30 Eylül 2014 Salı

ÖZEL KONU BAŞKENTLERİ 4

Özel konuları olan ve bu konularıyla dünyaca bilinen kentlere dünya kamuoyu tarafından o konunun başkenti sıfatı yakıştırılıyor. Bugün de böyle özel konularla uzmanlaşan ve bu konularla anılan kentlere ayırdığım yazı dizimize devam ediyorum


SANATIN BAŞKENTİ FLORANSA

Müzeleri, sanat galerileri, heykelleri, tarihi binaları ve meydanlarında resim yapan sokak ressamlarıyla buram buram sanat kokan bir şehir olan Floransa, her yıl milyonlarca sanatsever gezgini ağırlıyor..

Kuzey İtalya’daki Toskana bölgesinin başkenti olan Floransa ya da İtalyanların deyişiyle Firenze, Avrupa’nın en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Bir dönem Eski İtalya Kralığı’nın da başkentliğini yapan Floransa, Arno nehri çevresinde kurulmuştur. 500 binlik nüfusu çevresindeki yerleşim alanlarıyla birlikte 1 milyona yakındır. Kent, geçmişte olduğu gibi bugün de İtalya ve Avrupa’nın en önemli sanat ve ticaret merkezlerinden biridir...

İtalyan Rönesans’ının doğum yeri olarak bilinen Floransa, kültürü ve mimarisiyle dünyaca ünlü bir turizm kentidir. Şehirde önemli sanat galerileri ve müzeler bulunmaktadır. Leonardo da Vinci ve Michelangelo, bu kentte yetişmiş dünyaca ünlü sanatçılardır. Yine ünlü yazar ve şair Dante Alighieri, bu şehirde yaşamış ve ilham almıştır.

***

KÜTÜPHANE BAŞKENTİ WASHİNGTON

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) ABD’nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington, D.C.’de bulunmaktadır. Ayrıca ABD’de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

Koleksiyonunda 470 dilde, 29 milyondan fazla kitap ve diğer yayınlar, 58 milyon el yazması, içlerinde Gutenberg İncili’nin de bulunduğu Kuzey Amerika’nın en büyük nadir kitap koleksiyonu, bir milyonun üzerinde hükümet belgesi, son üç yüzyılda, dünyada yayınlanmış bir milyon gazete sayısı, 33.000 ciltlenmiş gazete sayıları, 500.000 mikrofilm, 6000’in üzerinde karikatür dergisi, dünyanın en büyük hukuki belgeler koleksiyonu, filmler, 4.8 milyon harita, müzik notaları ve 2.7 milyon işitsel kayıt bulunur.

TEKNOLOJİ BAŞKENTİ TOKYO

Dünya Teknoloji Başkenti Tokyo’dur. Bu gün bilinen her çeşit günlük el araçlarından yapı sistemlerine kadar bir çok alanda dünyaya örnek bir kenttir. Bütün Japon halkı gibi çok okuyan, çok çalışan ve çok üreten bir halkı vardır. Bunun sonucunda karşılaştıkları deprem ve savaş yıkıntılarına rağmen gelişerek ve daha da güçlenerek varlıklarını sürdürmüşlerdir. Japonların karşılaştıkları bunca yıkımlı felakete bir başka ülke karşılaşsa dayanamazdı. Japonlara dayanma gücü veren bilim ve teknolojiye olan merak ve bağlılıklarıdır. Tokyo bu konuda en büyük paya sahiptir.  Şehrin merkezinde hendekler ve geniş bahçelerle çevrili İmparatorluk Sarayı yer alır. Sarayın doğusunda, Japon iş dünyasının merkezi olarak nitelendirilen Maranouçi semti bulunur; kuzeydoğusunda ise pek çok üniversitenin ve basımevinin bulunduğu Kanda semti uzanır.
Japonya’nın kültür merkezi olan Tokyo’da pek çok müze, kütüphane ve üniversite bulunur. Ueno Parkı’nda Tokyo Milli Müzesi, Tokyo Milli Bilim Müzesi, Hayvanat Bahçesi ve Batı Sanatı Milli Müzesi yer alır. Japonya’daki üniversite ve yüksekokulların büyük bölümü Tokyo’dadır. Tokyo Üniversitesi dışındaki başlıca milli yükseköğretim kurumları Tokyo Teknoloji Enstitüsü, Hitotsubaşi Üniversitesi ve Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi’dir.

ÇİÇEKÇİLİK BAŞKENTİ AMSTERDAM

Hollanda topraklarının yarısı deniz seviyesinin altındadır. Hollandalılar kendi ülkelerine bu yüzden “alçak ülke”; “Netherland” diyorlar. Amsterdam ise kanallar şehri. 100’ün üzerinde kanal var Amsterdam’da. Kanallar için üretilmiş özel vapurlarla seyahat başkenti farklı bir açıdan gözlemleme fırsatı veriyor. Kanallar şehri 90 adacığa bölmüş ve 400 tane köprünün kurulmasına neden olmuş. Kentteki arazi azlığı nedeniyle evler ve otoparklar çok değerli.

Amsterdam Hollanda’nın başkenti olmasına rağmen Meclis Lahey’dedir. Hükümet Lahey’den ülkeyi yönetir. Amsterdam kentinin içinde rastlayacağınız yemyeşil parklar Hollanda’nın klasik ve vazgeçilmez manzaralarından. Her ne kadar ülkenin toprakları az da olsa insan hayatına verilen önemden olsa gerek park, bahçe gibi insanların doğayla baş başa kalabileceği, spor yapabilecekleri, dinlenebilecekleri yerleri ihmâl etmemişler. Bu park ve bahçelerde birbirinden farklı çeşit çeşit çiçekler görmeniz mümkün. Zaten Hollanda’ya ‘Avrupa’nın çiçek bahçesi’ denilmesi de bundan.

Hollda’nın çiçek hali sabahın erken vaktinde hareketlenmeye başlıyor. Gelen çiçekler açık artırmada satışa sunuluyor ve sonrasında da tüketiciye ulaşmak üzere yola çıkıyor. Çiçek halinin geliri yıllık 2,2 milyar Euro. 3500 kişi çalışıyor çiçek halinde. Saat sabah 04.00’te açılıyor ve 06.30’da açık artırma başlıyor. Erken saatlerde fiyatları yüksek olan çiçeklerin, açık artırmanın bitimine yakın fiyatları düşüyor. Afrika’da üretilip buraya getirilen çiçekler yine Kara Kıta’ya satılmak üzere geri dönüyor. Burada 1200 çeşit güle rastlamak mümkün. Bir o kadarda lale üretimi vardır ki lale üretiminde dünyada tektirler.

Dünyada belli başlı konularla öne çıkan kentler aynı zamanda gelişmiş batılı ülkelerin kentleri. İçlerinde gelişmiş bir ülke kenti ama doğulu olan sadece Tokyo’ydu. Buda gösteriyor ki; bilim, sanat, ticaret gelişmenin ana unsurudur. Bunu elde eden ülke dünya ülkesi, kentler de yerellikten kurtulup dünya kenti olur.



DEVAM EDECEK


Yayın Tarihi: 26.09.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder