29 Temmuz 2012 Pazar

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 28


Yazı dizimizin bu bölümünde 3 ünlümüzü konu edindim. Spor dünyasından çeşitli spor dallarında öne çıkan sporcularımız var. Bir önceki yazıda halter sporunda başarılı olan sporcumuzdan söz ettiğim gibi bu günde motorsporlarıyla uğraşan Kenan Sofuoğlu ile başlayıp, iki futbolcu ünlümüzden alfabetik sıra nedeniyle önceliği alan  Mahmut Hanefi Erdoğdu’yla devam edip, gene alfabetik sıra nedeniyle ikinciliği alan Oğuz Çetin’le de bitireceğim.

KENAN SOFUOĞLU 

25 Ağustos 1984’te ilimizin Akyazı ilçesinde dünyaya gelen Kenan Sofuoğlu, motor tamirciliği yapan Trabzonlu İrfan Sofuoğlu’nun en küçük oğludur. 1996 yılında Türkiye şampiyonasında yarışan ağabeyi Sinan’ı izleyerek motor sporları ile tanıştı. 2000 yılında abisi Sinan’ın bir yarışta ayağını kırması ile boş kalan motorunda antrenmanlara başladı. 16 yaşında özel izin ile yarışlara katıldı. Ağabeyi Sinan’ın motoruyla ilk “kalkış yarışı”nı kazandı.

2002 yılında motor sporunu en iyi yapacağı yer olarak gördüğü Almanya’ya yerleştiği yıl Yamaha-Cup’ı kazandı. Kendisini destekleyen ağabeyi Bahattin’in aynı yılda, yani 2002’de bir otomobil kazasında ölümünün ardından ağabeyinin arkadaşı Aytunç Taş’tan destek gördü. 2003 yılındada Supersport-IDM’de 2. olduktan sonra 2004 yılında Fim Superstock 1000 Cup’a geçmiştir. 2004 sezonunu şampiyona üçüncüsü olarak tamamladıktan sonra 2005 Superstock-1000 şampiyonluğunu hedef seçti. İki yarışı kazandıktan sonra yaptığı bir kaza sonucu bileğini kırdı. Bu yüzden Milano’daki yarışa katılamayıp, sezonu 2. olarak tamamlamdı.
2006 yılında Supersport-WM’ye başlarken sponsor bulunamadığı için Yamaha Almanya takımından ayrıldı. Ancak son anda İsviçre’de yaşayan, ismi gizli tutulan bir Türk iş adamının sponsor olmasıyla Ten Kate’nin Honda takımına girdi. Supersport WM’de 2006 sezonunu 3. tamamladı.

2007 yılında Supersport Dünya Şampiyonluğu’nda sezonun bitimine 3 yarış kala şampiyon oldu.
2010 Yılı Dünya Supersport Şampiyonası’nda 13. ayakta Fransa’da Paris’in kuzeyindeki Magny Cors Pisti’nde yapılan yarışta Kenan Sofuoğlu 2. sırada yer almasına rağmen Dünya Şampiyonluğunu yakaladı. Yarıştan sonra boynunda Türk Bayrağı ile zafer turu attı. Ardından Osmanlı kavuğu giydi.
İkinci ağabeyi Sinan Sofuoğlu’nu 9 Mayıs 2008’de Kocaeli Körfez Pisti'nde motosiklet kazası sonucu kaybetti.

Kenan Sofuoğlu 2011 sezonundan itibaren Moto 2. sınıfında Technomag CIP takımıyla anlaşarak yarışmalara katılmaya devam ediyor. Moto 2 de yarışan ilk Türk motorsikletçi olan Kenan Sofuoğlu bu seride Portekiz ve İspanya yarışlarına katıldı.


***

MAHMUT HANEFİ ERDOĞDU

Mahmut Hanefi Sakarya’nın Karasu ilçesinde 1 Haziran 1983 doğdu. klasik bir solbek olan futbolcumuz defans oyuncusudur. Oynadığı bölge, oyun tarzı ve saç şekliyle Brezilya’lı ünlü futbolcu Roberto Carlos’u andırır. Özellikle Fenerbahçe’de forma giydikten sonra daha çok tanındı..

Futbola memlekti Sakarya’nın altyapısıyla tanınan takımı Sakaryaspor’da başladı. Tuncay Şanlı’yla birlikte altyapıdan yetişti. Gene Tuncay’la birlikte genç millî takımlar’da oynadı. Tuncay Şanlı’yla çok sıkı bir arkadaştır. 1999’da Sakaryaspor’la profesyonelliğe geçti ve as takıma oyuncusu oldu. Henüz hazır bulunmadığı için oyun tecrübesi edinebilmesi düşünülerek 1999-00 sezonunda 3. Lig takımı Ayvalıkgücü’ne kiralandı. 

2000-01 sezonunda aynı durumla karşılaşıldı bu yüzdende Mudurnuspor’a kiralandı. Sezonun yarısında çift taraflı olarak sözleşme fesh edildi ve Mahmut Hanefi Sakaryaspor’a geri döndü. Burada sıkça oynama fırsatı buldu. O dönemde Türki Ümit Millî Takımın en önemli oyuncularından biri olmayı başardı.
Süper Lig takımlarının transfer listesine giren Mahmut Hanefi 2003-04 sezonunda Tuncay Şanlı ile birlikte Fenerbahçe’ye transfer oldu.

Fenerbahçe’deki ilk sezonunda 12 lig karşılaşmasında görev aldı. Sonraki iki sezonda daha çok forma giymesi beklenirken sadece 7 lig karşılaşmasında görev aldı. Transferinden önce Türk futbolunun gelecek yıldız adayı gösterilen Mahmut Hanefi beklenen gelişmeyi gösteremedi. 2006-07 sezonunda bonservisini alma hakkıyla kiralık olarak Gaziantepspor’a verildi. Gaziantepspor’da da istenilen seviyede oynayamadı ve Gaziantepspor bonservisini alma hakkını kullanmadı. 2007-08 sezonunda 1. Lig takımı olan Orduspor’a transfer oldu. Burada kendini ispatlayamadı ve sezonun yarısında gene bir Sakarya’lı olan ve Sivasspor’u  çalıştıran teknik direktör Bülent Uygun’un israrla istemesi üzerine Sivasspor’a gitti. Ne yazık ki burada da yarım sezon tutunabildi. 20008-09 sezonunda Diyarbakırspor’la iki sezonluğuna anlaşma imzaladı fakat sezon sonra takımdan ayrıldı.
2009-10 sezonundan itibaren altyapısında yetiştiği eski takımı Sakaryaspor’a bir kez daha geri geldi. İki sezon boyunca burada da sadece dört resmî karşılaşmada görev alabilmiştir.

Toplamda 44 kez milli takımlara çağrılan Mahmut Hanefi Erdoğdu, 2 defa Türkiye U-18, 6 defa Türkiye U-19, 5 defa Türkiye U-20 ve 27 defa da Türkiye U-21 olmak üzere toplam 40 kere milli formayı giydi ve defans oyuncusu olarak 1 gol attı.

***

OĞUZ ÇETİN

Oğuz çetin 1963 yılında ilimizin Sapanca ilçesinde doğdu. İTÜ Mühendislik Fakültesi’ni bitirdi. Futbol oynamaya Sakaryaspor Genç Takımı’nda başladı. 1981 yılında A Takımına yükseldi. 1988-1989 döneminde 5 Sakarya’lı futbolcunun içinde Aykut Kocaman’la yer alarak Fenerbahçe’ye transfer oldu. 1991-1992 döneminde Fenerbahçe’nin takım kaptanı seçildi. Fenerbahçe’nin bir lig, bir Cumhurbaşkanlığı ve iki kez Başbakanlık kupası almasında önemli pay sahibi oldu.

Oğuz Çetin 70 kere milli oldu. Trabzon’da Trabzonspor’u kendisinin ve Aykut’un attığı gollerle 2-1 yenerek kazanılan şampiyonluğun ardından, kulüp başkanı Ali Şen’in “Sakaryalılar Çetesi” denilen grubu dağıtma kararını bildirmesinden sonra 1996 yılında İstanbulspor’a transfer oldu. İki yıl burada oynadıktan sonra iki yıl da Adanaspor’da oynadı. Adanaspor’da futbolu bıraktı. Mustafa Denizli’nin kadrosundan Aziz Yıldırım başkanlığındaki Fenerbahçe’ye yardımcı antrenör olarak transfer oldu. Mustafa Denizli Fenerbahçe’den ayrılınca, teknik direktörlüğe getirilen Werner Lorant yönetiminde yardımcı antrenörlüğe devam etti. Werner Lorant’ın gitmesiyle Fenerbahçe’nin teknik direktörlüğüne yükseldi. Fakat başarılı olamadığı için çok çabuk gözden düştü ve bir sonraki yıl Fenerbahçe’den ayrılmak zorunda kaldı. A Milli Takım teknik direktörlüğüne getirilen Sepp Piontek gibi dünyanın tanıdığı çalıştırıcının yardımcısı olma şansını yakalayan Oğuz Çetin yanlış oyuncu seçimleriyle Piontek’i yanıltarak milli takımın başarılı olamamasına ve geçtiğimiz ay başlayan, 1 temmuzda İspanya ve İtalya’nın oynadığı finalle biten Euro 2012’ye katılamamasına sebep oldu.

Sakarya ve Fenerbahçe’de oynarken narin yapısı ve rakibinin kendisini serbest bırakmayan takipçiliğini sevmemesi yüzünden “Matmazel” adıyla anılırdı.     


DEVAM EDECEK



Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

 Yayın Tarihi: 25.07.2012
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder