31 Ağustos 2015 Pazartesi

HAYATIN ANLAMINI BİLEN VEYA BULAN VAR MI 2

Hayatın anlamını sorguladığımız yazımıza bu günde devam ediyoruz.

*

Çöl iklimi gece ve gündüz ısı farkıyla bilinir. Gece gündüz ısı farkına bitki örtüsünün olmayışı sebep olur. Isı, gün içinde emilemediği ve tutulamadığı için güneş ufukta battıktan sonra kısa sürede yok olur. Bu yüzden hem gecesinde hem gündüzünde çölde yaşamak mümkündür değildir. Yağmurda da yağış şiddetine bağlı olarak baştan aşağı ıslanmak vardır. Ben ıslanmayı hiç sevmem. Duş alma konusu hariç biraz kedilik var bende. Elbiselerle ıslanmak bana göre çekilmez şeydir. Kimi yağmurlara yakalanıldığında şemsiye kâr etmez ıslanılır. Şimdi düşünün çöldesiniz, sıcaktan nerdeyse bayılacaksınız soğuk ne anlam ifade eder sizce? Yada sağanak bir yağmur altında şemsiyenizin telleri atmış durumdasınız. Böyle durumlarda sizin için hayatın anlamı çölde üşüyüp yağmurda ıslanmamaktır değil mi?

Öksürmekte hapşırmakta iki doğal reflekstir. Öksürük solunum sisteminin savunma mekanizmalarından biridir. Öksürük sayesinde yabancı maddelerin havayollarına girmesinin önlendiğini ve bunlarla birlikte, nezle, grip gibi solunum yolu rahatsızlıkları sebebiyle içerde oluşan ifrazatın dışarı atıldığını belirtelim. Öksürüğün aynı zamanda birçok hastalığın da belirtisi olduğu eklenmeli. Hapşırmanın böyle rahatsızlık sonucu ortaya çıktığını söylememiz doğru olmaz. Oda solunum yollarıyla ilgilidir fakat seyri başkadır. Hapşırma ani, irade dışı, sesli bir şekilde ağızdan ve burundan nefes vermektir. Uzmanlar hapşırmanın burun kanallarındaki sinirlerin uyarılması sonucu oluşan psikolojik bir tepki olduğunu belirtiyor. Burnumuzdaki toz, nem ve ısı değişimleri ile ani güneşe bakma veya alerjik durumun gerçekleşmesi hapşırma nedenidir. Burnumuzdaki sinirler dış etkilerle öncelikle uyarılır ve sonra bu sinirler beyne ikaz gönderir. Daha sonra ise derin bir nefes aldırılır, ses tellerinin olduğu yer havayla dolar. Dolan hava sesli bir şekilde dışarıya verilir. Böylelikle hapşırma olayı gerçekleşmiş olur. Bu iki refleks pek ender bir arada gelebilir. Öksürürken gelen hapşırık başka duygulara yol açar. Hapşırmanın yeniden doğmak gibi etkisi vardır. Hayat bazen bu iki refleks gibi öksürürken hapşırmaktır. Tıpkı ağlarken gülebilmek gibi..

Şimdi çok küçük yaşlarda bisiklet kullanma öğreniliyor. Eskiden babamızın, ağabeyimizin bisikleti varsa küçük yaşlarda bisiklet kullanmak öğrenilirdi. O da en erken on-oniki yaşları arasında olurdu. Tüketim çağında her şeyin enflasyonu gibi bisikletinde enflasyonu var. İtiraf edelim ki bu enflasyon daha çok üretmekle mümkün oldu. Daha ileri boyuta konuyu taşımak düşüncesinde değilim. Amacım hayatın amacını sorgulamak. Usta bir bisiklet sürücüsü için bisikletle gezmek ne büyük keytiftir.. hele çevremizi genişletmeye ve tanımaya çalıştığımız delikanlılığa geçiş sırasında. Akrobasiyi bile deneriz bisikletimizle. İlk hareketimiz tek elle bisiklet kullanmaktır. Kendine güvenmenin ilk işaretidir bu. Hayatta sonsuz bir güven duygusuyla tek elle bisiklet kullanmak değil midir zaten.

Kedinin avcı farenin av olduğunu biliyorsunuz. Bu özelliğinden dolayı eskiden evlerde kedi beslerlerdi. O da gece gündüz olmuş fark etmez gördüğü farelerin peşinden koşardı. Ev kedilerinin sahiplerince doyurulduğu düşünülürse fare kovalama işinin bir eğlence olmaktan başka bir anlam taşımadığı akla gelebilir.  Sokak kedileri için öylemi ya.. onların karınlarını  doyuracak pek fazla fırsatları yoktur. Yakalayamayıp kaçırırsa kötü, açlık beynine vuracak demektir. Bazende hayat aç bir kedinin kaçan fare arkasından bakışıdır.

Ne oynarsanız oynayın hayatınızın bir anını renklendirmiş olursunuz. İster dans oynayın, ister bir deste iskambil kâğıdıyla pişti, yada halı sahada futbol... bu oyunlar sezgisel, fiziksel ve zeka becerilerini arttırır, toplumsal kaynaşmayı sağlar. Takım yada bireysel oyunlarda arkadaş veya rakiplerle birlikte içilen suyun tadı bir başkadır. Gelgelelim oyun oynarken elektriklerin aniden kesiliverdiğini düşünün, o an bütün oyun iştahınızda kesilir. İşte hayat oyunun en heyecanlı bölümünde kesilen elektriktir.


DEVAM EDECEK

Yayın Tarihi12.08.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder