31 Ekim 2015 Cumartesi

İNSANSI HER ŞEY BİR KÜLTÜR ÜRÜNÜDÜR 8

Sözü buraya kadar getirdik. Bundan sonrasında kimi kuralların dışındaki kuralları yorumsuz görelim,

51. Garsona rakı doldurtulmaz.
52. Balkon sofrasında içmeyen çalıştırılmaz.
53. Sıcaksa buz konabilir, buz erimeden içilmez.
54. Rakıdan önce su, sudan önce buz konmaz.
55. Rakı sek içilmez.
Rakının özelliği içindeki anasonun ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Sek içilen rakıda anason görünmez. Ancak rakıya su katılırsa ayran kıvamını alır ve kendine özgü koku kazanır. Rakıya bunun için aslan sütüde derler. 

56. Rakıcı ota çöpe öpüşmez, habire takdir etmez.
Kendini bilmez içiciler biraz sarhoş oldularmı iç coşkularına hakim olamayıp abartılı sevgi gösterileriyle önlerine çıkan otu çöpü öperler. Karşısındakini övgüye boğarlar. Böyleleri güldürü programlarının vazgeçilmez örnek tipleridirler. Böyle bir rakı masası bırak kaç masasına döner sonunda.

57. İçerken serçe parmak havaya kaldırılmaz.
58. Rakı hızlı içilmez.
Keyif alınan şeyler yavaş yavaş sarf edilirse keyif verirler. Rakıda bir keyif maddesidir. Hızla alınan her içki gibi rakıda adamı çarpar. Maksat keyif almaktır, çarpılmak düşünülmemelidir. Gelgelelim otomobil sürücülüğümüzle rakı içme alışkanlığımız arasında nerdeyse fark yoktur. Birinde maksat hız sınırını, diğerinde de alkol duvarını aşmak. Yahu bu ülkede 50 km hıza sahip peugot mopedlerine 170 km hız yaptırdılar daha ötesi var mı? Otomobili eline geçiren kendini Brezilya’lı f1 yarışçısı Ayrton Sena zannediyor. Rakıyı hızlı içende mutlaka kendini Rambo hissediyordur. 

59. Rakı fondip yapılmaz.
Rakı keyif alınan şeyler listesinde bir madde olarak bir solukta dibine kadar içmek demek olan “fondip” yapmaya uygun değildir. Fondip yapmak içki yarışı yapmayı seven çeteleci içkicilerin işidir. Oysa rakının şakası yoktur, yarışa hiç gelmez. Ciddiyetle ve vekarla bütün törensel boyutuyla içilmeyi bekler.

60. Kerahet vaktinden önce rakı içilmez.
Kerahet vaktinin Türkçesi “iğrenme, tiksinme” olarak açıklanmış. Birde bunun açıklaması var fakat konumuzla ilgisi yok! İğrenme tiksinme vaktini geçince rakı içildiğini anlıyoruz, ama bununda kesin bir açıklaması yok! Bu gündüz müdür gece midir, belli değil. Biz buna boşluk vakti, yani rakı içilemeyen vakitler desek nasıl olur acaba? Boşluk vakti deyince iş saatleri ve aile için ayrılan saatleri mi anlamalıyız? Öyle olursa rakı içmek hayatın tek amacı sunucunu çıkarırız. Biz genede akşamın yorgunluk giderilen saatleri olarak algılasak daha doğru sonuca varmış oluruz sanırım. Saat kavramından yoksunlara sözüm yok tabii. Yalnız onlarda alkolizm batağına saplanmış kişiler olma tehlikesiyle karşı karşıyalar demektir. Keyif almak işi hayatı durduracak boyuta geldimi o keyif olmaktan çıkar, bağımlılığa girer. Bu açıdan balkıdığında kerahet vakti aşılmadan rakı içilmemeli tabii.


61. Büyük konuşanla rakı içilmez.
62. Çok konuşanla rakı içilmez.
63. Sessiz duranla rakı içilmez.
64. Şakadan anlamayanla rakı içilmez.
Bu dört konudaki kişiler sıkıcı kişilerdir. Büyük konuşanlar her şeyi abartan kişilerdir. Onlar için olağanlık geçerli değildir. Konu ne olursa olsun onları iknada edemezsiniz. Sizde bile bile ikna olmazsınız. Çok konuşanda çoğunlukla boş konuşur. Makine düzeneği halini almış bir konuşma biçimi insanı yorar. İnsanın enerjisini bitirir. Sessiz duranda telleri kopmuş keman gibidir. Olsada olurlar, olmasada olurlar. Eksiklikleri fark edilmez bile. Şakadan anlamamakda aynı derecde can sıkıcıdır. İnce espriler üreten şakacılar her yerde aranırlar. Ama şaka yapanlarda işi eşek şakasına vardırmamalıdır. Ne kişiliklere, ne sağlığa saldırı niyeti taşımamalıdır.



DEVAM EDECEK


Yayın Tarihi: 26.10.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder