22 Eylül 2009 Salı

YATALAK YAŞLI VE AĞIR ÖZÜRLÜLERE BAKIM PARASI

         Bakımında güçlük çekilen yatalak yaşlı ve ağır sakatlık hali olan kişilerin asgari yaşam faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için özendirmek veya yardımcı olmak amacıyla “Bakım Parası” adıyla aylık verilmektedir. Bunu kim verebilir? Tabi ki devlet. Devletler sadece almakla devlet olmaz. Devlet, yaşayabilmesi için almaya mecburdur. En başta vergi alacaktır, sonrada iç ve dış güvenlik için asker alacaktır. Bu yanıyla ister cumhuriyet ister krallık, ister faşist, ister komünist olsun bütün devlet yapıları birbirine benzer. Onları ayıran özellik bireye verdikleri ile ortaya çıkar. Bu kanunla düzenlenirse kişilerin ve sivil kurumların denetimine ve katılımına açık olursa orda demokrasi var demektir. 150 yıllık uzun demokrasi mücadelemizde (ne yazık ki bu mücadele hep zorla yabancılar tarafından kendi çıkarları için bizlere öğretilmiştir, bu günde olanlar AB uyum yasalarıyla gene ne yazık ki yabancılar eliyle oluyor.) devletin önemli olduğu kadar bireyin de önemli olduğu fikrine ancak gelebildik. 

         Bireyin korunması fikriyle sosyal devlet ilkesi gelişmiştir. Sosyal devlet düşkünleri ve güçsüzleri kamunun vicdanından kurtarmış devletin kuşatıcı kurallarına teslim etmiştir. Çünkü vicdan keyfi ve görecedir. Kanun ve kurallarsa kesindir. Herkes o kanun çerçevesinde hakka sahiptir.

         İşte bu nedenle  5579 sayılı 'Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 1.2.2007 günü kabul edilen yeni biçimine sözü getirmek istiyorum. Yeni düzenleme ile devlet, yatalak yaşlılar ile bakıma muhtaç engellilerin masraflarını üstlenme kararı aldı. Buna göre söz konusu gruba girenlerden resmî ya da özel bakım merkezlerinde bakılanların masrafını devlet karşılıyor. Evde bakılanlara da belli miktarlarda para yardımı yapılıyor. Ancak bunun bazı şartları var. Özetle yardımdan yararlanacak yaşlı ya da engellinin kendisinin veyahut bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendine düşen ortalama aylık gelirinin, bir aylık ortalama asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olması gerekiyor. Buda kişi başına aylık gelirin ortalaması 319 tl’den az olursa faydalanılabilir demektir.

         İlgili bildiride konunun açıklaması şöyle:

         “Kanundan sonra 23.10.2007 günü Resmî Gazete'de 'Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik' yayınlandı. Buna göre; söz konusu yardımdan ağır özürlü olduğunu ve hayatını başkalarının yardımı olmadan devam ettiremeyeceğini belgelendiren yaşlılar yararlanacak. Bu imkândan faydalanmak isteyen vatandaşlar Sosyal Hizmetler il/ilçe müdürlüklerine doğrudan başvurabilir. Mülki amirler, sağlık kuruluşları, köy muhtarları, genel kolluk kuvvetleri ve belediye zabıta memurları da çevrelerinde bulunan bakıma muhtaç engellilerin bakım hizmetlerinden yararlandırılması amacıyla müracaatta bulunabilir. Ayrıca, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile engellinin kendisi ya da akrabaları da bildirimde bulunabilir. Engellinin bildirimini müteakiben özürlü veya talepte bulunan kişi ya da kurumlar ile il/ilçe müdürlüklerinde ön görüşme yapılır. Bakıma muhtaç engellinin bakım hizmeti talebi doğrultusunda Bakım Hizmetleri Talep Formu düzenlenir.”

         Ayrıca yardım türevi ve miktarı da ayrıntılı olarak verilmiş. O da şöyle:

         “Kime ne kadar maddi destek sağlanıyor?
         Bakıma muhtaç engellilere verilen bakım hizmeti karşılığında ödenecek ücret tutarları aşağıdaki gibidir:
         Yatılı bakım merkezlerinden, günde 24 saat bakım hizmeti alan bakıma muhtaç engelliler için 2 aylık net asgari ücret tutarında,
         Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde 8 saat süreyle tam gün hizmet alan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücret tutarında,
         Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde 4 saat süreyle yarım gün bakım hizmeti alan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücretin yarısı tutarında,
         Gündüzlü veya yatılı bakım merkezlerinde istihdam edilen bakıcı personel tarafından bakıma muhtaç engellinin ikametgâhında günde 3 saat süreyle hizmet alan bakıma muhtaç özürlüler için bakım merkezine 1 aylık net asgari ücret tutarında,
         Akrabaları tarafından günde 24 saat süreyle bakılan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılır.
         Başvuruda bulunandan istenen belgeler şöyle:
         Bakıma muhtaç engellinin başvurusunda, bakıma muhtaç özürlüden, ailesinden veya yasal temsilcisinden aşağıdaki belgeler istenir:
         1: Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
         2: İkametgâh belgesi,
         3: Özürlü sağlık kurulu raporu,”

         Konu burada bitmiyor. Okumaya devam edelim.

         “Yatılı ve sürekli bakımı için resmî veya özel bakım merkezine yerleştirilecek olan;
         1: 18 yaşını tamamlamamış bakıma muhtaç özürlü için ilgili mahkemelerden alınacak, koruma altına alınması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı.

         2: 18 yaşını tamamlamış olup akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini görememesi veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gerekmesi ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokması nedenleriyle kısıtlanması gerekli bakıma muhtaç engelli için ilgili mahkemelerden alınacak, kısıtlanması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı,

         3: Bakmakla yükümlü olunan bireyler kapsamındaki kişilerin gelir ve mal durumuna ilişkin yazılı beyanı ve taahhüdü ile beyanın içeriğine dair belgeler,

         4: İki adet vesikalık fotoğraf,
         5: Varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti,
         6: Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı,
         7: Anne-babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı.

         İnceleme ve tespitten sonra ödeme yapılıyor”

         Sanırım buraya kadar konu yeterince açıklanmış oldu. Devamında da maddi ve manevi yardımların kapsamı anlatılıyor. Bunu da okuyarak eksiğimizi tamamlayalım.

         “İl veya ilçe sosyal hizmetler müdürlüğüne bildirimi yapılan ve belgeleri tamamlanan engelli ve ailesi hakkında, bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, özürlüyü ve ailesini ikametgâhında, ikametgâh adresinde yaşamıyorlar ise fiilen yaşadıkları yerde ziyaret ederek, bakım raporunu hazırlar. Bakım raporunun hazırlanması sürecinde, engelliye ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre özürlüye düşen gelir ile özürlünün ve ailesinin fiziksel, zihinsel, duygusal, psiko-sosyal ve demografik özellikleri ve özgeçmişleri, özrü ve özürlüyü kabullenme durumu tespit edilerek özürlünün hakları, yararlanabileceği özel eğitim, mesleki rehabilitasyon, tıbbî tedavi ve rehabilitasyon, sosyal yardımlar, koruyucu aile, evlat edindirme gibi hizmetler hakkında değerlendirme yapılır. Varsa kanaat ve teklif belirtilir. Ayrıca gözlemlenen yaşam standardı ile beyan edilen gelir arasında farklılık görülmesi hâlinde, gelire ilişkin ilave bilgi ve belge istenir. Resmî veya özel kişi, kurum ve kuruluşların bilgilerinden yararlanılır. Bakmakla yükümlü olunan bireyler tanımında belirtilen tüm bireylerin gelirleri, toplam gelire dâhil edilir.”

         Özellikle yazının son cümlesine özel dikkat istiyorum. Oradan anlaşılması gereken aynı evde oturdukları muhtarlıkça varit kişilerin resmi olarak görünen kazançları, evin giderine verilmese bile o evin kazancı sayılır. Bu durumda ağır özürlü raporu alınsa bile kişi başına 319 tl ve üstü aylık geliri olanlar bakım parası alamazlar.

***************************************************************************

         Türkçemizi güzel konuşmak için dilimizde yer etmiş yabancı kelimelerin karşılıklarını öğrenmeye devam edelim. Hoş sohbet büyüklerimizi nasıl özlemle anıyorsak, bir gün öyle anılmak için dilimizi doğru konuşalım. Bu dil biz yaşatırsak yaşar.

***************************************************************************

editör : Fransızca éditeur. “Bir kitabı basım evine gidecek bir biçimde hazırlayan kimse, yayıma hazırlayan” yayımlayan ve yayımcı 
efekt : İngilizce effect (radyo ve televizyon yayınlarında, tiyatro oyunlarında veya film seslendirmelerinde hareketleri izlemesi gereken seslerin tabiî kaynakların dışında optik, mekanik, kimyasal yöntemlerle gerçekleştirilmesi). sesleme veya etkileme. Görsel efekt:  görsel etkileme 
efor : Fransızca effort (çaba, gayret; güç): çaba, gayret, güç. 
egale etmek : Fransızca égale.  eşitlemek
ekarte etmek : Fransızca écarté e elemek ve saf dışı bırakmak 
ekipman : Fransızca équipement: takım, donanım. 
ekoloji : Yunanca oikia (ev, konut) + logos (konu). Fransızca écologie: çevre bilimi.
ekolojik : çevreyle ilgili, çevre bilimiyle ilgili.
ekolojik denge : çevre dengesi. 
eksantrik : Fransızca excentrique. Uçrak, uçuk, tuhaf, garip, acayip 
ekspedisyon : Fransızca: sefer 
eksper : Fransızca ekspert. uzman 
ekspertiz : Fransızca ekspertise. uzman incelemesi 
eksperyans : Fransızca expérience deneme, deneyim, tecrübe. 
ekspozisyon : Fransızca exposition: sergileme, sergi.  ekspozisyon günleri : sergileme günleri.
ekstre : Fransızca ekstrait (öz, ruh, hülâsa; seçme parçalar, seçmeler; suret, kopya). öz,  özet ve hesap özeti 
ekstrem : Fransızca extréme. aşırı veya uç 
eliminasyon : Fransızca élimination: eleme. elimine etmek : elemek. elimine olmak : elenmek.
e-mail : İngilizce electronic mail. e-posta  elektronik mektup’tan kısaltılan elmek 
emisyon : Fransızca émission sürüm. 
emisyon primi: sürüm primi (hisse senetlerinde).
empati : İngilizce empathy. duygudaşlık. 
empoze : Karşılığı: dayatılmış. 
empoze etmek : Fransızca imposer dayatmak 
emprovizasyon : Fransızca improvisation. doğaçlama  doğmaca 
endeks : Fransızca indexdizin,  gösterge. Örnekler: "Geçim endeksi" yerine "geçim göstergesi", "fiyat endeksi" yerine "fiyat göstergesi" . Borsa Bileşik Göstergesi.
endeksleme, endekslenme :  ayarlama, ayarlanma. 
endeksli :  ayarlı, bağlı 


yayın tarihi : 29.07.09



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder