29 Temmuz 2012 Pazar

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 29


Yazı dizimizin bu bölümünde 4 ünlümüzü konu edindim. İlk olarak aslen işadamı olan ve kısa süre siyasete bulaşan Cem Uzan’la yazı dizimize başlayacağım. Biliyorsunuz spor dünyasından çeşitli spor dallarında öne çıkan sporcularımız var. Bugün bir zamanlar profesyonel boksta kilosunda Avrupa  şampiyonu ünvanını kazanan Cemal Kamacı’dan sözetmek istiyorum. Ardından iki Ebru’ya, oyuncu Ebru Cündübeyoğlu ve ses sanatçısı Ebru Yaşar’a yer vereceğim.  


CEM UZAN

Boşnak bir ailenin 2 çocuğundan ilki olan Cem Uzan, 26 Aralık 1960 yılında Adapazarı’nda doğdu. İş adamı Kemal Uzan’ın oğludur. Kendisi gibi iş adamı olan Hakan Uzan’la kardeştir. İstanbul Özel Alman Lisesi’nden sonra, ABD’deki bir üniversitede İşletme Bölümünü bitirdi.

Dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal’la uydu yayıncılığından yararlanarak Almanya’dan  yaptıkları radyo ve televizyon yayınlarıyla Türkiye’deki yayın yasağını deldi. Böylelikle özel radyo ve televizyon yayıncılığının önü açıldı. İlk özel televizyon Star TV, ilk tematik televizyon Teleon TV, ilk müzik kanalı Kral TV, ilk Türk sineması kanalı Yeşilçam TV,  ilk Türk dizileri kanalı Dizi TV gibi televizyon kanalları; ilk özel radyoculukta güncel ve gündemdeki müziklerin sunulduğu radyo istasyonu Süper FM, ilk arabesk müzik radyo istasyonu Kral FM, ilk yabancı müzik radyo istasyonu Metro FM ve ilk slow müzik radyo istasyonu Joy FM gibi radyo istasyonları ile radyo ve televizyon yayıncılığında çeşitliliği ve tematik yayıncılığı başlatmış, Star Digital’i kurarak analog yayıncılığı bitirip geleceğin yayıncılığı olan sayısal yayıncılığa geçerek bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da ilklere imza atmıştır.

Mobil haberleşmede cep telefonları dönemini kurduğu Telsim şirketiyle ilk başlatan olmuştur. Bugün bir yabancı yatırımcının eline geçen ve adı Vodafon olarak değişen Telsim şirketiyle;  GPRS, MMS, WAP, MVS, Bas Konuş gibi hizmetleri Türkiye’ye sunmuştur.

Yaptığı birçok işte gürültü çıkmasına neden oldu. Baştada söylediğim gibi ilk özel televizyon yayıncılığını başlatırken uydu yoluyla1989 yılında yasağı delmişti. Star TV yayına girer girmez uydu anteni satışları patlayınca gürültülü tartışmalar çıktı. Bundan daha önemlisi
yayın için gerekli vericilerin TRT’den PTT yoluyla Star TV’ye kaçırıldığı, 1992’de yürürlüğe giren özel televizyon yasasıyla anlaşılınca asıl gürültü kopmuştu.

Uzan’ların elinde olan Çukurova ve Kepez Elektrik’e ait imtiyaz sözleşmeleri 2003’te iptal edildi. 2003’te İmar Bankası ve Adabank’a el koyan, 2004’te de açılımı “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu” olan TMSF, İmar Bankası soruşturmasında birçoğu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilen 219 şirketinin yönetimine el koydu.

Cem Uzan 2002 yılında siyasete girmeye karar vererek Genç Parti’yi kurdu. Genel Başkanı olduğu parti, kurulduktan üç ay sonra yapılan 3 Kasım 2002 genel seçiminde %7,25 oy aldı. Genç Parti, 22 Temmuz 2007 genel seçiminde %3.03 oy alarak çok geriledi.

2009’da gizli yollardan Türkiye’yi terk etti. Aynı yıl, Fransa’ya yaptığı siyasi sığınma başvurusu kabul edildi.

Cem Uzan şimdiye kadar iki kez evlendi. İlk evliliği Feyyaz Berker’in kızı Şebnem Berker’le, ikinci evliliğiyse Renç Koçibey’in kızı Alara Koçibey ile yaptı. İki evliliğinde toplam dört çocuğu olan Cem Uzan geçenlerde Alara’danda ayrıldı.

***

CEMAL KAMACI

Cemal Kamacı Trabzon’un Maçka ilçesinin Kapı Köyünde ailesinin onuncu çocuğu olarak 1943 yılında doğdu. Ailesi  İstanbul’a göç edince çocukluğu İstanbul’da geçti. Kendisi daha sonra Sakarya’ya geldi. Bir söyleşide bu konuda şunları söyler: “Aşağı yukarı 28 bitti 29 sene oldu. İstanbul’daydım. Çocukluğum Çapa da geçti. En son Bağdat caddesinde Suadiye’de oturdum. 4 sene. Ondan sonra çocuğum ölünce buraya geldim. O günden bu güne buradayım”. 

Milli boksörümüz spora futbolla başladı. Bir sakatlık geçirince futbolu bıraktı. Boksa 1958 yılında Fatih Güreş Kulübü’nde tanıştı. Ardından Fenerbahçe’ye geçen Kamacı boks takımının kaptanlığına getirildi. 1962’de Boks Milli takımına seçildi. 71 kg'da 1964, 1965, 1966 yıllarında olmak üzere üç yıl üst üste Türkiye şampiyonu oldu. Kamacı’nın İkide Balkan ikinciliği vardır.

1967 yılında Türkiye’de profesyonel boks lisansı verecek bir kurum  olmadığı için Avusturya lisansıyla profesyonelliğe geçti. 1 Ekim1973’de, Ali Sami Yen Stadı’nda Avrupa şampiyonu Roger Zami’yi yendi ve 63,5 kg’da Avrupa Şampiyonu ünvanını ele geçirdi. Haziran 1974’te ünvanını İspanyol Tonik Kortiz’e kaptırdı. Başka bir İspanyol’dan, Gomez Fouz’dan Ekim 1975’te Avrupa şampiyonu ünvanını geri aldı. Daha sonra unvanını aynı yıl yaptığı üç maçı kazanarak korudu. 11 Kasım 1976’da İstanbul’da bir jubile maçı yaparak boksu bıraktı. 63,5 kg’da dünya sıralamasında dördüncülüğe kadar yükseldi. Kamacı Avrupa şampiyonu olan ilk Türk boksördür.

***

EBRU CÜNDÜBEYOĞLU

Sakaryalı bir ailenin çocuğu olan Ebru Cündübeyoğlu 10 Eylül 1974 tarihinde Almanya’nın  Heilbronn şehrinde doğdu

Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi bitirdi. Daha sonra oyunculuğu seçti. Sanatçımız bazı özel tiyatrolarda rol aldı. 1997’de ilgi duyduğu sinemaya başlayan Cündübeyoğlu, Deliyürek dizisindeki “Avukat Ayşegül” rolüyle Türk seyircisi tarafından çok sevildi. TRT ve özel televizyon kanallarında izlenen bir çok dizi ve sinema filminde de oynayan sanatçı, evli ve bir çocuk annesidir.

***

EBRU YAŞAR

Aslen Ağrı- Eleşkirt- Hayrangöl’lü olan ailenin 3 çocuğundan biri olan Ebru Yaşar, 08 Ağustos 1977 Yılında Ankara’da doğdu. Bir abisi ve kendisine çok benzeyen bir de kız kardeşi var. Babası Emniyet Şube Müdürlüğünden, Annesi ise, Maliye’den emekli. Babasının görevi nedeniyle çocukluğunda Ağrı, Ankara, Adapazarı, Konya ve Bitlis şehirlerinde yaşadı. Biraz Adapazarı’lılık bulaştığını düşünerek kendisini hemşehrimiz sayıyoruz. Liseyi Bitlis’te bitirdi.  Ankara’da otururlarken konservatuar sınavlarına girmeye İstanbul’a gitti. Konservatuarda henüz birinci sınıftayken Burhan Çaçan’ın plak şirketiyle çalışanlarca fark edildi. Uzaktanda olsa akraba olduğu Burhan Çaçan’ın sesini beğenmesi üzerine Ebru Yaşar  yapılan anlaşma sonucu “Arma Plak Şirketi”nin sanatçısı oldu.

1995 yılında ilk kaseti “Bu Sahilde” ile müzik dünyasına girdi. Kaset çok sevildi. İki yıl sonra 1997 yılında “sevenler Ölmez” isimli ikinci kasetiyle sevenlerinin karşısına çıktı. Bu kasetin ardından plak şirketiyle Ebru Yaşar arasında anlaşmazlık çıktı. Burhan Çaçan’la Aralarındaki sevgi saygı bitmesin düşüncesiyle plak şirketinden ayrılarak “İdobay” plak şirketine geçti. “İdobay”la üçüncü, aynı zamanda son kaseti “Seni Anan Benim İçin Doğurmuş”la büyük bir çıkış yakayarak yıldızlaştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunu olan Ebru Yaşar’ın belirgin ve önemli özelliği çalışkan ve hırslı olması gösterilebilir. İbrahim Tatlıses Ve Bülent Ersoy en sevdiği ve beğendiği sanatçılardır.


DEVAM EDECEK

  
Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

Yayın Tarih: 27.07.2012 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder