29 Temmuz 2012 Pazar

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 27


Geçmişten günümüze şehrimizin ünlülerini konu edindiğim yazı dizimizde yaşayan ünlülerimizi anlatmaya devam ediyorum. Bugün iki ünlümüzden, sporculuk hayatları başarılar ve rekorlarla dolu futbolcu Hakan Şükür ve halterci Halil Mutlu’dan söz edeceğim.


HAKAN ŞÜKÜR

Hakan Şükür; Kosova’nın başkenti Priştine’den göçedip Sakarya’ya gelen Sermet ve Nermin Şükür’ün ikinci çocuğu olarak, Sakarya’nın Sapanca ilçesinde doğdu. Nüfus kağıdı için 33 gün geç başvurulduğundan dolayı 1 eylül yazan doğum tarihi gerçekte 29 Temmuz 1971’dir. Galatasaray’ın ve milli takımın eski  futbolcusu Hakan Şükür, Lig TV’nin Maraton programında futbol yorumculuğu yapıyor. 11 Haziran 2011’de yapılan milletvekili genel seçimlerinde milletvekili seçildi.

Ahmet Akkoç İlköğretim Okulu’nda İlk öğrenimini gördü. Aynı okulun basketbol takımında oynadı. Babası Sermet Şükür’ün de etkisiyle futbola Futbola 1987 yılında, doğup büyüdüğü şehrin takımı olan Sakaryaspor’un altyapısında başladı. Çeşitli mevkiilerde forma giydi.
Sakaryaspor’da profesyonel oyuncu olarak üç dönem geçirdi. Bu dönem içinde Türkiye Kupası şampiyonluğu sevincini yaşadı. 1990 yılında Bursaspor’a transfer oldu. 1992 yılında şöhretin doruklarına çıkacağı Galatasaray ile anlaşarak kontrat imzaladı.

Galatasaray’da iki sezon üst üste Süper Lig, bir Başbakanlık Kupası ile Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası şampiyonluğunu gördü. 1995 yılında, 4 ay süren bir serüvenle İtalyan Serie A ekiplerinden Torino ile anlaşmasının ardından Galatasaray’a geri geldi. Dört yıl üst üste Süper Lig, üç yıl üst üste Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası, üç Türkiye Kupası ve 2000 yılında UEFA Kupası şampiyonluğunu kazanmak gibi erişilmesi zor bir başarı rekoruyla adı anıldı.

2000 yılında tekrar İtalya’ya giden Hakan, 2000-01 döneminde Internazionale’de, 2001-02 döneminde de kiralandığı Parma’da futbol oynadı. Parma’yla İtalya Kupası’nı kaldırdı.
2002 yılında, eski takım arkadaşı Tugay Kerimoğlu’nun da oynadığı İngiltere Premier League ekiplerinden Blackburn Rovers’a transfer oldu. Ligin 9. maçında ağır biçimde sakatlandı. Sadece 9 maça çıkabildiği için sezon sonunda Blackburn Rovers tarafından serbest bırakılınca tekrar Galatasaray’a döndü. Burada gene iki Süper Lig ve bir Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. 2008’de futbolculuğu bıraktı.

Her yaş grubunun millî takımlarında oynadı. U-21 Millî Takımı’yla 1993 Akdeniz Oyunları’nda altın madalya onuruna erdi. Bursaspor’da oynarken A Millî Takım formasıyla 1992 yılında tanıştı. 1996 ve 2000 Avrupa şampiyonalarıyla, 2002 Dünya Kupası’nda A milli yakımda yer alarak oynadı. 2002 Dünya Kupası’nda milli takımımızın dünya 3.’sü olması sonucunda bronz madalyanın sahibi oldu. Üçüncülük maçında 10,8. saniyede attığı golle Dünya Kupası tarihinin en erken golünü atmış oldu. 2007’ye kadar milli formayla çıktığı 112 maçta 51 gol atarak, milli takım formasıyla en çok gol atan oyuncu unvanının da ele geçirdi.

249 golle Süper Ligde en çok gol atan oyuncu ve 38 golle Avrupa kupalarında en çok gol atan Türk futbolcusu ünvanlarına da sahiptir. 1996–97, 1997–98, 1998–99 sezonlarında sahip olduğu Süper Lig gol krallıklarıyla birlikte, 2004 yılında son 50 yılın en fazla dikkat çeken Türk futbolcusu olarak UEFA Jübile Ödülü’nün sahibi oldu.

Beyefendiliği, sakinliği ve çalışkanlığıyla dikkatleri üstünde toplayan milli oyuncumuz, sahibi olduğu rekorlara ve yaşadığı sayısız başarılara rağmen profesyonel oyunculuğu sırasında sadece bir kez kırmızı kart gördü. O kartı 26 Mart 2004 tarihinde oynanan Galatasaray -Samsunspor maçında hakem Bülent Uzun’un göstermişti.

***

HALİL MUTLU 

Halil Mutlu 14 Temmuz 1973 tarihinde Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde doğdu. Dünya ve olimpiyat şampiyonu Bulgaristan Göçmeni haltercimiz, 3 Olimpiyat Şampiyonluğu, 5 Dünya Şampiyonluğu, 9 Avrupa Şampiyonluğu yaşadı. 52 kg, 54 kg ve 56 kg’larda 20’yi aşkın sayıda dünya rekoru kırmıştır. Kırdığı bu rekorlar kendisinin “Dinamo” lakabıyla anılmasına sebep oldu.
Halter tarihinde üst üste 3 Olimpiyat Şampiyonluğu yaşayan 4. sporcudur. 1,50 boyundaki Halil Mutlu; Turgut Özal’ın Bulgaristan’dan ülkemize kaçmasını sağladığı “cep herkülü” namıyla ün salan Naim Süleymanoğlu’nu kendine örnek edindi. Haltere antrenörü İbrahim Elmalı’yla 10 yaşında başladı. Bulgaristan’da Türklere yapılan baskılardan bir Türk olarak payını alınca halter sporuna iki yıl ara verdi. 1989’un Aralığında Türkiye’ye iltica ederek Serdivan’a yerleşti.

Şampiyonlukla ilk kez 19 yaşındayken İngiltere’de yapılan Gençler Avrupa Şampiyonası’nda koparma, silkme ve toplamda altın madalya kazanarak tanıştı. Evli olan Halil Mutlu şimdi Ankara’da ikamet ediyor. Halter sporuna 31.10.2008 tarihinde veda ederek aktif spor hayatına son noktayı koydu.


DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

Yayın Tarihi: 23.07.2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder