ebeveynlerin güvenlik amacıyla kullanması sağlanabilir.

Haberimiz aynen şöyle:

***

Cep Telefonu görüşmelerinin dinlenebildiği uzun süredir bilinen bir gerçek. Ancak bunun ne kadar kolay yapılabileceği Berlin’de düzenlenen Chaos Communication Conference’ta ispat edildi. Binlerce dolarlık teçhizat, mahkeme izni gibi şeylerle uğraşmak yerine tanesi 15 dolardan dört tane Motorola telefon, bir dizüstü bilgisayar, açık kaynak kodlu bir yazılım ile
sadece 3 dakikada GSM görüşmelerini gizlice dinleyebilmek mümkün.

Karsten Nohl ve Sylvain Munaut adlı iki güvenlik uzmanı, konferansta yaptıkları denemede yukarıda saydığımız teçhizatı kullanarak GSM konuşmalarını kaydetmeyi başardı.

Kullandıkları Motorola telefonlara kendilerinin geliştirdiği yeni bir firmware yükleyen uzmanlar, bu sayede cihazların GSM ağı üzerinden daha fazla veri almasını sağlamışlar. Dinlenilmesi istenen telefonun yerini, gönderildiği cihazda gözükmeyen “sessiz SMS” göndererek bulan uzmanlar, daha sonra bu yolla hedef cihazın kullandığı ağ kimliğini de
tespit edebiliyorlar.

Böylece ağ üzerindeki hangi verilerin kaydedileceği de belirlenmiş oluyor. Bundan sonra geriye sadece şifrelenmiş verileri çözmek kalıyor. Nohl ve Munaut’un konferansta bu şifreyi kırması ise sadece 20 saniye sürdü. Toplam işlem ise 3 dakikada tamamlandı. Karsten Nohl ve Sylvain Munaut bu işlemi GSM ağlarının ne kadar güvensiz olduğunu göstermek için
yaptıklarını açıkladılar.

***

İlaç kullanma alışkanlığımız dillere destandır. Doktora gitmeyi pek sevmeyiz ama en küçük sıkıntımızda çare olacak ilaçları keşfetmekte üstümüze yok! Sadece kendimiz kullansak neyse.. Eşe dosta da içtiğimiz ilacı önerir, hatta şeker ikram eder gibi sevdiklerimize her türlü ilacı ikram ederiz. Aksırsak yanımızdakine “verilecek ilacın var mı,” deriz.

Geçenlerde bir tanıdığım benden viagra istediğinde ne şaşırdım anlatamam. Ben 55’ime basıyorum ya bunun muhtemel olacağını düşündü herhalde. Kendisine mecazi anlamda Yeşilaycı olduğumu anlatamadım. Bu haber henüz elime geçmemişti “örümceğe kendini ısırt” diyemedim.

İkinci haberimizde bu konuda..


DEVAM EDECEK


Yayın Tarihi: 20.08.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder