29 Temmuz 2012 Pazar

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞEHRİMİZİN ÜNLÜLERİ 25


Geçmişten günümüze şehrimizin ünlüleri adını verdiğim yazı dizimizin yayınlanan 24 bölümünde 18 ünlümüz yer aldı. 18 ünlümüzün 17’si ilk listedendi. Yayına hazırlarken ilk listedeki ünlülerden sonra yazı dizimizi bitirmek düşüncesindeydim. Böyle yapsaydım yaşayan ünlülerimize haksızlık yapmış olacaktım.  Bu yüzden birkaç yazı daha diziyi sürdürmeye karar verdim. Bugüne kadar kimleri andık görelim. Aşağıya bu amaçla bir liste ekliyorum.  

1. LİSTE

1 Cambaz Abdullah Yıldız
2 Reis-ü’l Kurra Hafız
Abdurrahman Gürses
3 Aşık Güvahi
4 Ayfer Tunç
5 Esin Engin
6 Faik Baysal
7 Falih Rıfkı Atay
8 Halit Çelikoğlu
9 Hamdi Özarutan
10 Hürrem Erman
11 Kerim Korcan
12 Saim Özel
13 Sait Faik Abasıyanık
14 Sezgin Burak
15 Yesari Asım Arsoy
16 Yıldırım Gencer
17 Ziya Taşkent

2. LİSTE
Ahmet Toçoğlu
Aşkın Nur Yengi
Aykut Kocaman
Ayşegül Aldinç
Banu Güven


AYKUT KOCAMAN 

Aykut Kocaman ilimizin Geyve ilçesinde 5 Nisan 1965 yılında doğdu. Sakaryaspor’da futbol oynarken Oğuz, Serdar ve Turan’la birlikte bir grup futbolcuyla Fenerbahçe’ye transfer oldu.  Geçmişin usta golcüsü, günümüzünse çalıştırdığı takımı şampiyon yapan teknik direktörüdür.
futbolu 2000 yılında bırakarak teknik direktörlüğe başlayan Aykut Kocaman, ilk olarak İstanbulspor’u, daha sonra sırasıyla Malatyaspor, Konyaspor ve Ankaraspor’u çalıştırmıştır. 

2009-2010 sezonunda Fenerbahçe’ye ünlü Alman teknik adam Daum’u denetleyen sportif direktör olarak göreve getirildi. 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe teknik direktörü oldu. Fenerbahçe’de en çok galibiyet alan teknik direktör olma unvanını kazanarak tarihe geçti. Spor Toto Süper Lig’de Fenerbahçe’yle 39 maça çıkan Aykut Kocaman; 30 galibiyet, 5 beraberlik ve 4 mağlubiyet aldı. Bunun sonucunda 76.9’luk bir galibiyet oranıyla kırılması zor bir rekor elde etti. Daha önceki rekor; iki galibiyet eksiğiyle 1995-1996 sezonunda Fenerbahçe’yi şampiyon yapan, 38 maçta 28 galibiyet, 6 beraberlik ve 4 yenilgi alan ve 76.4’lük bir galibiyet oranı elde eden Brezilya’lı ünlü çalıştırıcı Carlos Alberto Parreira’ya aitti.

Başarıları 
Futbolcu olarak
1988-1989 ve 1995-1996 sezonlarında Fenerbahçe’yle Türkiye Süper Lig Şampiyonluğunu,
1987-1988 sezonunda da Sakaryaspor’la Türkiye Kupası kazandı.

Bireysel
Türkiye Süper Lig Gol Kralı
1988-1989 sezonunda Fenerbahçe’de (29 gol),1991-1992 sezonunda Fenerbahçe (25 gol) ve 1994-1995 sezonunda gene Fenerbahçe’de (27 gol) atarak 3 kez gol kralı oldu.

Türkiye Süper Lig 100’ler kulübü
1983-2000 yılları arasında Sakaryaspor, Fenerbahçe ve İstanbulspor’da oynarken toplam 200 gol atarak 100 gol atanlar kulübünde yer almaya hak kazandı.

Teknik Direktor
2010-2011 sezonunda Fenerbahçe’yle teknik direktör olarak ilk kez Türkiye Süper Lig Şampiyonluğunu, bir sezon sonra 2011-2012 sezonunda gene Fenerbahçe’yle, üstelik Fenerbahçe’nin 27 yıllık özlemine son vererek Ziraat Türkiye Kupasını kazandı.


***

AYŞEGÜL ALDİNÇ

Şehrimizde yetişmiş gazeteci ve spor yazarı Orhan Aldinç’le resim öğretmeni Süheyla Aldinç’in kızı olan Ayşegül Aldinç, annesinin tayinleri yüzünden üç değişik okulda, birici sınıfı Kandilli Kız Lisesi’nde, ikinci sınıfı Davut Paşa Lisesi’nde, üçüncü sınıfı Feriköy Lisesi’nde okuyarak liseyi bitirdi. Yüksek öğrenimini İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü’nde gördü. Güzel sanatlardan mezun olduktan sonra İstanbul Akaretler Ortaokulu’na Müzik Öğretmeni oldu. Yıldız Porselen Fabrikası’nda altı yıl desinatörlük yaptı. 1981-1988 yıllarında Seramikle ilgili yurt içi ve yurt dışında yarışmalara katıldı. Müzik dünyasına adımını 1978 yılında Mehmet Teoman ile birlikte doldurduğu 1. yüzünde “Hastane”; 2. yüzünde “Yorgun ve Mutlu” adlı şarkıların bulunduğu plakla atarak adından söz ettirdi.

İrlanda’nın başkenti Dublin’de 1981 Eurovision Şarkı Yarışması’nda , Modern Folk Üçlüsü’yle birlikte “Dönme Dolap” isimli şarkıyla Türkiye’yi temsil etti. İlk müzik albümü 1988 yılında çıktı. 1985 - 1998 yılları arasında Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Arap ülkelerinde konserler verdi. İstek Vakfı ve Kıbrıs Gazeteciler Derneği tarafından Yılın En İyi Kadın Şarkıcısı ödüllerini aldı.

1985 yılında Orhan Aksoy’un yönettiği ve TRT’de gösterilen “Acımak” adlı dizi filmde rol alarak ilk kez kamera karşısına geçti. 1987 yılında Şerif Gören’in filmi “Katırcılar” ve Yavuz Özkan’ın filmi “Yağmur Kaçakları” ile sinema oyunculuğunu denedi. 1994 yılında Adana Altın Koza Film Festivali’nde, “Gerilla” filmindeki rolüyle En iyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

***

BANU GÜVEN

NTV’de haber ve program spikeriyken işine son verilen Banu Güven, birikimi ve tavrıyla diğer meslektaşlarından farklı bir izlenim veriyordu. İstanbul Erkek Lisesi’ndeki yıllarda Cumhuriyet Gazetesi’ne bağlı Bizim Almanca dergisinde görev alarak gazetecilikle tanıştı. Gazeteciliği Milliyet gazetesinde çalışarakta meslek edindi. Daha sonra bir İsviçre gazetesinin İstanbul muhabirine asistanlık yaptı. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nünden mezun olduktan sonra, aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi seçildi. Gene 1991 yılında Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği Mülteciler Bölümü’nde görev aldı.

İsviçre’li bir gazetenin Türkiye temsilciliğini üstlenen Güven, kendi deyişiyle “Bab-ı Âli’yi yakından tanıma imkânı” buldu. Milliyet’te girdiği yıldan itibaren dış haberler servisinin  Ortadoğuyu konu edindi.

Şehrimizin fiziği güzel, yüzü güzel, Jethro Tull, Led Zeppelin, John Coltrane gibi sanatçıları seven ünlüsü Banu Güven, 1997 yılında NTV’de göreve başlayan, ilk zamanlar muhabirlik yaptı. Daha sonra “Geçen Hafta - Bu Hafta” ve “24 Saat” programlarını hazırlayıcısı ve sunucusu oldu. Önceleri 24 Saat' programını Mirgün Cabas’la hazırlayıp sunan spikerimiz, daha sonra programı her şeyini tek üstlendi . 2009’da NTV’nin akşam haberlerini sundu. Son  olarak “Artı” programını yaptı. Bunlardan başka Radikal gazetesinde bir sene kadar köşe yazısı yazdı.

Banu Güven “ocaktan yetişen” bir gazeteci oldu. Muhabirlikten haber sunuculuğuna, oradan program yapımcılığına geçiş yaparak yükseldi. Yeni dönem eskilerin deyimiyle nevzuhur gazeteciler gibi işin kolayına hiç kaçmadı. “Kolay gazetecilik”in karşısında olarak, kendine haklı bir yer edindi.


DEVAM EDECEK


Yazışma Adresim: www.goleaydin@hotmail.com
Gazete Adresimiz: www.anadolumedyagrup.com

Yayın Tarihi: 18.07.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder