31 Ocak 2016 Pazar

HER ŞEYİMİZ GAZETE 2



“Geçmişi çok daha eskilere gitmesine rağmen “Gazete” 20. yy’ın en yaygın haber organıydı. (...) Bugün okur yazar sayısının ve eğitim seviyesinin artmasına rağmen gazete asıl amacının dışında kullanılmaktadır dersem şaka yapma dersiniz.” diyerek başladığımız ve “Peki öyleyse şunlardan bir veya birkaçını yapmayan kaç kişi var?” diyerek sorduğumuz soruya örnek cevaplarla yazı dizimize devam ediyoruz.

10:
Eskiden kapkacak yıkanıp temizlendikten sonra mutfak raflarında gazetelerde sıkça değişirdi. Onun üstüne tabak tencere dizilirdi. Siz hiç “Mutfak rafı örtüsü” gazete görmediniz mi?

11:
En azından ölümlü kazalarda görevliler gelene kadar yerlerinden oynatılmayan ölülerin üstünün gazetelerle örtüldüğünü televizyonlarda görmüş olmalısınız. “Kazalarda ceset örtüsü” gazetedir.

12:
Çarşı Pazar alış verişlerinde, şık ürünler haricinde gazete “Paketleme kağıdı”dır.

13:
İçki içenlerin garip bir tedirginlikleri vardır. Onlar içtiklerini saklarlar. Ama biz onların şişe olduklarını fark eder ve içki taşındığına hükmederiz. Yanılmaz mıyız? Yanılabiliriz de. Nitekim babam kola getirse sardırırdı. Leke çıkarmak için getirdiği benzin de sarılı gelirdi. Sobayı yakmak için alınan gazıda sarardı kimileri. Biz genede gazetenin özellikle “Bira ve Rakı sarma” kağıdı olduğunu söyleyelim.

14:
Bir yerden bir yere taşınırken en büyük derdimiz kırılacak eşyalardır. Cam eşyalarda çok narindir, sarsılmaya gelmez. Bir karton kutuya dizilmek, etraflarının gazeteyle sarılması yetmez, içleride gazeteyle doldurulur. Bu bakımdan en iyi “Kırılacak eşya sarma” malzemesi gazetelerdir.

15:
Kim sevmez kuru fasulyeyi? Kokusunu duyduğum anda mest olurum. Kimi mantı, kimi kebaplar, kimi börek milli yiyeceğimizdir dese bile hiç kuşkum yok, herkes ittifakla fasulye milli yiyeceğimizdir der. Proteincede çok zengin olan bu yiyeceğimiz posalı oluşuyla ayrı öneme sahip. Birde pilav üstünde düşünsenize onu, kim bayılmaz ki? Sağ gösterip sol vuran boksör gibi oldum ama pilav demlenirken tencerenin üstüne ne konur? Gazete tabii. “Pilav pişirme” konusunda gazete buharın yok olmasını önleyerek, önemli bir kısmınıda emerek kıvamı sağlayan araçtır.

16:
Hayvan sever bir millettik, şimdikiler gibi pek göstermezdik. Evimizi kentimizi hayvanlarla paylaşırdık biz. Şimdikiler gibi sadece köpekçi, sadece kedici değildik. Yiyeceklerimizden onlara bir pay ayırırdık. Eski evlerin ille arka bahçesi vardı. Arka bahçede kuşlar bile düşünülür, bir kap su, kırıntılardan oluşan yiyecekler güvercinliklere konurdu. Şimdi büyüyen evimizle küçülen çevremiz sonucu içeri tıkılınca her şey için, daha çok yalnızlığımızı (bu kadar kolay boşanma, bu kadar bencillik sonucu başka ne olur ki?) gidermek için kedi köpek ve kuşları da içeri tıktık. Özellikle evlerdeki kafes hayvanlarının temizliği sağlığımız için çok önemli. Kafesler temizlendikten sonra “Kuş kafesi altlığı” olarakta gazeteler kullanılır.

17:
Eskiden öyle fakirlik vardı ki, bir odada oturulur, öteki oda boş olurdu. Boş odanın camında perdede olmazdı. Bu durumda içerisi görünmesin diye camlara gazete bantlanarak yapıştırılır böylece gazete “Perdesiz camlara perde” olurdu. Şimdi olmaz mı? Kim bilir, belki oluyordur. Eskiden ayrıca kışa girerken ahşap olan kapı ve pencere camıyla çerçeve arasındaki boşluklar un ve suyla yapılan bir tutkalla gazete yapıştırılarak kapatılır evlerin içine rüzgârın girmesi önlenirdi.  

18:
Artık otomobili olmayan yok neredeyse. Kimilerinde birden fazlası var. Benim mahallemde bir evde 3 araç bilirim. Akşamları herkes evine geldiğinde yollar park etmiş araçlarla doluyor. Hafta sonları araçların temizlik günü. Araç temizliğinin ardından herkes bu temizliğin biraz sürmesi için gazeteleri “Araçta paspas” yapar bilirsiniz.


DEVAM EDECEK




Yayın Tarihi: 11.01.16

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder