29 Temmuz 2012 Pazar

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 24


Geçmişten günümüze şehrimizin ünlülerini anlattığım bu yazı dizisindeki ilk 17 ünlünün biri dışında hemen hemen hepsi bu gün hayatta olmayan, fakat bugüne izi kalan geçmişin ünlüleriydi. Bu dönemin son ünlüsü Ziya Taşkent. Şimdi rahmetli sanatçımızı tanımanın zamanı.  

ZİYA TAŞKENT

Türk sanat müziği bestekâr ve solisti Ziya Taşkent 1932 yılında Adapazarı’nda doğdu.  Lisenin ardından, bir yıl hukukta okudu. Üniversite hayatını kısa zamanda bırakıp 1953 yılında Ankara Radyosu’nda sanat hayatına başladı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda (TRT), fasılasız 45 yıl solistlik, eğitmenlik, bestecilik ve şeflik yaptı. 1988  yılında, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ünlü sanatçımıza Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

Ses sanatçısı eşi Ulviye Taşkent, kızı Rengin Dalmanoğlu, torunları Ece ve Efe Dalmanoğlu ile Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde 17 Ağustos Marmara depreminde öldü. Ziya Taşkent’in cenazesi Kocatepe Camii’nde düzenlenen törenin ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Bestelerinden bazıları 

*Hicaz
Ne gelen ne soran var, acı geçti günlerim

*Rast
Bir gün bu ayrılık biter diyordun

*Hüzzam
Dinmiyor hiç bu akşam ne gözyaşım ne acım
Rüzgar susmuş ses vermiyor nedendir
Ne bekledim sevgiden ne kaldı bak elimde

*Kürdî
Bir sabah istiyorum

*Muhayyer
Bir gün sevdiğimi anlayacaksın (Gücüme gidiyor böyle yaşamak)
Ay batarsa batsın, bakışın yeter
Karanlık etme artık, çekil benim ufkumdan
Hiç şansım kalmadı sevdadan yana

*Nihavend
Ne istedin ne verdin, aklında mı hesabı

***

Şehrimiz ünlülerini tanımaya devam ediyoruz. Sıradaki ünlümüz bir sporcu. Üstün başarılara sahip sporcumuz bir voleybolcudur. Futbolla sporcu ünlüsü anlatmaya başlamadığım için çok sevinçliyim. Birkaç istisna hariç futbolcular kültür düzeyi düşük, başarılarıyla orantılanamayacak büyük paralar kazanarak şımaran sporculardır. Bu listede futbolcu ünlülerimizi de göreceksiniz. Fakat dünyanın sadece futbol olmadığıda bir gerçek.. işte o gerçeğin bir kanıtı da Ahmet Toçoğlu’dur.

AHMET TOÇOĞLU  

Ahmet Toçoğlu 1980 yılında Sakarya’da doğdu. 2,02 boyunda olan voleybolcumuz evli ve bir çocuk babasıdır. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğini bitirdi. Voleybol’a Sakarya’da Tüvasaş’a bağlı Demir Spor’da başladı.
1996’da Arçelik Spor genç takımına transfer oldu. İki yıl sonra Arçelik Spor’un A takımına
yükseldi. İki yıl sonrada Arçelik’le 3 yıl üst üste, 2004 yılında da 1 kez Erdmirspor’la olmak üzere gittiği takımlarda toplam 4 kez Türkiye şampiyonluğunu gördü. Arçelik’le 2 ve Arkasspor’la 2, toplamda gene 4 kez olmak üzerede Türkiye Kupasını kazandı. Avrupa Kupalarında Halbank Spor kulubüyle Avrupa 3.’lüğü, Arkasspor ile Avrupa Şampiyonluğu ve Arkasspor ile Avrupa 2.’liği ünvanına sahiptir. 2005 yılında İzmir’de yapılan Dünya Üniversite Oyunları’nda ve 2007 Bangkok’da yapılan Dünya Üniversite Oyunları’nda
Olimpiyat Şampiyonluğuna ermiştir.

2006-2007 sezonunda Türkiye Liginin en iyi servis atan oyuncusu seçildi. Genç ve A milli takımlarında giydiği milli takım formasıyla 240 kez milli olmayı başardı. 2011-2012 sezonu Arkas Spor’daki 5. senesi oldu. Voleybol Şampiyonlar Ligi’nde ilk dörde kalarak şampiyonluk mücadelesi verdi. Eleme usulü yapılan maçlarda ilk maçı kaybederek 3.’lük maçı oynadı. 3.’lük maçınıda kaybederek yaptığı iki maç sonunda 4. oldu.

***

AŞKIN NUR YENGİ

Aile kökeninin Sakaryalı olduğu belirtilen, 3 Temmuz 1970 yılında doğan Aşkın Nur Yengi ilk öğrenimini bitirdikten sonra orta öğrenimini Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda çello öğrencisi olarak gördü. 11 yıllık bir öğrenimden sonra konservatuardan mezun oldu. 1981 yılında orta öğrenimi sırasında Onno Tunç orkestrasında Sezen Aksu’nun vokalisti olmayı başardı. 1986 yılında Harun Kolçak’la birlikte katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması’nda  söylediği “Haydi Söyle” adlı şarkıyla müzik dünyasında ilk bireysel çabanın içine girmiş oldu.

Bu yılın ardından 1987 Kuşadası Altın Güvercin Şarkı yarışmasında “Yeniden”, 1988 Antalya Altın Portakal Şarkı yarışmasında “Portakal çiçeği”, 1989 Çeşme Müzik Festivalinde “Artık Hiç Ağlama” adlı şarkılarla birincilikler kazandı.

1990 yılında “Sevgiliye” adlı ilk albümüyle kendisini Türkiye tanıdı. Başlarda Sezen Aksu etkisinde gördüğüm sanatçı bu albümüyle iki milyonluk satışa ulaşarak, daha önce iki-üç büyük sanatçıya ait olan satış rekorlarını kırdı. Bu satış rekoruyla son dönemlerin en başarılı genç sanatçısı oldu. Daha sonraki yıllarda, “Hesap ver”, “Sıramı Bekliyorum”, “Karaçiçeğim”, “Haberci”, “Aşk kazası”, Rafet El Roman’la “Peşindeyim” adlı tek şarkılık, “Aşkın Nur Yengi 2002” ve son olarak “Yasemin Yağmurları” adlı albümleri çıktı.

Aşkın Nur Yengi, başarılı albümleriyle sürdürdüğü müzik hayatını 80’li yıllardan bu yana birçok reklam müziklerini seslendirerek, Kurtuluş adlı belegeselde Atatürk’ün akrabası Fikriye hanımı canlandırarak ve aynı filmin jenerik müziğini yorumlayarak renklendirdi. Böylelikle tek boyutlu bir sanatçı olmadığını göstermiş oldu.

2001 yılında Levent Kırca ve ekibiyle birlikte “Kadıncıklar” adlı oyunda oynayarak tiyatro oyunculuğunada soyundu. Levent Kırca ve ekibiyle birlikte daha sonra “Olacak O kadar Tv” adlı güldürü programında da rol aldı. Aynı zamanda programın müzik direktörlüğünü yaptı. “Cesur Kuşku” ve “Baylar Bayanlar” adlı dizilerde oyunculuğunu geliştirdi.



DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

Yayın Tarihi: 16.07.2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder