31 Ocak 2016 Pazar

HER ŞEYİMİZ GAZETE 3


“Geçmişi çok daha eskilere gitmesine rağmen “Gazete” 20. yy en yaygın haber organıydı. (...) Bugün okur-yazar sayısının ve eğitim seviyesinin artmasına rağmen gazete asıl amacının dışında kullanılmaktadır dersem şaka yapma dersiniz.” diyerek başladığımız ve “Peki öyleyse şunlardan bir veya birkaçını yapmayan kaç kişi var?” diyerek sorduğumuz soruya örnek cevaplarla yazı dizimizi bitiriyoruz.

19:
Yaz güneşi kafamıza geçer. İnşaatçılar, çiftçiler ne yapsın? Herkes hasır fotel şapka sahibi değildi ki. O zaman gazeteler imdada yetişirdi. Gazetelerden “Şapka” yapılırdı.
Çocukların hayalide büyük olur. Bir yerde su birikmiş görmesinler. Ya yalınayak suya girerlerdi, ya tahta parçası, yada gazeteden “Gemi” yaparlar yüzdürürlerdi.

20:
Denizci olan kadar havacı olanda vardı. Kuşlar kadar uçamazlardı ama gazeteden yaptıkları “Saz ve şeytan uçurtması”yla maviliklere dalar kuşlara selam verirlerdi.

21:
Sıcak havalarda klima ne gezer. Kimi yerlerde tavan pervanesi mekânı serinletirdi. Vantilatörler çıktığında devrim olmuştu. Herkes koşa koşa gidip almıştı. Olmadığı zamanlarda gazeteden yapılan “Yelpaze” en iyi serinleticiydi.

22:
Maça gitmeyen var mı? Ben bile Sakaryaspor maçlarına gittikten sonra, gitmeyen herhalde çok azdır. Maçtada en iyi “Tribün koltuk altlığı” gazete değil midir?

23:
Bu yakınlarda burada yayımlanan bir yazımda insan en büyük tüketicidir demiştim. Tüketirken çöp üretir. Hafta sonu piknik alanlarını gezin dediklerime hak verirsiniz. İhtiyaçtan bütün hayvanlar tüketir ama zevkten tüketmez. İnsan hem ihtiyaçtan hem zevkten tüketirken geride çöp dağlarıda bırakır. Evlerimizin içinde çöp kovası olmasa koyacak yer bulamayız. Artık çoğumuzun evleri bahçeli değil. Çöp kovası boşaltılıp çöpler çöpçülerin alması için çöp bidonuna alındıktan sonra gazete “Çöp kovası altı” olarak kullanılıyor.

24:
Çanta ve çanta benzeri şeyler yeniyken boş bırakılırsa ister deri, ister vinlex, ister başka bir maddeden yapılmış olsun kırılır veya kırışır.. Gazete bu yüzden çanta satılana kadar “Yeni çanta içi dolgusu” olarak çantaların içini doldurur.

25:
Terziler dikecekleri elbiseler için diktirecek kişilerden çeşitli beden ölçülerini alır. Sonra bunu kumaş ziyan olmasın diye ilk önce kağıt üstünde uygular. Bu uygulamaya patron, bu iş için kullanılan ince kağıdada patron kağıdı denir. Bu uygulama için özel kağıtlar bulunamazsa “Elbise dikim patronu” olarak gazete kullanılır.

26:
Her türlü motorlu taşıtın gün gelir sayısız nedenlerle rengi atar, yada boyası soyulur. Bir şekle girmesi için oto boyacısına ihtiyaç var demektir.  Boyanması için oto boyacısına verdiğiniz motorlu taşıtınız “Oto boyamada” boyanması istenmeyen, yada kimi boyanacak yerleri farklı ton veya renkte boyarken boyanmış yerleri kapatmada gazete kullanılır, biliyorsunuz değil mi?

27:
Bir ara modernlik sayılıp Pazar veya manavlardan alınan gazeteden yapılan “Kese kağıdı”na koyulan sebze ve meyveler naylon poşetlere konur oldu. Naylon poşetlerin doğada çabuk yok olmadığı, ayrıca kanserojen madde içerdiği belirlendiği için tekrar kese kağıdına dönülmesinden söz ediliyordu. Gazete kağıtları o yitirdiği eski özelliğine mi kavuşuyor yoksa?

28:
Bu satırları okuyan okurlarım, çocukluğunda kim Leblebi/Çekirdek/Şeker almamıştır ki? Onlar neyin içine konulurdu? Unutulur mu hiç, elbette gazete kâğıdından yapılmış “külâh”ın içine konurdu.

29:
Gazete alanlar acil günlük küçük notları gazetelerin boş kenarlarına yazarlardı. Bu bakımdan gazeteler aynı zamanda “Not alma kağıdı” idi.

30:
Peki asıl amacının dışında bir çok kullanım alanına sahip kıldığımız gazeteyi okumaz mıydık?  Okumaz olur muyduk, okurduk tabi. Futbol, at yarışı, piyango, toto, loto sonuçlarını öğrenmek için okurduk.


SON



Yayın Tarihi: 13.01.16

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder